Čo by ste o rume mali vedieť alebo aspoň tušiť

 
 
ESHOP > BLOG > Čo by ste o rume mali vedieť alebo aspoň tušiť
 
Vybavujeme objednávku číslo: 2024010846 Priemerný počet dní do dodania tovaru: 1,2
 
 

Čo by ste o rume mali vedieť alebo aspoň tušiť

Dňa 25.06.2017
Čo by ste o rume mali vedieť alebo aspoň tušiť

Rum s jeho bohatou históriou a jemným, sladkým chuťovým profilom, je jedinečný a nadčasový nápoj. A tak sme cítili potrebu povedať Vám o ňom viac. A ako to urobiť lepšie, ako Vám ponúknuť zopár menej známych faktov o tomto lahodnom alkoholickom nápoji...

Niečo z  histórie

História pravého rumu siaha až do staroveku. Archeológovia sa domnievajú, že prototyp tohto destilátu bol známy už v starej Číne a Indii. Rum aký poznáme dnes vznikol v 17. storočí, keď čierni otroci na karibských trstinových plantážach zistili, že melasu - vedľajší produkt pri výrobe cukru z cukrovej trstiny – môžu prekvasiť na alkohol.

Podľa dokumentu z roku 1651 bol tento nápoj opísaný ako "rumbullion". Nápoj bol tiež označený ako "kill - devil." Toto označenie dokazuje, že prvé pokusy o výrobu kvalitného destilátu boli pravdepodobne neúspešné. Prvé zmienky popisujú rum ako "horký, pekelný a hrozný likér.

Keďže dopyt po cukre bol v 17. a 18. storočí obrovský, bolo za potreby značného množstva lacnej a najmä odolnej pracovné sily. Vznikol neslávne preslávený trojstranný obchod s otrokmi. Európania privážali do Afriky tovar ako oblečenie, soľ a najmä zbrane. Tovar bol vymenený za otrokov. Tí boli privezení na karibské plantáže cukrovej trstiny a predaní plantážnikom, aby pracovali na ich poliach. Lode boli naložené cukrom, tabakom a ďalšími surovinami, aby celý náklad smeroval opäť do materskej krajiny. Tento trojstranný obchod bol nesmierne efektívny a nebol ničím limitovaný.

Na konci 17. storočia navyše vznikol druhý obchodný trojuholník s otrokmi. Kolónie v Novom Anglicku sa rozhodli na miesto dovozu vyrábať vlastný rum. Ten sa stal veľmi obľúbený u vlastníkov afrických otrokov. Rum bol vymenený za afrických otrokov, ktorí boli privezení na plantáže v karibskej oblasti. Tu nasledovala ďalšia výmena a to v podobe koncentrovanej melasy, ktorá bola predávaná opäť v Novom Anglicku.

 

 

Obchod s rumom pomohol vyvolať americkú revolúciu v roku 1764, avšak obľuba rumu ďalej pokračovala. Vďaka tomuto obchodu vzniklo obrovské bohatstvo, z ktorého dnešné štáty ako sú Anglicko, Španielsko či Francúzsko ťažia dodnes. Napríklad v roku 1999 vyjadrila Liverpoolska mestská rada verejné ospravedlnenie za tieto udalosti.

S novodobou históriou rumu je spojený najmä Don Facundo Bacardi Masse. V roku 1862 bola založená spoločnosť Bacardi na Kube v meste Santiago de Cuba. Rumy Bacardi sa preslávili štyrmi prevratnými krokmi vo výrobe, ktoré väčšina liehovarov používa dodnes. Prvým krokom bolo použitie špeciálneho kmeňa kvasiniek La Levadura Bacardi pri fermentácii. Do tejto doby sa rum stáčal ihneď po destilácii, a teda druhým prevratným krokom bolo dozrievanie v dubových sudoch. Tretím významným krokom bola filtrácia cez tajne vyrobené drevené uhlie, ktoré daný destilát zbavilo prebytočnej ostrosti, zjemnilo jeho chuťové vlastnosti, odstránilo nečistoty a tiež odstránilo zafarbenie po sude na číry produkt.

 

Fakt číslo 1:

Rum je prvý značkový alkoholický nápoj, ktorý sa objavil dávno predtým ako väčšina moderných alkoholických nápojov!

 

 

Fakt číslo 2:

Rum má liečebné vlastnosti, ktoré boli užitočné pre vojská počas vojny pred niekoľkými desaťročiami. Najmä britská armáda bola známa tým, že dávala prídely rumu svojim námorníkom. Bola to zmes rumu a vína, ktorá bola používana ako prevencia pred nebezpečným skorbutom - nedostatok vitamínu C. Táto dávka bola nazývaná ako 'tot o' rum' a bola naozaj učinná. Dnes však už vieme, že to bolo hlavne kvôli tomu, že do zmesi bol pre chuť domiešaný aj limetkový džús.

 

Fakt číslo 3:

Obrovskú lásku k rumu prechovával aj admirál Nelson, ktorý zomrel v bitke pri Trafalgare. Na jeho žiadosť uchovali jeho telo v sude od rumu, až do doby, kým bol na pebnine pohovaný. Informácie sa líšia len v tom, či bol sud plný alebo už z väčšej časti prázdny. Každopádne vieme, že krátko po tejto udalosti bol istý rum označený ako "Nelsonova krv".

 

Fakt číslo 4:

Rum má veľmi skromný pôvod. Jeho začiatky sa datujú do starovekej Indie a Číny a predpokladá sa, že sa odtiaľ neskôr rozšíril. Pokiaľ ide o destiláciu, v Karibiku to boli otrokári, ktorí zistili, že melasa (vedľajší produkt pri výrobe cukrovej trstiny) môže byť kvasená a potom destilovaná. Prvé pokusy však neboli chuťovo obzvlášť lahodné. Až oveľa neskôr na Cube dostal rum základy profilu, ktorý poznáme dnes.

 

Fakt číslo 5:

Rum má s pirátstvom neodmysliteľné spojenie. Všetko začalo vtedy, keď anglický obchodníci začali obchodovať s rumom ako s cennou komoditou. Mnohí z nich sa neskôr sami stali pirátmi, ktorých láska k sladkému nápoju nikdy neopustila. Toto pirátske združenie a spojitosť s rumom, boli ešte viac posilnené epickými literárnymi dielami ako je napr. "Treasure Island" od Roberta L. Stevensona.

 

Fakt číslo 6:

Karibik je nepochybne epicentrom celej produkcie rumu na svete. Prakticky každý ostrov produkuje svoj vlastný zaujímavý rum. Viac ako 80% celkovej produkcie na svete pochádza práve z Karibiku. 
Takmer každá krajina však vyrába vlastný rum - vrátane Indie, ktorej starý mních (Old Monk) je známa a najpredávanejšia značka.

 

Fakt číslo 7:

Najdrahší rum na svete nemá konkrétne meno, ale o viac tým stúpa na cene. Balený bol v jamajských liehovaroch Wray a Nephew v 40. rokoch 20. storočia, obsahuje zmesi, o ktorých sa predpokladá, že sa datujú až do roku 1915. Fľaša bola vystavená na prvom Rumovom festivale v Európe (RumFest). Na svete zostávajú iba štyri posledné fľaše, ktoré predstavujú stratenú tradíciu Wraya a synovca. Sú ocenené na neskutočných 40.000 dolárov za fľašu!

 

Fakt číslo 8:

Rum bol tiež v epicentre neslávneho "otrockého trojuholníka", ktorý prebiehal od konca 16. až do začiatku 19. storočia. Prvá etapa zahŕňala prepravu melasy do Novej Anglie z Karibiku, aby sa vyrábal rum. Druhou etapou bola zásielka rumu do západnej Afriky na obchodovanie s otrokmi a treťou a poslednou časťou tohto trojuholníka bol prechod otrockých lodí do cukrovarníckych plantáží Karibiku a Južnej Ameriky, kde títo otroci pracovali na plantážach s cukrovou trstinou.

 

 

Fakt číslo 9:

Za to, že sa stal rum taký moderný a žiadaný, vďaží pokroku (hlavne klimatizáciam) a naslednému zvýšeniu cestovného ruchu. V druhej polovici 20.storočia, keď sa klimatizácie začali vo veľkom využívať aj v karibskej oblasti, začali turisti s obľubou navštevovať aj túto oblasť. Keďže rum bol v týchto oblastiach vždy dominantným alkoholickým nápojom, získal si takto svojich proaznivcov aj z iných, častokrát veľmi vzdialených oblastí, čím rýchlo získal celosvetovú popularitu.

Na a teraz už viete skoro všetko, tak na zdravie ;)