ESHOP > BLOG > Glenfiddich - tradičná ikona s pokrokovým zmýšľaním
 
Vybavujeme objednávku číslo: 2024011004 Priemerný počet dní do dodania tovaru: 1,2
 
 

Glenfiddich - tradičná ikona s pokrokovým zmýšľaním

Dňa 28.01.2018
Glenfiddich - tradičná ikona s pokrokovým zmýšľaním

Glenfiddich je jedným z troch liehovarov vo vlastníctve Williama Granta, ktoré ležia v relatívnej vzájomnej blízkosti na severe Dufftown, duchovného srdca Speyside.

Založil ho v roku 1886 William Grant of Mortlach a momentálne je jedným z troch liehovarov, ktoré plnia whisky do fliaš priamo na mieste a má kotly s celkovou ročnou kapacitou 10 miliónov litrov. Okrem toho necháva Glenfiddich zrieť svoju jednodruhovú (jednosladovú) whisky vo vlastných štyridsiatich troch skladoch s kapacitou 800 000 súdkov. Slad sa kupuje a časť z neho sa skladá zo sladu, ktorý sladovel v susediacom liehovare Balvenie.

Glenfiddich bolo prvým liehovarom s návštevníckym centrom, ktorý navštívi 125 000 návštevníkov ročne, a v roku 2005 podstúpil rekonštrukciu v hodnote 1,7 milióna libier. Glenfiddich je známy na celom svete a je to najpredávanejšia jednodruhová (jednosladová) whisky nielen v UK, ale na celom svete. Po konci druhej svetovej vojny a nárastu dopytu po whisky bol Glenfiddich relatívne malou značkou a čelil konkurencii miešaných škótskych značiek, ktoré vtedy držali skutočný monopol na trhu.

Glenfiddich vsadil na jednosladovú whisky a tento risk sa im neskôr veľmi vyplatil. Už o 11 rokov sa montovalo 16 nových kotlov, aby sa stihol uspokojiť dopyt po jednosladovej whisky.

Najpredávanejšia jednosladová whisky

O tom, že Glenfiddich je škótska ikona zosobňujúca tradíciu jednosladovej whisky, nie je možné ani pochybovať. Momentálne produkty Glenfiddichu nájdete naozaj po celom svete.

 

Glenfiddich Single Malt 12 YO

Glenfiddich 12-ročná sa dnes teší obľube ľudí na celom svete, ako žiadna iná single malt whisky. Originálna single malt whisky zreje najmenej 12 rokov v amerických a európskych dubových sudoch. Kvalita týchto sudov je výnimočná, pretože všetky sú individuálne zostavované skúseným tímom, ktorý zabezpečuje, aby ich whisky mala elegantne zaoblenú chuť s tónmi čerstvej hrušky a subtílneho duba.

Glenfiddich Single Malt 15 YO

Glenfiddich 15-ročná je jedna z najpredávanejších čistých sladových whisky. Má jasne žiarivú zlatistú farbu. Jej aróma pripomína čokoládu s náznakom rašeliny a opečeného toastu. Chuť tejto whisky je veľmi lahodná a hodvábna, mierne korenená (kardamon) a s príchuťou bielej čokolády. Má krásne smotanové zakončenie.

Glenfiddich Single Malt 18 YO

Táto 18 ročná Glenfiddich whisky zreje v kombinácii oloroso sherry a bourbon sudov. Glenfiddich 18 ročná je robustná a plná single malt whisky, ale aj napriek tomu zostáva pozoruhodne mäkká, zaoblená a s dlhým záverom. Je ideálnou voľbou pre tých, ktorí si naozaj doprajú len tú najkvalitnejšiu whisky, a zároveň nie sú milovníkmi nadmernej rašelinovosti a dymovosti. 

Samozrejme do portfólia značky patrí ďaľších mnoho vynikajúcich whisky. Mnoho z nich nájdete aj u nás v ponuke výrobcu Glenfiddich.

Dva vynikajúce kúsky ako výsledok experimentu

To, že Glenfiddich patrí medzi najpokrokovejšie destilérie, sa ukázalo aj v posledných rokoch.

 

"Iba ak si uvedomíme, čo všetko ešte nevieme a pridajú sa k nám rovnako zmýšľajúci fanúšikovia, tak môžeme skúsiť nové veci, experimentovať, rozširovať hranice whisky a vyzývať na súboj tradície."

Malt Master Brian Kinsman

 

Doterajším výsledkom Experimental Series boli dva vynikajúce a obdivuhodné kúsky. Poďme si o nich povedať viac.

Glenfiddich IPA Experiment

Je prvým z experimentálnej série Glenfiddich - whisky, ktorá končí zrenie v súdkoch z piva India Pale Ale. Pivovar Speyside Craft vytvoril špeciálne pivo, ktoré zrelo jeden mesiac v súdkoch liehovaru Glenfiddich, ktoré sa potom vrátili späť do liehovaru a naplnili sa whisky, ktorá tam počas troch mesiacov dozrievala. Výsledkom je ovocný nápoj plný života.

Vôňa: Náhrdelníky z cukríkov, jačmenný cukor, citrónová kôra, brioška, kukuričné lupienky v mlieku (poprášené bielym cukrom), plátky sušeného jablka, jemná škorica a prášok z muškátového orecha.

Chuť: Olejová štruktúra, ktorá začína silnou vanilkovou karamelkou a citrónovým krémom. V strede nájdete zelenú listnatosť obklopenú dubovým korením, raňajkovými cereáliami, náznaky kakaa a kvetov - takmer ako čokoláda ponorená do ružovej vody...

Finiš: Čerstvo drvený slad, melta, čokoládové cereálne guľôčky a náznaky vlhkých zelených listov.

Pre nás v Bottles to bolo jedno z najväčších prekvapení za posledné roky. Najpr nás vystrašilo slovo Experiment, neskôr sme sa zamýšlali nad pivom a vymýšlali rôzne teórie. Vy to nerobte!

Nalejte si, a užite si umelecké dielo. Romantickú báseň, ktorá sa recituje sama. Rozpínavoť a útok na chuťové bunky sú len náznakom. Ale pohladenie, upokojenie a výzva odpiť si znova, rezonujú na jazyku ešte veľmi dlho.

Glenfiddichu s naozaj podarilo posunúť hranice a vytvoriť nepoznané. Excelentný výsledok!

 

Glenfiddich Project XX

Project XX je druhé vydanie experimentálnej série liehovaru Glenfiddich, ktoré nevyrobil jeden Malt master, ale dvadsiati! Týchto dvadsiatich Malt masterov pozvali do liehovaru Glenfiddich a mali si vybrať akýkoľvek nápoj z tisícok súdkov zrejúcich v sklade. Týchto 20 vybraných whisky potom spojil Malt master Brian Kinsman a vytvoril čistú sladovú whisky, ktorú máte pred očami. Hurá tímovej práci!

Vôňa: Klasická ovocná, s náznakmi kvetu jablone a guľatej hrušky. Dokonalá rovnováha bohatého vanilkového duba so zlatým cukrom a dotykom sladkého drievka.

Chuť: Hlboká a mäkká, sladkosť cukrovej vaty je doplnená nezvyčajnými tónmi pražených mandlí a škorice s náznakom triesloviny.

Finiš: Dlhotrvajúci s chuťou sladkej dubovosti.

Aj týmto počinom Glenfiddichu sme boli ako Bottlesáci veľmi spokojní. Príbeh tvorby tejto whisky Vás prinúti hľadať ho v poháriku. A to je to! Tých príbehov tam nájdete viac. Každý ten svoj.

 

Pevne veríme, že Glenfiddich príde aj s ďaľšími experimentami. Nevieme sa dočkať...