BVD Borovička 0.50L

 
 
Destiláty a Liehoviny > BVD Borovička 0.50L
 

BVD Borovička 0.50L

Kúpou produktu získate 20 kreditov na ďalší nákup.
Kategória:Destiláty a Liehoviny
Dodacia lehota
Na sklade: 907
Dodacia lehota: Skladom
Kód produktu:8586017090422
BVD Borovička 0.50L, 40%, Slovensko
Ušetríte: - 9 % 19,08 € bez DPH
22,90 € s DPH
Vaša cena: 17,42 € bez DPH
20,90 € s DPH

Popis produktu

Tradičný ľudový alkoholický nápoj borovička, je neoddeliteľnou súčasťou slovenského kultúrneho dedičstva. Aj keď je veľa písomných pamätí nenávratne stratených, zo zachovaných sa môžme dočítať, že borovička sa na území dnešného Slovenska začala vyrábať počiatkom 19. storočia, a to v regióne dnešného Spiša. Aj keď je prvotný účel výroby borovičky neznámy, určitou nápoveďou môže byť fakt, že borovička bola jej predavačmi, tzv. „borovičkármi“ ponúkaná spolu s borievkovým olejom, ktorý sa naučili pri výrobe oddeľovať. Tento olej sa rovnako ako v minulosti, tak aj v dnešnej dobe využíva akoprírodné liečivo predovšetkým ako liek na reumu, dnu, artrózu alebo onemocnenia obličiek, keďže plody borievky majú silné diuretické účinky. Ďalšou nápoveďou môže byť podobnosť borovičky s ginom, ktorý vynašiel holandský profesor medicíny Franciscus Sylvius, ako diuretikum – liek na obličkové problémy. Z týchto poznatkov teda možno usúdiť, že sprvu borovička patrila viac medzi prostriedky ľudového liečiteľstva, než ako konzumný alkoholický nápoj.

V dnešnej modernej priemyselnej dobe je borovička vyrábaná ako konzumná liehovina (tz. na báze liehu) a je dochucovaná umelými chuťovými a aromatickými látkami, ktorých pridanie je síce potrebné dokladovať na balení, ale v praxi sa jedná o najlacnejšiu a najmenej prírodnú verziu. Keďže sa BVD venuje výlučne výrobe destilátov, rozhodli sme sa učiniť zásadný krok a vrátiť sa našou receptúrou späť ku slovenským tradíciám a vyvinuli sme v modernej histórii prvú slovenskú borovičku destilát, teda vyrobenú z plodov borievky obyčajnej (lat. Juniperus communis) tak, aby bola táto najkvalitnejšia borovička celým svojim objemom destilátom. Faktom zostáva, že legislatívne je na výrobu borovičky nutné použiť buďto etylalkohol poľnohospodárskeho pôvodu, obilný lieh alebo obilný destilát.
Preto sme si z toho vybrali to najlepšie a okrem borievkového destilátu v našej borovičke nájdete aj destilát ražný. Borievky, ktoré sa používajú na výrobu BVD Borovičky, pochádzajú z úpätia hôr Národného parku Slovenský Kras a Slovenský Raj a sú ručne zbierané v neskorej jeseni, kedy plody prejdú prvými mrazmi a sú v najvyššej zrelosti. Po ručnom triedení, spracovaní a destilácii je výsledkom kvalitná borovička, jediná svojho druhu.

Na zdravie!

Bird Valley Distillery

Bird Valley Distillery alebo Pálenica vo Vtáčom údolí vznikla v roku 2010, s cieľom uspokojiť čoraz väčší dopyt po stopercentných ovocných destilátoch. Tento dopyt je z našej strany vnímaný ako obroda voľby kvality alkoholických nápojov a rastúcu uvedomelosť spotrebiteľov týchto produktov na Slovensku aj v zahraničí. Práve preto sú naše destiláty určené vybraným gastronomickým prevádzkam, špecializovaným delikatesným obchodom a osobám, ktorým záleží na kvalite.

Dlhé mesiace sme venovali hľadaniu najvhodnejších odrôd ovocia, spôsobu spracovania a vývoju originálnych technologických postupov, ktoré nám zaistili jedinečné miesto na trhu.

 
 
BEZPEČNÉ BALENIE
TOVARU
DOPRAVA ZDARMA
S NÁKUPOM NAD 100€
EXPRESNÉ DORUČENIE
TOVARU
KAMENNÁ PREDAJŇA
V BRATISLAVE
 
 
Čo znamenajú jednotlivé štítky a dodacie lehoty pri produktoch?
 
 

Destilaty

 

Destiláty

Destiláty -   alebo pálenka je silný alkoholický nápoj. Na výrobu sa používa ovocie a podzemné časti rastlín obsahujúce sacharidy, ktoré po rozdrvení a rozomletí sú prevedené do roztoku nazývaného rmut. 

Ovocie

Kvalitný destilát je len z kvalitného, nepoškodeného, čistého, zrelého a aromatického ovocia, bez stoniek a zelených častí. Ovocie musí byť odkôstkované (neplatí však vždy, existujú výnimky, napr. slivovici prepožičiava menšie množstvo kôstok v rmute celistvosť). Kontroluje sa jeho cukornatosť, prítomnosť plesní a hniloby. .

r.jelinek tatova mebaron hildprant logo goral logo

Kvasenie

Základným pravidlom dobrého kvasenia je udržanie optimálnej teploty. Preto sa pri niektorých druhoch suchého ovocia môže pridať do rmutu teplá voda, aby sa vyplnili prípadné vzduchové medzery. Na odbúranie pektínu, ktorý zvyšuje viskozitu rmutu a tým bráni kvasinkám v prístupe k bunkovým stenám, sa môžu do kvasu pridať enzýmy. Rast škodlivých mikroorganizmov v rmute sa dá eliminovať zvýšením kyslosti (znížením pH), tzv. okyslením. Ideálna hodnota pH, pri ktorej je zaručená optimálna činnosť kvasiniek a enzýmov, a súčasne ochrana kvasu, sa pohybuje v rozmedzí 2,8 - 3 pH. Ak sa však kvas destiluje ihneď po prekvasení, môže byť táto hodnota v rozmedzí 3,2 - 3,5 pH.

Destilácia

Prebieha v dvoch fázach. V prvej ide hlavne o oddelenie tekutej zložky. Po prvej fáze sa v destiláte nachádza množstvo nežiaducich látok, ktoré treba z destilátu odstrániť pomocou druhej fázy, tzv. jemnej destilácie. V druhej fáze rozdeľujeme priebeh na tri podfázy: predkvap, jadro a dokvap. V tejto druhej fáze je najdôležitejšia úloha skúseného liehovarníka, odlíšiť tieto tri podfázy. Kvapalina z každej z týchto podfáz sa pomocou trojcestného ventilu pred chladičmi zachytáva do samostatnej nádoby. Kvapalina z predkvapu obsahuje množstvo látok, ktoré narušujú senzorické vlastnosti (napr. acetaldehyd, kyselina octová, etylacetát), a jedovaté látky (metanol). Jadro tvorí samotný destilát a teda finálny produkt destilácie, so všetkými senzorickými vlastnosťami. Dokvap je tvorený vyššími alkoholmi (s vyššími bodmi varu), ktoré si zachovávajú arómu. Pre konzumáciu však nie sú vhodné.

 
 
 
 
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky

Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky

Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené  so starými nariadeniami a daňovými systémami.

Čítať viac
 
 
Máš chuť si pozrieť, čo zaujímavé sme ešte zverejnili? Pozri si všetky články v našom blogu.