Goelles Alte Zwetschke 0.70L
57,90 € s DPH Vaša cena: 46,00 € bez DPH
55,20 € s DPH
Popis produktu
Vydistilovaná z neskoro dozretých sliviek, táto slivovica zreje sedem rokov v starých dubových sudoch. Tento kvalitný nápoj prináša vyrovnanú chuť sliviek a ovocný buket s vanilkovými tónmi dubu. Harmonický a jemný slivkový destilát, ktorý robí česť tomuto ovociu.
Goelles
Rodina Goelles sa v Rakúsku, v kraji okolo hradu Riegersburg venuje vlastným sadom už štvrtú generáciu. Od osemdesiatych rokov minulého storočia sa však takisto venujú výrobe vlastného vína a destilátov z vlastných, roky šlachtených sadov.
Medzi ich najsilnejšie stránky patrí túžba dosiahnuť najvyššiu kvalitu ovocia, pretože len prirodzene vynikajúca chuť kvalitného, slnkom zaliateho ovocia, prípadne excelentného hrozna je vhodná pre tuhý a chutný alkohol, prípadne elegantné, delikátne víno.
Ich snahu dodať to najkvalitnejšie nielen v oblasti alkoholu, ale aj rastlín, z ktorých je tento alkohol vyrobený, je vidieť i v kríkoch, či rastlinách, ktoré pestujú. Podarilo sa im zachovať mnoho druhov, ktoré už inde na svete nenájdeme, rovnako ako vyšlachtiť unikátne kúsky – menujme napríklad Saubirne – “rozsievanú” hrušku, či jablko “Maschansker”.
TOVARU
S NÁKUPOM NAD 100€
TOVARU
V BRATISLAVE
Destiláty
Destiláty - alebo pálenka je silný alkoholický nápoj. Na výrobu sa používa ovocie a podzemné časti rastlín obsahujúce sacharidy, ktoré po rozdrvení a rozomletí sú prevedené do roztoku nazývaného rmut.
Ovocie
Kvalitný destilát je len z kvalitného, nepoškodeného, čistého, zrelého a aromatického ovocia, bez stoniek a zelených častí. Ovocie musí byť odkôstkované (neplatí však vždy, existujú výnimky, napr. slivovici prepožičiava menšie množstvo kôstok v rmute celistvosť). Kontroluje sa jeho cukornatosť, prítomnosť plesní a hniloby. .
Kvasenie
Základným pravidlom dobrého kvasenia je udržanie optimálnej teploty. Preto sa pri niektorých druhoch suchého ovocia môže pridať do rmutu teplá voda, aby sa vyplnili prípadné vzduchové medzery. Na odbúranie pektínu, ktorý zvyšuje viskozitu rmutu a tým bráni kvasinkám v prístupe k bunkovým stenám, sa môžu do kvasu pridať enzýmy. Rast škodlivých mikroorganizmov v rmute sa dá eliminovať zvýšením kyslosti (znížením pH), tzv. okyslením. Ideálna hodnota pH, pri ktorej je zaručená optimálna činnosť kvasiniek a enzýmov, a súčasne ochrana kvasu, sa pohybuje v rozmedzí 2,8 - 3 pH. Ak sa však kvas destiluje ihneď po prekvasení, môže byť táto hodnota v rozmedzí 3,2 - 3,5 pH.
Destilácia
Prebieha v dvoch fázach. V prvej ide hlavne o oddelenie tekutej zložky. Po prvej fáze sa v destiláte nachádza množstvo nežiaducich látok, ktoré treba z destilátu odstrániť pomocou druhej fázy, tzv. jemnej destilácie. V druhej fáze rozdeľujeme priebeh na tri podfázy: predkvap, jadro a dokvap. V tejto druhej fáze je najdôležitejšia úloha skúseného liehovarníka, odlíšiť tieto tri podfázy. Kvapalina z každej z týchto podfáz sa pomocou trojcestného ventilu pred chladičmi zachytáva do samostatnej nádoby. Kvapalina z predkvapu obsahuje množstvo látok, ktoré narušujú senzorické vlastnosti (napr. acetaldehyd, kyselina octová, etylacetát), a jedovaté látky (metanol). Jadro tvorí samotný destilát a teda finálny produkt destilácie, so všetkými senzorickými vlastnosťami. Dokvap je tvorený vyššími alkoholmi (s vyššími bodmi varu), ktoré si zachovávajú arómu. Pre konzumáciu však nie sú vhodné.
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.