Destiláty a Liehoviny
Domáca Pálenka Jablkovica 0.35L
14,90 € s DPH
13,70 € s DPH
Domáca Pálenka Hruškovica 1.50L
64,90 € s DPH
Domáca Pálenka Slivovica 1.50L
64,90 € s DPH
Domáca Pálenka Jablkovica 1.50L
64,90 € s DPH
Pacho Matrtaj Frndžalica 0.70L
33,89 € s DPH
Vilmos 0.70L
21,90 € s DPH
20,50 € s DPH
Frucona Spišská Borovička 0.70L
9,12 € s DPH
BVD Oskorušovica 0.35L
72,90 € s DPH
Bošácka Slivovica Hranatá 0.70L
22,79 € s DPH
Metaxa Ouzo 0.70L
20,34 € s DPH
Jelínek Trnkovica 0.70L
22,73 € s DPH
Fior Di Vite 0.70L
23,10 € s DPH
Žufánek Borovicka 0.50L
26,09 € s DPH
Absinth Suicide Red 0.50L 70%
23,70 € s DPH
OH Považský Repák 52% 0.70L
20,26 € s DPH
Koskenkorva Peach 0.70L
10,78 € s DPH
Vilmos Box 0.70L GBP
22,90 € s DPH
18,45 € s DPH
Absinth Euphoria 0.50L 80%
30,72 € s DPH
Absinth Suicide Black 0.50L 70%
24,30 € s DPH
Absinth Suicide Green 0.50L 70%
23,70 € s DPH
Destiláty
Destiláty - alebo pálenka je silný alkoholický nápoj. Na výrobu sa používa ovocie a podzemné časti rastlín obsahujúce sacharidy, ktoré po rozdrvení a rozomletí sú prevedené do roztoku nazývaného rmut.
Ovocie
Kvalitný destilát je len z kvalitného, nepoškodeného, čistého, zrelého a aromatického ovocia, bez stoniek a zelených častí. Ovocie musí byť odkôstkované (neplatí však vždy, existujú výnimky, napr. slivovici prepožičiava menšie množstvo kôstok v rmute celistvosť). Kontroluje sa jeho cukornatosť, prítomnosť plesní a hniloby. .
Kvasenie
Základným pravidlom dobrého kvasenia je udržanie optimálnej teploty. Preto sa pri niektorých druhoch suchého ovocia môže pridať do rmutu teplá voda, aby sa vyplnili prípadné vzduchové medzery. Na odbúranie pektínu, ktorý zvyšuje viskozitu rmutu a tým bráni kvasinkám v prístupe k bunkovým stenám, sa môžu do kvasu pridať enzýmy. Rast škodlivých mikroorganizmov v rmute sa dá eliminovať zvýšením kyslosti (znížením pH), tzv. okyslením. Ideálna hodnota pH, pri ktorej je zaručená optimálna činnosť kvasiniek a enzýmov, a súčasne ochrana kvasu, sa pohybuje v rozmedzí 2,8 - 3 pH. Ak sa však kvas destiluje ihneď po prekvasení, môže byť táto hodnota v rozmedzí 3,2 - 3,5 pH.
Destilácia
Prebieha v dvoch fázach. V prvej ide hlavne o oddelenie tekutej zložky. Po prvej fáze sa v destiláte nachádza množstvo nežiaducich látok, ktoré treba z destilátu odstrániť pomocou druhej fázy, tzv. jemnej destilácie. V druhej fáze rozdeľujeme priebeh na tri podfázy: predkvap, jadro a dokvap. V tejto druhej fáze je najdôležitejšia úloha skúseného liehovarníka, odlíšiť tieto tri podfázy. Kvapalina z každej z týchto podfáz sa pomocou trojcestného ventilu pred chladičmi zachytáva do samostatnej nádoby. Kvapalina z predkvapu obsahuje množstvo látok, ktoré narušujú senzorické vlastnosti (napr. acetaldehyd, kyselina octová, etylacetát), a jedovaté látky (metanol). Jadro tvorí samotný destilát a teda finálny produkt destilácie, so všetkými senzorickými vlastnosťami. Dokvap je tvorený vyššími alkoholmi (s vyššími bodmi varu), ktoré si zachovávajú arómu. Pre konzumáciu však nie sú vhodné.
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.