Destiláty a Liehoviny - strana 11

 
 
ESHOP > Destiláty a Liehoviny
 
Vybavujeme objednávku číslo: 2024011047 Priemerný počet dní do dodania tovaru: 1,2
 
 
aaaabaron_wide2.png aaadestilaty_a_liehoviny.png constantin.png fd.png marsen.png
 
 
 
 
Filter
Cenová hladina
Objem alkoholu (%)
Krajina pôvodu
Balenie
Výrobcovia
Filtrovanie produktov podľa výrobcov
Dostupnosť
Filtrujte podľa dostupnosti produktov
Špeciálne skupiny
Filtrovanie podľa špeciálnych skupín
 
 
 
 

Destiláty a Liehoviny

Zoradiť produkty podľa:
Zobraziť na stránku:

 
Absinth Fluo 26° 0.70L

Absinth Fluo 26° 0.70L

Distilleries et Domaines de Provence
Absinth Fluo 26° 0.70L, 26%, Francúzsko
Dodacia lehota
Na sklade: 3
Dodacia lehota: Skladom
detail
Ušetríte: - 7 %21,58 € bez DPH
25,90 € s DPH
20,00 € bez DPH
24,00 € s DPH
Bošácka slivovica Ihlan 50R 0.50L

Bošácka slivovica Ihlan 50R 0.50L

Old Herold
Bošácka slivovica Ihlan 50R 0.50L, 52%, Slovensko
Dodacia lehota
Dodacia lehota: Na objednávku
detail
Ušetríte: - 10 %20,75 € bez DPH
24,90 € s DPH
18,69 € bez DPH
22,43 € s DPH
Bošácka slivovica Ihlan 60R 0.50L

Bošácka slivovica Ihlan 60R 0.50L

Old Herold
Bošácka slivovica Ihlan 60R 0.50L, 52%, Slovensko
Dodacia lehota
Na sklade: 901
Dodacia lehota: Na objednávku
detail
Ušetríte: - 10 %20,75 € bez DPH
24,90 € s DPH
18,69 € bez DPH
22,43 € s DPH
Angostura Bitters Cocoa 0.10L

Angostura Bitters Cocoa 0.10L

ANGOSTURA
Angostura Bitters Cocoa 0.10L, 48%, Trinidad
Dodacia lehota
Na sklade: 904
Dodacia lehota: Skladom
detail
10,83 € bez DPH
13,00 € s DPH
Angostura Bitters Orange 0.10L

Angostura Bitters Orange 0.10L

ANGOSTURA
Angostura Bitters Orange 0.10L, 28%, Trinidad
Dodacia lehota
Na sklade: 906
Dodacia lehota: Skladom
detail
10,83 € bez DPH
13,00 € s DPH
Marhuľovica Maruna 1.50L

Marhuľovica Maruna 1.50L

Old Herold
Marhuľovica Maruna 1.50L, 45%, Slovensko
Dodacia lehota
Na sklade: 900
Dodacia lehota: Skladom do 24 h.
detail
Ušetríte: - 7 %58,25 € bez DPH
69,90 € s DPH
54,08 € bez DPH
64,90 € s DPH
Amaro Montenegro 0.05L
Novinky

Amaro Montenegro 0.05L

Montenegro
Amaro Montenegro 0.05L, 23%, Taliansko
Dodacia lehota
Na sklade: 906
Dodacia lehota: Skladom
detail
Ušetríte: - 13 %3,00 € bez DPH
3,60 € s DPH
2,63 € bez DPH
3,15 € s DPH
 
 

 
 

Destilaty

 

Destiláty

Destiláty -   alebo pálenka je silný alkoholický nápoj. Na výrobu sa používa ovocie a podzemné časti rastlín obsahujúce sacharidy, ktoré po rozdrvení a rozomletí sú prevedené do roztoku nazývaného rmut. 

Ovocie

Kvalitný destilát je len z kvalitného, nepoškodeného, čistého, zrelého a aromatického ovocia, bez stoniek a zelených častí. Ovocie musí byť odkôstkované (neplatí však vždy, existujú výnimky, napr. slivovici prepožičiava menšie množstvo kôstok v rmute celistvosť). Kontroluje sa jeho cukornatosť, prítomnosť plesní a hniloby. .

r.jelinek tatova mebaron hildprant logo goral logo

Kvasenie

Základným pravidlom dobrého kvasenia je udržanie optimálnej teploty. Preto sa pri niektorých druhoch suchého ovocia môže pridať do rmutu teplá voda, aby sa vyplnili prípadné vzduchové medzery. Na odbúranie pektínu, ktorý zvyšuje viskozitu rmutu a tým bráni kvasinkám v prístupe k bunkovým stenám, sa môžu do kvasu pridať enzýmy. Rast škodlivých mikroorganizmov v rmute sa dá eliminovať zvýšením kyslosti (znížením pH), tzv. okyslením. Ideálna hodnota pH, pri ktorej je zaručená optimálna činnosť kvasiniek a enzýmov, a súčasne ochrana kvasu, sa pohybuje v rozmedzí 2,8 - 3 pH. Ak sa však kvas destiluje ihneď po prekvasení, môže byť táto hodnota v rozmedzí 3,2 - 3,5 pH.

Destilácia

Prebieha v dvoch fázach. V prvej ide hlavne o oddelenie tekutej zložky. Po prvej fáze sa v destiláte nachádza množstvo nežiaducich látok, ktoré treba z destilátu odstrániť pomocou druhej fázy, tzv. jemnej destilácie. V druhej fáze rozdeľujeme priebeh na tri podfázy: predkvap, jadro a dokvap. V tejto druhej fáze je najdôležitejšia úloha skúseného liehovarníka, odlíšiť tieto tri podfázy. Kvapalina z každej z týchto podfáz sa pomocou trojcestného ventilu pred chladičmi zachytáva do samostatnej nádoby. Kvapalina z predkvapu obsahuje množstvo látok, ktoré narušujú senzorické vlastnosti (napr. acetaldehyd, kyselina octová, etylacetát), a jedovaté látky (metanol). Jadro tvorí samotný destilát a teda finálny produkt destilácie, so všetkými senzorickými vlastnosťami. Dokvap je tvorený vyššími alkoholmi (s vyššími bodmi varu), ktoré si zachovávajú arómu. Pre konzumáciu však nie sú vhodné.

 
 

 
 
 
 
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky

Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky

Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené  so starými nariadeniami a daňovými systémami.

Čítať viac
 
 
Máš chuť si pozrieť, čo zaujímavé sme ešte zverejnili? Pozri si všetky články v našom blogu.