Destiláty a Liehoviny
Absinth Black 0.70L 80%
25,90 € s DPH
23,90 € s DPH
Absinth Blue 0.70L 80%
31,08 € s DPH
Absinth Red 0.70L 80%
29,31 € s DPH
Imperator Zlatá Borovička 1.50L
39,90 € s DPH
39,58 € s DPH
Bošácka Slivovica Guľatá 0.70L
21,45 € s DPH
BVD Jablkovica 0.70L
29,25 € s DPH
Borovička Koniferum 0.70L
13,25 € s DPH
10,58 € s DPH
Borovička Koniferum Limetka 0.70L
9,63 € s DPH
Absinth Jelínek 0.70L 70%
22,10 € s DPH
Slivovica Bohemia Honey 0.70L
20,10 € s DPH
Bairnsfather Bitter 1L
31,01 € s DPH
Jubilejná Hruška 0.7L
12,90 € s DPH
12,83 € s DPH
Tabu Classic Absinth 0.70L
26,90 € s DPH
25,35 € s DPH
La Fee Absinthe Bohemian 0.7L
42,10 € s DPH
39,53 € s DPH
BVD Čerešnovica 0.50L
31,90 € s DPH
29,25 € s DPH
Chlebovica Liquid Bread 0.70L
24,90 € s DPH
21,90 € s DPH
BVD Dulovica 0.35L
48,00 € s DPH
41,90 € s DPH
BVD Hruškovica 0.50L
32,90 € s DPH
30,75 € s DPH
BVD Malinovica 0.35L
48,90 € s DPH
46,88 € s DPH
BVD Marhuľovica 0.50L
31,90 € s DPH
30,75 € s DPH
Destiláty
Destiláty - alebo pálenka je silný alkoholický nápoj. Na výrobu sa používa ovocie a podzemné časti rastlín obsahujúce sacharidy, ktoré po rozdrvení a rozomletí sú prevedené do roztoku nazývaného rmut.
Ovocie
Kvalitný destilát je len z kvalitného, nepoškodeného, čistého, zrelého a aromatického ovocia, bez stoniek a zelených častí. Ovocie musí byť odkôstkované (neplatí však vždy, existujú výnimky, napr. slivovici prepožičiava menšie množstvo kôstok v rmute celistvosť). Kontroluje sa jeho cukornatosť, prítomnosť plesní a hniloby. .
Kvasenie
Základným pravidlom dobrého kvasenia je udržanie optimálnej teploty. Preto sa pri niektorých druhoch suchého ovocia môže pridať do rmutu teplá voda, aby sa vyplnili prípadné vzduchové medzery. Na odbúranie pektínu, ktorý zvyšuje viskozitu rmutu a tým bráni kvasinkám v prístupe k bunkovým stenám, sa môžu do kvasu pridať enzýmy. Rast škodlivých mikroorganizmov v rmute sa dá eliminovať zvýšením kyslosti (znížením pH), tzv. okyslením. Ideálna hodnota pH, pri ktorej je zaručená optimálna činnosť kvasiniek a enzýmov, a súčasne ochrana kvasu, sa pohybuje v rozmedzí 2,8 - 3 pH. Ak sa však kvas destiluje ihneď po prekvasení, môže byť táto hodnota v rozmedzí 3,2 - 3,5 pH.
Destilácia
Prebieha v dvoch fázach. V prvej ide hlavne o oddelenie tekutej zložky. Po prvej fáze sa v destiláte nachádza množstvo nežiaducich látok, ktoré treba z destilátu odstrániť pomocou druhej fázy, tzv. jemnej destilácie. V druhej fáze rozdeľujeme priebeh na tri podfázy: predkvap, jadro a dokvap. V tejto druhej fáze je najdôležitejšia úloha skúseného liehovarníka, odlíšiť tieto tri podfázy. Kvapalina z každej z týchto podfáz sa pomocou trojcestného ventilu pred chladičmi zachytáva do samostatnej nádoby. Kvapalina z predkvapu obsahuje množstvo látok, ktoré narušujú senzorické vlastnosti (napr. acetaldehyd, kyselina octová, etylacetát), a jedovaté látky (metanol). Jadro tvorí samotný destilát a teda finálny produkt destilácie, so všetkými senzorickými vlastnosťami. Dokvap je tvorený vyššími alkoholmi (s vyššími bodmi varu), ktoré si zachovávajú arómu. Pre konzumáciu však nie sú vhodné.
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.