Destiláty a Liehoviny
Jelínek Moravská-zlatá slivka 1L
16,92 € s DPH
Bairnsfather Absinth 0.50L
15,60 € s DPH
14,75 € s DPH
Absinthe Mansinthe 0.70L
56,11 € s DPH
Jelínek Hruškovica budík 0.05L
3,76 € s DPH
Jelínek Slivovica Zlatá budík 0.05L
3,98 € s DPH
Jelínek Slivovica Biela budík 0.05L
3,98 € s DPH
BVD Borovička 0.50L
22,90 € s DPH
20,90 € s DPH
Calvados Boulard X.O. Auguste 0.70L GB
139,90 € s DPH
132,70 € s DPH
Calvados Boulard XO 0.70L GB
58,54 € s DPH
Calvados Boulard VSOP 0.70L GB
42,90 € s DPH
38,90 € s DPH
Delicia Jesenný Úsmev 0.20L
18,90 € s DPH
14,49 € s DPH
Delicia Zimná Pohoda 0.20L
18,90 € s DPH
14,49 € s DPH
Delicia Spirit Of Coffee 0.20L
25,90 € s DPH
14,49 € s DPH
Baron Hildprandt Hruškovica 0.70L
23,90 € s DPH
23,12 € s DPH
Baron Hildprandt Slivovica 0.70L
23,90 € s DPH
21,54 € s DPH
Baron Hildprandt Třešnovice 0.70L
24,24 € s DPH
Delicia Spirit Of Coffee 0.70L
39,90 € s DPH
30,24 € s DPH
Williams Hruškovica 0.70L
18,91 € s DPH
Spiš Slivka 0.70L
11,90 € s DPH
11,24 € s DPH
Bošácka Slivovica 1L
30,90 € s DPH
28,22 € s DPH
Destiláty
Destiláty - alebo pálenka je silný alkoholický nápoj. Na výrobu sa používa ovocie a podzemné časti rastlín obsahujúce sacharidy, ktoré po rozdrvení a rozomletí sú prevedené do roztoku nazývaného rmut.
Ovocie
Kvalitný destilát je len z kvalitného, nepoškodeného, čistého, zrelého a aromatického ovocia, bez stoniek a zelených častí. Ovocie musí byť odkôstkované (neplatí však vždy, existujú výnimky, napr. slivovici prepožičiava menšie množstvo kôstok v rmute celistvosť). Kontroluje sa jeho cukornatosť, prítomnosť plesní a hniloby. .
Kvasenie
Základným pravidlom dobrého kvasenia je udržanie optimálnej teploty. Preto sa pri niektorých druhoch suchého ovocia môže pridať do rmutu teplá voda, aby sa vyplnili prípadné vzduchové medzery. Na odbúranie pektínu, ktorý zvyšuje viskozitu rmutu a tým bráni kvasinkám v prístupe k bunkovým stenám, sa môžu do kvasu pridať enzýmy. Rast škodlivých mikroorganizmov v rmute sa dá eliminovať zvýšením kyslosti (znížením pH), tzv. okyslením. Ideálna hodnota pH, pri ktorej je zaručená optimálna činnosť kvasiniek a enzýmov, a súčasne ochrana kvasu, sa pohybuje v rozmedzí 2,8 - 3 pH. Ak sa však kvas destiluje ihneď po prekvasení, môže byť táto hodnota v rozmedzí 3,2 - 3,5 pH.
Destilácia
Prebieha v dvoch fázach. V prvej ide hlavne o oddelenie tekutej zložky. Po prvej fáze sa v destiláte nachádza množstvo nežiaducich látok, ktoré treba z destilátu odstrániť pomocou druhej fázy, tzv. jemnej destilácie. V druhej fáze rozdeľujeme priebeh na tri podfázy: predkvap, jadro a dokvap. V tejto druhej fáze je najdôležitejšia úloha skúseného liehovarníka, odlíšiť tieto tri podfázy. Kvapalina z každej z týchto podfáz sa pomocou trojcestného ventilu pred chladičmi zachytáva do samostatnej nádoby. Kvapalina z predkvapu obsahuje množstvo látok, ktoré narušujú senzorické vlastnosti (napr. acetaldehyd, kyselina octová, etylacetát), a jedovaté látky (metanol). Jadro tvorí samotný destilát a teda finálny produkt destilácie, so všetkými senzorickými vlastnosťami. Dokvap je tvorený vyššími alkoholmi (s vyššími bodmi varu), ktoré si zachovávajú arómu. Pre konzumáciu však nie sú vhodné.
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.