Spiš Borovička 0.70L
11,20 € s DPH Vaša cena: 10,55 € bez DPH
12,66 € s DPH
Popis produktu
Tradičná a pritom exkluzívna značková liehovina, základom ktorej je kvalitný prírodný borovičkový destilát. Svojou typickou chuťou a arómou po borievkach, ktorú ešte zvýrazňuje vetvička jalovca v každej fľaši, si táto liehovina získala svojich stálych obdivovateľov.
Spiš Original
Pri vývoji týchto vysoko kvalitných liehovín spol. GAS Familia s.r.o. vychádzala z toho, že chce vytvoriť exkluzívny nápoj, ktorý by vychádzal zo záhradného i lesného ovocia typického pre rázovitú oblasť Spiša a obľúbeného v celom miernom pásme.
Citlivým prístupom s použitím tých najkvalitnejších prírodných surovín spracovávaných tradičnými výrobnými metódami, postupne vyvinula a uviedla na trh výrobky, ktoré si veľmi skoro získali priazeň zákazníkov. Výrobky produktového radu Spiš Original sa spoločne zaraďujú do kategórie ovocných liehovín a stelesňujú nový trend vo vývoji značkových liehovín na báze prírodných ovocných destilátoch a ovocnej zložky s dôrazom na čo najlepšie zachovanie senzorických vlastností východiskových surovín.
Základnou zložkou produktov Spiš Original je najjemnejší ovocný destilát, kvalitný extrakt, ktorý vzniká extrakciou vybraných odrôd ovocia v 40% veľajemnom liehu a ovocný koncentrát podľa danej príchuti. Ďalším plusom je obohatenie o čerstvé, sušené resp. kandizované ovocie v každej fľaši, z ktorého sa do nápoja extrahujú ovocné cukry a prirodzené aromatické látky.
TOVARU
S NÁKUPOM NAD 100€
TOVARU
V BRATISLAVE
Destiláty
Destiláty - alebo pálenka je silný alkoholický nápoj. Na výrobu sa používa ovocie a podzemné časti rastlín obsahujúce sacharidy, ktoré po rozdrvení a rozomletí sú prevedené do roztoku nazývaného rmut.
Ovocie
Kvalitný destilát je len z kvalitného, nepoškodeného, čistého, zrelého a aromatického ovocia, bez stoniek a zelených častí. Ovocie musí byť odkôstkované (neplatí však vždy, existujú výnimky, napr. slivovici prepožičiava menšie množstvo kôstok v rmute celistvosť). Kontroluje sa jeho cukornatosť, prítomnosť plesní a hniloby. .
Kvasenie
Základným pravidlom dobrého kvasenia je udržanie optimálnej teploty. Preto sa pri niektorých druhoch suchého ovocia môže pridať do rmutu teplá voda, aby sa vyplnili prípadné vzduchové medzery. Na odbúranie pektínu, ktorý zvyšuje viskozitu rmutu a tým bráni kvasinkám v prístupe k bunkovým stenám, sa môžu do kvasu pridať enzýmy. Rast škodlivých mikroorganizmov v rmute sa dá eliminovať zvýšením kyslosti (znížením pH), tzv. okyslením. Ideálna hodnota pH, pri ktorej je zaručená optimálna činnosť kvasiniek a enzýmov, a súčasne ochrana kvasu, sa pohybuje v rozmedzí 2,8 - 3 pH. Ak sa však kvas destiluje ihneď po prekvasení, môže byť táto hodnota v rozmedzí 3,2 - 3,5 pH.
Destilácia
Prebieha v dvoch fázach. V prvej ide hlavne o oddelenie tekutej zložky. Po prvej fáze sa v destiláte nachádza množstvo nežiaducich látok, ktoré treba z destilátu odstrániť pomocou druhej fázy, tzv. jemnej destilácie. V druhej fáze rozdeľujeme priebeh na tri podfázy: predkvap, jadro a dokvap. V tejto druhej fáze je najdôležitejšia úloha skúseného liehovarníka, odlíšiť tieto tri podfázy. Kvapalina z každej z týchto podfáz sa pomocou trojcestného ventilu pred chladičmi zachytáva do samostatnej nádoby. Kvapalina z predkvapu obsahuje množstvo látok, ktoré narušujú senzorické vlastnosti (napr. acetaldehyd, kyselina octová, etylacetát), a jedovaté látky (metanol). Jadro tvorí samotný destilát a teda finálny produkt destilácie, so všetkými senzorickými vlastnosťami. Dokvap je tvorený vyššími alkoholmi (s vyššími bodmi varu), ktoré si zachovávajú arómu. Pre konzumáciu však nie sú vhodné.
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.