Žufánek Kontuśovka 0.50L
14,90 € s DPH Vaša cena: 10,42 € bez DPH
12,50 € s DPH
Popis produktu
Legendárny a lahodný bylinný likér z čias Haškova Švejka je späť!
Pôvodný poľský recept z roku 1901 zložený z anízu, fenikla, koriandra a rasce sme doplnili o ďalších päť bylín, ktoré vo výsledku stoja za absolútne unikátny chutí a vôní.
Celá táto zmes bylín bola týždne macerované v destiláte z trojročnej medoviny a potom uložená do pivnice na dozretie.
Svoju ohromnú popularitu zažívala počas prvej republiky, keď bola súčasťou každej krčmy a patrila medzi najčastejšie konzumovanej alkoholy vôbec! Jedna zmienka vo Švejkovi jej potom zabezpečila nesmrteľnosť.
Prvá šarža našej vlastnej Kontušovky bola založená 17. novembra 2009 a do fliaš stočená 10. decembra 2010. V aktuálne stáčaných fľašiach nájdete ročník 2014.
Žufánek a synovia
Rodinná ovocinársko - včelárska farma ŽUSY s.r.o. (Žufánek a synovia) so zameraním na spracovanie ovocia, bylín a medu do formy kvalitných ovocných destilátov a likérov bola založená v roku 2000.
Pri zrode stáli manželia ing. Marcela a Josef Žufankovi a ich synovia Martin, Jozef a Jan. Spoločnosť sídli v malej obci Boršice u Blatnice blízkosti Uherského Hradiště.
Vlastné ovocné sady, ktoré obklopujú výrobný areál, sa nachádzajú v jednej z najlepších lokalít na pestovanie hlavne modrého ovocia na Morave. Z neho sa vyrába na modernom destilačnom zariadení stĺpcovou technológiou lahodne jemné ovocné pálenky s charakteristickou vôňou a chuťou, ovplyvnenú tunajšou mikroklímou a podložím na úpätí chránenej krajinnej oblasti Bielych Karpát.
Všetky produkty sú vyrobené z lokálnych surovín podľa pôvodných, osvedčených receptúr, bez použitia umelých farbív, ochucovadiel a aróm. Ovocie nesie certifikát BIO kvality.
TOVARU
S NÁKUPOM NAD 100€
TOVARU
V BRATISLAVE
Destiláty
Destiláty - alebo pálenka je silný alkoholický nápoj. Na výrobu sa používa ovocie a podzemné časti rastlín obsahujúce sacharidy, ktoré po rozdrvení a rozomletí sú prevedené do roztoku nazývaného rmut.
Ovocie
Kvalitný destilát je len z kvalitného, nepoškodeného, čistého, zrelého a aromatického ovocia, bez stoniek a zelených častí. Ovocie musí byť odkôstkované (neplatí však vždy, existujú výnimky, napr. slivovici prepožičiava menšie množstvo kôstok v rmute celistvosť). Kontroluje sa jeho cukornatosť, prítomnosť plesní a hniloby. .
Kvasenie
Základným pravidlom dobrého kvasenia je udržanie optimálnej teploty. Preto sa pri niektorých druhoch suchého ovocia môže pridať do rmutu teplá voda, aby sa vyplnili prípadné vzduchové medzery. Na odbúranie pektínu, ktorý zvyšuje viskozitu rmutu a tým bráni kvasinkám v prístupe k bunkovým stenám, sa môžu do kvasu pridať enzýmy. Rast škodlivých mikroorganizmov v rmute sa dá eliminovať zvýšením kyslosti (znížením pH), tzv. okyslením. Ideálna hodnota pH, pri ktorej je zaručená optimálna činnosť kvasiniek a enzýmov, a súčasne ochrana kvasu, sa pohybuje v rozmedzí 2,8 - 3 pH. Ak sa však kvas destiluje ihneď po prekvasení, môže byť táto hodnota v rozmedzí 3,2 - 3,5 pH.
Destilácia
Prebieha v dvoch fázach. V prvej ide hlavne o oddelenie tekutej zložky. Po prvej fáze sa v destiláte nachádza množstvo nežiaducich látok, ktoré treba z destilátu odstrániť pomocou druhej fázy, tzv. jemnej destilácie. V druhej fáze rozdeľujeme priebeh na tri podfázy: predkvap, jadro a dokvap. V tejto druhej fáze je najdôležitejšia úloha skúseného liehovarníka, odlíšiť tieto tri podfázy. Kvapalina z každej z týchto podfáz sa pomocou trojcestného ventilu pred chladičmi zachytáva do samostatnej nádoby. Kvapalina z predkvapu obsahuje množstvo látok, ktoré narušujú senzorické vlastnosti (napr. acetaldehyd, kyselina octová, etylacetát), a jedovaté látky (metanol). Jadro tvorí samotný destilát a teda finálny produkt destilácie, so všetkými senzorickými vlastnosťami. Dokvap je tvorený vyššími alkoholmi (s vyššími bodmi varu), ktoré si zachovávajú arómu. Pre konzumáciu však nie sú vhodné.
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.