Hmotnosť: 90g
Výživové údaje na 100 g
Energia 2472 kJ / 590 kcal
Tuky 42 g
– z toho nasýtené mastné kyseliny 25 g
Sacharidy 45 g
– z toho cukry 29 g
Vláknina 10 g
Bielkoviny 7 g
Soľ 0 g
Novinka!
70% čokoláda Arauca má jedinečnú chuť vďaka svojmu čistému pôvodu. Je vyrobená z vybraných bôbov Arauca plantáži Fino de Aroma kakaa. Jej chuť odráža nielen kakaovú rôznorodosť, ale aj bohatosť pôdy a kultúru pestovania kakaa v jednotlivých oblastiach.
Obsah kakaovej sušiny min. 70%
ZLOŽENIE: kakaová hmota, kakaové maslo, trstinový cukor, prírodná vanilka, emulgátor: sójový lecitín
Hmotnosť: 90g
Výživové údaje na 100 g
Energia 2472 kJ / 590 kcal
Tuky 42 g
– z toho nasýtené mastné kyseliny 25 g
Sacharidy 45 g
– z toho cukry 29 g
Vláknina 10 g
Bielkoviny 7 g
Soľ 0 g
Lyra Chocolate s.r.o.
LYRA je ručne vyrábaná čokoláda. Naša čokoláda potrebuje ľudský dotyk, pretože dotyk je vyjadrením dôvernosti. V jazyku dôvernosti sú odhaľované tajomstvá a náš cieľ je odhaliť čo najviac tajomstiev čokolády.
Odrodová čokoláda
Čokoláda, v ktorej je použité kakao iba z jednej oblasti. Horkosť, chuť a kvalita jednotlivých oblastí sa výrazne líši. Preto u plantážnych čokolád môžme vychutnať plnú a čistú chuť kakaa. International Cocoa Oranization (ICCO) – Medzinárodná kakaová organizácia určila označenie FINO DE AROMA, ktoré označuje jedinečnú chuťu a vôňu. Len 6 – 7% z produkcie kakaa má označenie FINO DE AROMA.
Kakaové maslo
Kvalitná čokoláda by mala obsahovať 100% podiel tukov kakaové maslo. Menej kvalitné čokolády ho nahrádzajú do väčšej či menšej miery inými rastlinnými tukmi, čím sa čokoláda kazí. Ako lacná náhrada kakaového masla sa používa napr. palmový olej, kokum gurgi, bambucké maslo, olej z jadier mangových kôstok… Táto náhrada sa skrýva za pojmom “rastlinný tuk”. Prírodná vanilka - V menej kvalitných čokoládach je nahrádzaná vanilkovou príchuťou resp. esenciou.
Podľa kvality sa kakao rozdeľuje do troch skupín:
Criollo - Najzriedkavejší druh kakaovníka. Sú náchylné na choroby a dávajú veľmi malú úrodu. Zároveň ale ich plody sú považované za najchutnejšie. Zo svetovej produkcie pokrývajú 1%.
Forastero - Najrozšírenejší druh kakaa a nakoľko je najodolnejší tak prináša aj najväčšiu úrodu. Forastero má však najmenej aromatické plody. Pokrýva 85% svetovej produkcie.
Trinitario - Vzniklo krížením Criolla a Forastera. Trinitario kakao pokrýva 14% svetovej produkcie kakaa. Spolu s Criollom sa radí medzi kvalitné kakaové bôby
Criollo | Forastero | Trinitario |
---|---|---|
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.