ESHOP > BLOG > 5 pravidiel ako správne piť rum
 
Vybavujeme objednávku číslo: 2024011004 Priemerný počet dní do dodania tovaru: 1,2
 
 

5 pravidiel ako správne piť rum

Dňa 28.01.2021
5 pravidiel ako správne piť rum

Z pitia rumu ste možno zmätený aj vy. A popravde, nečudujeme sa vám. Dôvodom je práve to, že sa rum vyrába rozličnými spôsobmi na rôznych miestach. Ale aj tak patrí medzi najviac obľúbené liehoviny na svete. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako správne piť rum.

Ako fanúšik rumu zrejme viete, že rum sa pije aj inak ako len súčasť drinkov. A pre tých, ktorí o tom nevedia, myslieť si, že rum patrí len do Cuba Libre alebo Mojita je veľkou chybou. Svet rumu je obrovský a vy by ste ho tiež mali preskúmať.

Ďalšia dôležitá informácia: rum je vyrobený z cukrovej trstiny, ale to neznamená, že je sladký. Vo svojej podstate nie je sladký vôbec. Je to destilát z melasy - tmavý sirup, ktorý vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe cukru. Všetko, čo sa destiluje, nie je sladké. Mnoho výrobcov ale cukor po destilácii pridáva, čo nemusí byť vždy zlé.

Ale ešte predtým než začneme - máte už svoje poháre na rum? U nás si vyberiete naozaj z unikátnych kúskov. Nezabudnite, že štýlové poháre môžete vystaviž na podtácke napríklad na komode do obývačky, a tak sa z nich stane doplnok vašej domácnosti. Komody, vitríny, police a skrinky na poháre nájdete na Biano.sk.

1. Obľúbené aj nenávidené - miešané drinky s rumom

Aj drinky s rumom môžu chutiť skvelo. Dôležité je, aby ingrediencie v nápoji nechali vyniknúť práve rumovú chuť. Ich zmyslom je, že by ju dokonca mali ešte zintenzívniť. Takže nebojte sa. Ak viete ako na to, nalievaním špičkového rumu do miešaných drinkov, nemusíte nič pokaziť.

Aké drinky s rumom si môžete namiešať?

Drinky z bieleho rumu

  • Daiquiri - biely rum, limetková šťava, šťava z cukrovej trstiny
  • Caipirinha - biely brazílsky rum - Cachaçy, cukor, limetka
  • Mai Tai - biely rum, likér Curaçao, sirup Orgeat, limetková šťava
  • Mojito - biely rum, strek angostúry bitter, lyžička cukrového sirupu alebo trstinového cukru, šťava z 1/2 citróna alebo limetky, minerálka, čerstvá mäta
  • Pina Colada - biely rum, ananásová šťava (nesladená), kokosový sirup, smotana, ananás
  • El Presidente - biely rum, orange curaçao, suché Martiny, čerešňa
  • Long Island Iced Tea - biely rum, gin, tequila, vodka, pomarančový likér, cukrový sirup, citrónová šťava, coca cola na doliatie, ľad, limetka na ozdobu

Drinky z tmavého rumu

  • Dark ‘n’ Stormy - tmavý rum, ľadové kocky, zázvorové pivo
  • Cuba Libre - tmavý rum, cola, šťava z limetky/citrónu
  • Planter’s Punch - tmavý jamajský rum, čerstvá limetková šťava, šťava z cukrovej trstiny
  • Cable Car - tmavý rum, oranžová Curaçao, citrónová šťava, sirup, škorica, cukor
  • Painkiller - tmavý rum, ananasový a pomarančový džús, kokosový krém

ako spravne pit rum

Drinky z tmavého aj bieleho rumu

  • Zombie - tmavý aj biely rum, apricot brandy, grenadina, ananásová šťava, citrónová/limetková šťava, koliesko ananásu
  • Hurricane - tmavý aj biely rum, citrónová šťava a sirup z mučenky

2. Rum môžete piť  čistý

Rum samozrejme môžete piť aj čistý, ideálne izbovej teploty. Tekutinu v pohári poriadne premiešajte, aby sa dostatočne uvoľnila aróma. Dúšok nechajte chvíľu v ústach a objavujte silné chute a jemnejšie dozvuky.

3. Rum s cigarou je klasika

Túto pohodičku zrejme poznáte všetci. Kvalitná cigara s prvotriednym rumom môžu byť naozajstným zážitkom. Dym z cigary totiž spolu s chuťou rumu vytvára úplne iné odtiene chutí, ako tie, na ktoré ste boli doteraz zvyknutý.

ako spravne pit rum

 

4. Potrebujete zjemniť? Pomôže voda alebo ľad

Ak sú vám bližšie jemné chute, voda je presne to, čím ich z rumu dostane. Ak pohárik zriedite s trochou vody, vychutnáte si viac než len alkoholický nádych. Ľad takisto ovplyvňuje chuť alkoholu, nakoľko teplota mení rýchlosť uvoľňovania alkoholických látok.

Podobne sa pije aj whisky. Občas tiež potrebuje zjemniť, aby sa prekonali alkoholické chute.

5. Horúci nápoj grog

Rum, piráti, more a lode. To jednoducho pasuje dokopy. Počas dlhých plavieb v minulosti si ľudia rum až tak nevychutnávali. Na lodi sa totiž zohrieval a presne týmto spôsobom vznikol tzv. grog - rum, horúca voda, limetková šťava. Možno to neznie úplne lákavo, ale aj týmto spôsobom môžete objavovať nové dimenzie chutí rumu.

Našu ponuku rumov nájdete tu.