Buďme otroci - Rum ako nápoj otrokov

 
 
ESHOP > BLOG > Buďme otroci - Rum ako nápoj otrokov
 
Vybavujeme objednávku číslo: 2024010842 Priemerný počet dní do dodania tovaru: 1,2
 
 

Buďme otroci - Rum ako nápoj otrokov

Dňa 20.09.2017
Buďme otroci - Rum ako nápoj otrokov

Pôvodný nápoj otrokov, neskôr námorníkov i pirátov. Dnes ho však milujú ľudia po celom svete. V lete nás skvele osvieži v chutných drinkoch, v zime zase prehreje v čaji či grogu. Áno, reč je o rume. O nápoji, ktorý hýbe celým svetom a je známy takmer vo všetkých krajinách.

"Bez tohto lahodného destilátu by politická a kultúrna mapa sveta vyzerala úplne inak. Otázkou však ostáva, či by táto zmena bola zmenou k lepšiemu."

Skôr než si podmanil celý svet a namiešal sa do najôrznejších podôb, rozpútal dobrodružný príbeh spojený s obchodom, bohatstvom, morom, ale aj vojnami. Svetom a ekonomikou hýbali najrôznejšie plodiny. To, čím je dnes ropa, bolo predtým kakao, muškátový oriešok, zázvor, čaj, káva a cukor. A už nie sme ďaleko ani od rumu. Vďaka rumu krajiny bohatli aj krachovali. "Kto riadi loď z Bostonu s nákladom biblií a rumu? Sláva ti, Afrika, otrokári priplávali, Nové Anglicko posiela biblie a rum." V tejto úlohe predstavoval rum spolu s melasou a otrokmi jednu časť takzvaného trojuholníkového obchodu. Rum sa stal stabilnou súčasťou boja - námorného, armádneho, pirátskeho, pašeráckeho. A o jeho dôležitosti pri dodávaní odvahy svedčí aj to, že prídel rumu používaný napríklad v námorníctve bol zrušený až v roku 1969. Rum sa tak rôznym spôsobom mohol podpísať na koloniálnych aj revolučných pohyboch na mape sveta.

 

Zrodenie rumu

Nápoj otrokov sa zrodil z odpadu pri spracovaní cukrovej trstiny - melasy. Ujal sa predovšetkým na námorných lodiach, pretože sa nekazil. Medzi liehoviny preslávené na celom svete sa dostal prostredníctvom anglického admirála Pena, ktorý nahradil prídelový galón piva, pintou rumu. Usporil tak lodný priestor a posilnil imunitu námorníkov. Posádke sa totiž vyhol smrtonosný mor aj po tom, čo sa pokazila pitná voda. Námorníci vraj vďaka nemu prekonávali choroby, únavu a bolesť. Istý čas dokonca pôsobil ako platidlo. Jeho názov vraj pochádza z kreolského rumbuillon - vzbura, latinského saccharum - cukor alebo dokonca jamajského brum - cukrový likér.

Pôvodný proces destilácie rumu sa používa i dnes. Základnou surovinou je cukrová trstina, ktorá sa zlisuje a tak vypúšťa trstinovú šťavu, z ktorej sa získava melasa. Do melasy sa pridá voda na zníženie obsahu cukru a zmes sa pasterizuje. Pridajú sa kvasnice a fermentáciou sa vytvára alkohol. Rýchla fermentácia trvá jeden deň, pomalá fermentácia potrebuje aspoň 12 dní, no niekede aj roky. Do rumu sa pridáva karamel, aby nápoj získal tmavú farbu. Celá výroba trstinového rumu bola bohužiaľ spojená s otrokárstvom. Obľúbený bol najmä medzi námorníkmi.

 

Rumová oáza

Martinik je jedným z karibských ostrovov, ktorý sa pýši vynikajúcim rumom. Má bohatú pôdu, ktorá dáva predpoklady na vznik prvotriednej cukrovej trstiny. Vďaka svojej kvalite si tiež všetky destilovne, a je ich na ostrove celkom jedenásť, vydobyli označenie Appellation d´origine controlée, ktoré až do tej doby bolo určené výhradne francúzskym vínam a syrom.
Rum sa stal neoddeliteľnou súčasťou života v Karibiku od 17. storočia, kedy v Karibiku začali vznikať plantáže cukrovej trstiny. Cukrovary skoro zistili, že zbytky šťavy z vylisovanej trstiny a odpadová melasa sú ideálnym zdrojom pre fermentáciu a prepaľovanie rumu. Od roku 1694 začal nahradzovať na lodiach jazdiacich do Európy rum dosiaľ obvyklejšie pivo. Pravý rozkvet však začal až s obrazom rum pijúcich pirátov. Mesto Saint-Pierre sa stalo centrom rumového obchodu. Zmenilo sa to však v roku 1902, kedy vybuchla sopka Mount Pelee a pochovala celé mesto s jeho 16timi destilovňami a tiež všetkých 28 000 obyvateľov. 

 

Martinique je očarujúci ostrov v Malých Antilách v Karibiku, ktorý je stále radený ako integrálna súčasť Francúzska. Desať litrov tohto rumu sa vyrába zo sto kilogramov cukrovej trstiny. Rum z Martinique sa od všetkých ostatných rumov sveta líši tým, že je destilovaný výhradne zo šťavy cukrovej trstiny. Pokiaľ chceme ochutnávať, musíme si uvedomiť, že na ostrove sa rozlišujú dva rumy - Rhum agricole, ktorý naozaj pochádza len z cukrovej trstiny a je považovaný za jediný pravý rum. Rhum de melasse je destilovaný z kvasenej melasy.
Rhum agricole sa delí na tri typy: Biely rum -  obs. alk. 50, 55, 62% / Rhum paille - svetlý, starne menej než dva roky / Rhum vieux - starne najmenej tri roky.
Pravdou je, že päťročné rumy chutia lepšie než 18- či 23- ročný rum.
Na Martiniku zrejme objavili iné pricípy starnutia rumu, lebo trstinové rumy dozrievajú rýchlejšie. Pýchou liehovarov je niekoľko rumov, s ktorými sa inde nestretnete. Ide o rumy ročníkové. Odporúčame okúsiť niektorý z produktov značky Trois Riviers. V tomto liehovare si môžete kúpiť hneď niekoľko ročníkových rumov, samozrejme, ak ste do tohto nápoja ochotní investovať viac než 700 dolárov. Za tohto predpokladu si môžete dopriať fľašu rumu z roku 1939.

Pre zaujímavosť: Aj napriek pomerne vysokej produkcii sa takmer 60% všetkého rumu vyprodukovaného na Martiniku vypije lokálne. Rum je súčasťou kultúry. Bez rumu si nevedia predstaviť tanečnú oslavu a ani svadbu alebo pohreb. Platí to napríklad aj pre Barbados.


Predstavme si aj niektoré rumy, ktoré nájdete v našej ponuke:

Don Papa 7 YO

Začíname našou srdcovkou, rumom, ktorý nás inšpiroval aj pritvorení názvu rumového baru  - DON PAPA BAR. Vo voľnom preklade Pán Otec, alebo ako ho voláme my, TATKO.
Don Papa je prémiový malosériovo vyrábaný rum z južného ostrova Negros na Filipínach. Rum je destilovaný z melasy, z tej najkvalitnejšej cukrovej trstiny v krajine, potom zreje viac ako 7 rokov v amerických sudoch.
Rum vyzerá vo fľaši oveľa tmavšie ako v poháriku, ale stále si po naliatí udrží krásnu tmavozlatú farbu s oranžovým odtieňom. Pri pohľade na pohárik sa človeku žiada okamžite začať vychutnávať. Ked rum rozvírite, vidíte, že je veľmi hustý, takmer až sirupovitý. Do nosa Vám okamžite udrie pomerne aromatická sladká vôňa vanilky s nádychom tropických citrusových plodov. Začiatok je sladký. Rum Don Papa má dlhý záver a ponúka bohatú paletu chutí ako je vanilka, med a kandizované ovocie.

 

Diplomático Mantuano

Mantuano je novou interpretáciou populárneho Botucal Reserva Exclusive. Je vyrobený z melasy a cukrovej trstiny a prechádza procesom destilácie v troch krokoch. Mantuano kombinuje vôňu sušeného ovocia, ako sú slivky s dubom a jemnou korenitosťou. Komplexná chuť je doplnená nádychom vanilky.

Tmavá farba a pôsobivý chuťový profil z neho robia perfektný rum.

História značky siaha až do 18. storočia. Umelec dušou, Don Juancho Nieto Melendez hľadal nové spôsoby destilácie a výroby svojich vlastných produktov s použitím exotických likérov a rumov. Tradíciu založil na výrobých procesoch z Jamajky a umenia výroby liehovín z Antíl, ktoré zdokonalil podľa vlastných pozorovaní. Po čase, jeho vášeň, tajomstvo kombinácie ingrediencií, procesov výroby a dozrievania, vybraných sudov a medu vyústili do robustného a komplexného produktu, ktorý Don Juancho vždy hľadal. Rum s nezameniteľným charakterom, s neodolateľnou a jemnou arómou je dnes jedným z najcennejších rumov Venezuely.

 

Diplomatico Reserva Exclusiva 12 YO

Diplomático Reserva Exclusiva 12y je top produktom značky Diplomático. Tento rum je držiteľom rady medzinárodných ocenení. Zreje 12 rokov v sudoch z bieleho kanadského dubu. Je sladký. s ovocnou chuťou, čo je charakteristické pre všetky rumy Diplomatico, avšak obsahuje ešte vyššiu koncentráciu a intenzívnejušiu chuť. Jedná sa o výnimočný rum určený k pomalému popíjaniu, ktorý sa stal lahôdkou pre všetkých milovníkov rumov. 
Tmavo-medený 12-ročný rum. Aróma vanilkových toboliek a banánového koláča. Plná chuť s nádychom ríbezľového pyré, hrozienkového pyré, karamelu, melasy, hnedého a čierneho korenia. Jednoducho povedané, v tejto fľaši sa skrýva venezuelský poklad plný výraznej sladkej chuti.

Majstrovské namiešanie zodpovedné za vznik tohto produktu nám prezentuje jedinečný mix, umenie selekcie a jednu z nakomplexnejších chutí. Mixuje najvyberanejšie rezervy venezuelských rumov pre skutočných znalcov. Jeho jedinečný základ a výnimočný súlad poukazujú na úžasnú komplexnosť periodických destilačných prístrojoch, ktorý umožňuje plnenie iba obmedzeného množstvo pre malý počet požívateľov oceňujúcich jeho zrelý buket.

 

Plantation 20th Anniversary

Špičkový top produkt. Zmes veľmi starých rumov z Barbadosu. Vôňa korenia, vanilky, banánov s jemnými tónmi cukrovej trstiny a pečených kokosových orechov. Teraz s novým dizajnom fľaše, aj darčekovej krabice, ktorý ako môžete sami posúdiť, pôsobí autenticky, reprezentatívne a luxusne. Ideálny darček! Tento jedinečný ročníkový rum, ktorým firma Plantation oslávila 20 rokov od jej založenia sa vyrába už "zopár" rokov.

Výberová zmes tých najstarších destilátov z Barbadosu zrel na domovskom ostrove minimálne 25 rokov, a následne bol dozrievaný cca od 12 - 18 mesiacov v sudoch po koňakoch vo Francúzsku. To vdýchlo tomuto skvostu absolútne vyrovnané, plné a zaoblené črty, s hlbokými tónmi tropických končín, s veľmi lahodným doznievaním.

 

Pampero Aniversario

Pampero je čarovný víchor, ktorý duje Pampou v Južnej Amerike. Je intenzívny, ale vytvára horúcu klímu dokonalú na produkciu rumu toho istého mena. Vďaka horúcemu podnebiu zreje rýchlejšie, je odvážny, so zreteľnou chuťou a nepotlačiteľným charakterom. Pampero Aniversario má bohatú chuť s tónmi hnedého cukru a kakaa. Výberový rum na pomalé vychutnávanie, je jemnejší a hlbší než väčšina škótskych a koňakov. V súťaži San Francisco World Spirit Competition vyhráva pravidelne zlaté a strieborné medaile. V roku 2012 ho Beverage Testing Institute nazval “klasikom” s “expresívne dubovým” charakterom. Pampero Anniversario je zmesou rumov starnúcich 4 a 6 rokov. Predáva sa v hnedej koženej kapsičke.

Pampero založil v roku 1938 Alejandro Hernández, syn rybára z Isla de Margarita. Distilerias Unidas mala, predtým pod názvom Licorerias Unidas, rad majiteľov - od roku 1950 – Seagram, cez Diageo k Pernod Ricard, až kým spoločnosť lokálni investori neskúpili a nezaložili v roku 2002 Distilerias Unidas (DUSA). Sú hrdí na jedinečné podmienky – unikátnu pôdu a podnebie venezuely, v ktorých sa darí cukrovej trstine s vysokým obsahom cukru. Značku Pampero vlastní spoločnosť Diageo, pod ktorú sa radí aj venezuelská destiléria Industrias Pampero, c.a. “Ron Pampero” je vďaka populárnemu logu (kovboja sediaceho na vzpínajúcom sa koni) medzi Venezuelčanmi známy ako “Caballito Frenao”, čo doslovne znamená “umiernený kôň”, či v tomto význame presnejšie „vzpínajúci sa kôň“.

 

Ron Zacapa 23 YO

Ron Zacapa Centenario 23 ročný rum je vyrábaný z tých najstarostlivejšie vyberaných rumov s priemernym vekom 23 rokov, ktoré sú následne miešané po dobu minimálne jedného roku. Mnohí odborníci považujú tento rum za najlepší na svete. Tento rum získal svoje miesto v historických knihách ako meradlo pre super prémiové rumy. Rum je tmavo-hnedej jantárovej farby udávajúcej tón pre vzrušujúci zážitok. Dubová aróma hovorí o starnutí a vycibrenom vkuse. Vrstvou za vrstvou cítiť chuť muškátových oriešokov, opekaných lieskových orechov a náznak karamelu. Hladký povrch s dlhou aromatickou stálosťou.

Jediný rum, ktorý sa nachádza v Sieni slávy karibských rumov je destilovaný z fermentovaného čistého panenského sirupu cukrovej trstiny.

 

Centenario Fundacion 20 YO

Zmes jemných rumov pôvodom z Kostariky, zrejúcich osem a viac rokov. Počas doby dozrievania rum získava svoju jedinečnú a unikátnu chuť, vďaka ktorej je jedným z najobľúbenejších rumov nielen v Kostarike.

Proces výroby spočíva v unikátnom miešaní a pomalom zrení v sudoch z bieleho amerického dubu po dobu dlhšiu ako 20 rokov. Proces výroby rumu začína výberom cukrovej trstiny, z ktorej drevnatej stonky plnej mäkkej a sladkej drene sa získava cukor. Trstina sa zberá pätnásť mesiacov po zasiatí, kosí sa ručne až pri zemi a stonky sa vozia do cukrovarov, kde sa z nich lisuje šťava, ktorá je následne podrobená procesu kvasenia nasledovaným destiláciou. Produktom destilácie je tzv "mladý alkohol", ktorý sa skladuje v ručne vyrábaných sudoch z bieleho duba. Tým sa začína proces zrenia, ktorý dáva rumu Centenario jeho vôňu, nezameniteľnú chuť a charakteristické vlastnosti najlepšieho rumu na Kostarike.
Ide o produkt s prvotriednou kvalitou a neporovnateľnou chuťou. Pred plnením do fliaš sa podrobuje veľmi prísnej kontrole kvality. Toto majstrovské dielo je balené v majstrovskom originálnom obale z pravej kože.

V chuti zacítite korenené orechy, škoricu, banánový puding, náznaky tabaku. V závere poteší pôsobivá dlhá karamelová chuť, ktorá sa stráca s miznúcim korením.

 

Ron De Jeremy XO 15 YO

Príjemne sladký blend prémiových rumov z Barbadosu, Jamajky, Guyany a Trinidadu, ktoré zrejú až 15 rokov v dubových sudoch po bourbone. Jeho sýta tmavá farba sa skvele doplňuje s okrúhlou komplexnou arómou s tónmi karamelizovaných orechov a korenia, dlhé a hladké zakončenie pohladí zmysly. Slovami samotného Rona Jeremyho: "zamatový a uspokojivý".

Slovo Rom španielsky znamená rum. Je veľa Ronov vo svete ale iba jeden je najväčší zo všetkých. Iba jeden je naozajstná legenda. Ron de Jeremy skladá poctu tejto legende. Na jeho tvorbe sa podieľala iná legenda Francisco "Don Pancho" Hernandez. Tejto legende sa podarilo vytvoriť unikátny rum ktorý pochádza z Panamy.