Drsný škót je prekvapivo jemný

 
 
ESHOP > BLOG > Drsný škót je prekvapivo jemný
 
Vybavujeme objednávku číslo: 2024010846 Priemerný počet dní do dodania tovaru: 1,2
 
 

Drsný škót je prekvapivo jemný

Dňa 29.01.2018
Drsný škót je prekvapivo jemný

Spoznal som ho počas predvianočného zhonu v jednej z našich predajní. Tváril sa inak ako páni škóti vznešeného pôvodu, a možno to bola práve jeho inakosť, pre ktorú sa na nás vetrom bičovaný mračil zo spodnej police. Z police, z ktorej som, ak sa nemýlim, odporučil dumajúcim zákazníkom nanajvýš dve fľaše.

Nie preto, že by sme tam mali nekvalitné kúsky. Jednoducho preto, že som sa s kvalitou na spodnej polici nestihol zoznámiť. Vedieť to, čo viem dnes, Big Peat by bol býval pod každým vianočným stromčekom.

Dnes už viem, že tento na prvý pohľad drsný chlapík v sebe skrýva veľké čaro osobnosti. Konzervatívny milovník whisky by zrejme rodinku Douglas Laing za ich opovážlivosť siahnuť na klenoty z Islay upálil, ale ja ich musím pochváliť za odvahu a zručnosť, s akými dokázali stvoriť tento majstrovský kúsok. Coal Ila, Bowmore, Port Ellen a Ardbeg sú jedinečné prémiové single malts whisky.

Vziať z každej to najlepšie a spojiť to v jeden harmonický kúsok, sa dá bez pochýb nazvať skutočným kúzlom. Mňa pred dvoma týždňami očarilo natoľko, že dnes by som bez váhania označil veľkého Peata za svojho najlepšieho whisky priateľa. Priateľa s ktorým môžete stráviť dlhý piatkový večer, dovolenku, či vziať ho na návštevu k známym.

Tento kúzelný nápoj krásne vonia. Vôňa rašeliny nedráždi, ale láka. Je to skutočný dvojnásobný zážitok.

Odborníci by vám povedali, že tam cítiť mandle, kávu, čokoládu, či sladké drievko. Ja tam cítim vyváženú ľahkosť, sviežosť a sladkosť. A to je presne to, čo v kvalitnej whisky hľadám.

Jedno z hodnotení, ktoré som našiel na zahraničných whisky portáloch vraví, že ak by chcel niekto vedieť, ako má chutiť whisky z Islay, dal by mu ochutnať Big Peat.

Súhlasím a dodávam, že tento rok bude na Slovensku počas Vianoc (a nielen vtedy) chodiť Veľký Pít.

Na zdravie priatelia, a nebojte sa zoznámiť s tými, čo na prvý pohľad vyzerajú ako zo spodnej police. Možno vás dostanú tak, ako mňa Big Peat.

Marián Stanzl