ESHOP > BLOG > Francúzske víno - Region Luberon, Ventoux a Vaucluse
 
Vybavujeme objednávku číslo: 2024011009 Priemerný počet dní do dodania tovaru: 1,2
 
 

Francúzske víno - Region Luberon, Ventoux a Vaucluse

Dňa 20.07.2017
Francúzske víno - Region Luberon, Ventoux a Vaucluse

V tomto článku by sme Vám chceli predstaviť zopár našich vín a ukázať dôvod, prečo sa rozhodnúť práve pre túto kúpu.

 

Zo začiatku by sme Vám radi predstavili oblasti, z ktorých pochádzajú tie najlepšie a najoriginálnejšie vína Francúzska. Sú to oblasti Luberon, Ventoux a Vaucluse, ktoré sa nachádzajú vo francúzskom vinárskom regióne Provence („naša provincia“). Už len ten názov Vás pohladí na duši. Provence je jedným z najatraktívnejších francúzskych regiónov, ktoré sa Vám vryje do pamäti. Je to jediná francúzska vinárska oblasť, ktorá vyvinula klasifikované hodnotenie vinohradov. Teraz už len stačí si vybrať pohárik dobrého vínka k dobrému jedlu.

Juh Francúzska je kraj, kde to nielen nádherne vonia, dobre vyzerá, ale aj fantasticky chutí. Jednoducho raj pre pôžitkárov.

Táto časť francúzskeho vidieku je známa svojimi sviežimi vínami, ktoré vytvárajú dokonalú rovnováhu k pokrmom miestnej kuchyne, ktorá nešetrí bylinkami ani olivovým olejom. Pestuje sa tu veľká rada odrôd, pre červená vína najviac Syrah a Grenache, preto sú tieto vína tak typické a nezameniteľné svojou farbou a chuťou. Týmto vínam porozumie okamžite každý, kto ich ochutná, preto sa nenechajte dlho presviedčať. Francúzsko je predsa vinohradnícka a vinárska veľmoc.

Podnebie v tejto oblasti je ako stvorené na rast viniča. Je tu viac ako 265 slnečných dní v roku.

Vinice, ktoré Vám chcem predstaviť sú všetko rodinného pôvodu a majú dlhú históriu. V týchto viniciach je po desaťročia zachovaný postup výroby a dozretia vína. Najstaršia vinica z nášho portfólia je viac ako 900 rokov stará. Rodina, ktorá prevádzkuje túto vinicu je vlastníkom viac ako 200 rokov, čo už o niečom svedčí.

 

 

Teraz by som Vám chcel predstaviť konkrétne vinice, ktoré máme v našom portfóliu.

Chateau De Mille

Chateau De Mille je našou najstaršou pivnicou. Tento zámok z 12. storočia vyzerá ako hrad. Víno sa tu vyrábalo už od stredoveku. Stredoveké kade a lis na víno, vytesané z horniny, sú tu od toho, aby to dokázali.

Známa rodina Pinatel sa tomuto venuje už veľmi dlho. Vlastní majetok už od roku 1780. Majiteľ Pierre Pinatel je už piatou generáciou tejto rodiny, ktorá je vlastníkom vinárstva.

Hovorí sa, že toto vinárstvo produkuje niektoré z najlepších a najdrahších vín v Lubéronu. Táto rodina nám umožňuje výber z tých najlepších vín. Červené vína sú veľmi uznávané a môžeme potvrdiť, že zrejú veľmi dobre. Okrem červeného vína robia samozrejme vynikajúce biele a jemné ružové.

Vinárstvo má rozlohu 30ha na korene, ktoré sú viac ako 40 rokov staré. Dávajú 25 hl/ha, preto je každá ročná úroda limitovaná. Víno nie je voľne dostupné v žiadnom supermarkete, nájdete ho len u drobných predajcov, preto je vzácne na takéto víno naraziť. Takže ak narazíte na spomínané víno, neváhajte. Túto možnosť máte práve u nás. Vyrába sa výlučne len jeden druh vína každý rok. Odrody použité v tomto víne sú Syrah, Grenache a Carginan.

Dostupné ročníky: 1998, 1999, 2000, 2003, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011

 

 

Aureto du Luberon

Aureto je jedna z najmladších a najlepších viníc. Na tomto mieste môžte sledovať mimoriadnu prácu vína a prácu s najvyšším rešpektom.

História tohto vinárstva sa tiahne od 13 storočia. Dlho bolo neobhospodarované, až v roku 2010 ho postavili znovu.

Vína, ktoré sú produktom tohto vinárstva, získali názov po vetroch, ktoré vejú na juhu Francúzska. Sú to vetry Autan, Tremontane a Maestralo. Táto vinica sa rozkladá na 36ha severne od hory Mont De Ventoux, ktorá je vysoká 1912 m, približne 20 km severovýchodne od mesta Carpentras vo Vaucluse.

Vína sú limitované, každý rok sa vyrobí obmedzený počet hl, ktorý je dokonca určený výnimočne pre francúzsky trh a niečo málo sa predáva do Japonska. Sme jediný dodávatelia, ktorí vedia toto víno dodať pre zbytok Európy a preto je veľmi veľký dopyt po tomto víne. Ak túžite práve po tomto víne, stačí navštíviť našu predajňu. V roku 2014 boli ocenené vína zlatou medailou z najväčšej výstavy vín v Paríži.

 

 

Produkty:

Petite Miracle: AOP Luberon Rouge (červené) 2012 (Syrah, Grenache) 
Maestrale: AOP Ventoux Rouge 2011 (Syrah, Grenache, Carignan) 
Autan: AOP Ventoux Rouge 2011 (Grenache, Syrah) 
Autan: AOP Ventoux Rose 2013 (Cinsault, Grenache, Syrah) 
Autan: AOP Ventoux Blanc 2013 (Roussanne, Clairette, Grenache Blanc, Marssane)
Maestrale: IGP Vaucluse Rouge 2011 (Cabernet Sauvignon, Maerselan, Syrah)
Maestrale: IGP Vaucluse Rose 2013 (Caldoc, Grenache) 
Maestrale: IGP Vaucluse Blanc 2013 (Viognier, Roussenne, Marsanne)

 

 

Cave De Bonnieux

Cave De Bonnieux bola založená v roku 1920. Je to najstaršie družstvo v oblasti Vaucluse, v srdci Provence, na severnom úpätí Luberon. Už od svojich 90 rokov stále potvrdzuje vášeň svojich vinárov a rovnakú túžbu prezentovať kvalitu vína.

Vinárstvo má históriu už niekoľko desaťročí. Ich výroba je zaujímavá práve v tom, že združuje malých vinárov, ktorí sú dodávatelia hrozna a jeho kvalita je stále kontrolovaná a vyrába sa klasickými metódami.

Víno, ktoré pochádza práve z tohto vinárstva, nie je voľne k zakúpeniu v supermarketoch alebo obchodných sieťach. Takisto sa vyrába obmedzené množstvo hl/rok. Od tohto vinárstva máme exkluzivitu, ktorá nám zaručuje, že sme výhradný predajcovia mimo územia Francúzska.

 

 

Produkty:

AOP Luberon: 
Les Safres 2013 Rouge Cuvee
Les Safres 2013 Rose Cuvee Zlatá medaila Orange 2014 
Les Safres 2013 Blanc Cuvee Zlatá medaila Orange 2014 
Ephemere Rose 2013 Cuvee Strieborná medaila Orange 2014 
Ephemere Blanc 2013 Cuvee 
Domaine Les Chapelins Rouge 2013 Cuvee 
Revelation Rose Fut de CHene 2011 Cuvee 
Revelation Blanc Fut de Chene 2012 Cuvee 
Revelation Rouge Fut de Chene 2012 Cuvee 
AOP Ventoux 
Orphea Rouge 2013 Cuvee 
Orphea Rose 2013 Cuvee Zlatá medaila Orange 2014 
Orphea Blanc 2013 Cuvee

 

 

Vignobles Chasson Château Blanc

Vignobles Chasson Château Blanc založil Jean-Claude Chasson v roku 1990. Vinice už dnes pokrýva 70ha:

-23 ha AOC Ventoux, na úpätí okrového útesu Roussillon a tešia sa optimálnemu slniečku.

-22 ha AOC Luberon, v obciach Bonnieux, Lacoste a Maubec, na úpätí Luberon

-5 ha Vaucluse Local Wein, prevažne z mladých viníc 4-10 rokov.

Tradičné, moderné, a najmä priaznivé geografické podmienky môžu poskytnúť len kvalitné vína. Starnutie vína prebieha v dubových súdoch v starej pivnici.

Láska pre dobre vykonanú prácu a prísnosť v dokonalosti je v našej prírode. Originalita rodiny Chasson produkuje rovnaký úspech v červených, ružových a bielych vínach.

Vína sa báť netreba, stačí ho len piť!

 

 

Produkty:

A.O.P Luberon-Domaine Chasson 
Domaine Chasson - Rouge 
Domaine Chasson - Rose 
Domaine Chasson - Blanc 
Cuvée Guillaume De Cabestan 
Cuvve Prestige 

A.O.P Ventoux - Un Autre Regard 

Un Autre Regard - Rouge 
Un Autre Regard - Rose 
Un Autre Regard - Blanc 
A Mon Pere Rouge 
Secret de Famille - Rose 
Secret de Famille - Rouge 
Secret de Famillle - Blanc