ESHOP > BLOG > Whiskey Jack Daniel´s - ohnivá voda a štýl života
 
Vybavujeme objednávku číslo: 2024011044 Priemerný počet dní do dodania tovaru: 1,2
 
 

Whiskey Jack Daniel´s - ohnivá voda a štýl života

Dňa 17.08.2017
Whiskey Jack Daniel´s - ohnivá voda a štýl života

Legendárnu whiskey Jack Daniel´s snáď predstavovať nemusíme. Ide predsa o jednu z celosvetovo najobľúbenejších a najpredávanejších whiskey na svete. Považuje sa za ikonu medzi všetkými druhmi whiskey. Nepochybujeme o tom, že sa s jej chuťou oboznámil už každý. Ak to tak nie je, je na čase to zmeniť. 

"Iba dve veci sú najlepšie bez všetkého a jednou z nich je whiskey"

Za túto whiskey môžme ďakovať známemu Jackovi Danielovi, vlastným menom Jasper Newton Daniel, ktorý bol vychovávaný luteránskym pastorom menom Dan Call. Vlastnil pálenicu na whiskey, v ktorej sa mladý Jack naučil niečo o jej výrobe. Práve on ho naviedol na život v znamení whiskey. Jack vo svojich 13-tich rokoch dostal na výber. Buď sa stane farárom alebo bude páliť whiskey. Odpoveď určite poznáte.

 

Jack Daniel sa narodil v roku 1850 v Lynchburg v štáte Tennessee, ako najmladší z 10 detí. Bol známy svojou prchkou  povahou. No bol to človek veľmi láskavý a veľkodušný. Celý život bol slobodný a tak aj zomrel. No žien mal okolo seba vždy dosť. Mal vraj síce len jednu negatívnu vlastnosť a tou bola netrpezlivosť, ktorá ho nakoniec pripravila o život.

Jedného dňa v práci sa snažil otvoriť svoj trezor, bohužiaľ, nevedel si spomenúť na číselnú kombináciu. Po niekoľkoých márnych pokusoch sa snažil v hneve rozkopať trezor. Zlomil si tak prst na nohe. Rana sa mu nezahojila a dostal infekciu, kvôli ktorej dostal otravu krvi a na tú v roku 1911 zomrel. 
Hovorí sa, že keby si ranu na nohe polial svojou vynikajúcou whiskey, nemuselo sa to stať...
Jeho posledné slová pred smrťou? - "Posledný drink, prosím!"

Ako vo väčšine, tak aj v tomto príbehu sa nachádza háčik. Je to síce už dávna história, no niektorých z Vás to bude zaujímať. Už vieme, že farár Dan Call, ktorý Jacka vychovával, ho naučil vyrábať whiskey. No proces výroby sa naučil od jeho otroka Nearisa Greena. K zrušeniu otroctva došlo v roku 1865, o rok neskôr Daniel otvoril svojprvý liehovar. Spolupracovali s ním dvaja synovia Nearisa Greena.

 

 

Niektorí z Vás si určite všimli, že whisky Jack Daniel´s v inej ako v hranatej fľaši neuvidíte. Jack ako prvý použil hranatú fľašu na svoju whiskey a tá sa stala jej symbolom. Rozhodli sa tak preto, lebo táto whisky sa stala natoľko jedinečnou, aby si zaslúžila byť odlíšená od iných. Tento dizajn sa používa dodnes. 

 

 

Recept na výrobu tejto whisky nikdy netajili. Jack Daniel´s whisky sa skladá z presne určených pomerov kukurice, jačmeňa a žita. Za jedinečnou chuťou sa skrýva voda, za farbou drevo. Svoju unikátnu chuť získava vďaka prírodne filtrovanej vode. Tento prameň neobsahuje železo, ktoré je pre chuť whisky najväčším nepriateľom. Po tom, čo sa zmes prísad namieša, zreje a tak prechádza destilačným procesom. Keďže táto whisky je unikát, prechádza po destilácii ešte prekvapkávaním cez trojmetrovú vrstvu dreveného uhlia z javora cukrového. Whiskey je uložená do sudov, ktoré sú vyrábané výlučne z bieleho amerického duba. Sudy si liehovar vyrába sám a to je dôvod bohatej jantárovej farby a vône. Je mnoho zaujímavostí o príprave unikátnej whiskey Jack Daniel´s old No.7.

 

 

Jack Daniel´s old No.7

Nie je presne objasnené, prečo Jack Daniel nazval whiskey práve Jack Daniel´s old No.7. Existuje mnoho historiek, prečo je to tak. Jedna hovorí o tom, že číslo 7 bolo Jackovým šťastným číslom, iná hovorí o 7 stratených sudoch s whiskey. Ďaľšia sa odvoláva na jeho 7 mileniek. Úplnú pravdu sa už nedozvieme, pretože Jack si odpoveď vzal so sebou do hrobu.
Jack Daniel´s old No.7 sa vyznačuje sýtou, stredne medovinovou farbou s výrazným pomarančovým tónom.

Aj pitie whiskey má svoje svetlé stránky. Napríklad to, že pomáha tak, ako aj iné alkoholy predísť mnohým zdravotným problémom ako napríklad infarktu, demencii či mŕtvici. Tiež znižuje riziko alzheimera, znižuje cholesterol, napomáha k redukcii stresu, pomáha pri zažívacích ťažkostiach. Myslíme si, že tieto dôvody sú dostačujúce na to, aby sme si dali aspoň za jeden pohárik. 

Vedeli ste napríklad aj to, že whiskey môže zrieť len v drevených sudoch? Ako náhle ju nalejete do sklenených fliaš, nezreje.
Každý rok sa z dreveného sudu, v ktorom whiskey zreje, vyparia dve až štyri percentá objemu. Táto nemilá strata sa nazýva Anjelský podiel. Je to dôkazom toho, že drevo pracuje s whiskey. 
Zaujímavé tiež je, ze produkcia whiskey je v Írsku druhým najviac zarábajúcim odvetvím. 
Zamestnanci spoločnosti Jack Daniels vraj dostávajú každý prvý piatok v mesiaci jednu fľašu zadarmo. No kto by nechcel pracovať v takejto firme? ;)

 

Staré anglické príslovie hovorí: "Keď máte chrípku, zaveste klobúk na vešiak, ľahnite si do postele a pite whiskey tak dlho, až neuvidíte dva klobúky" My si ale myslíme, že dôvodov na pitie whiskey je určite viac!

 

Aj v našej ponuke určite nájdete Jackov produkt, ktorý je potrebné ochutnať!

Jack Daniel´s old No.7

Najznámejšia Tennessee Whiskey na svete, Jack Daniel´s old No.7 sa vyznačuje sýtou, stredne medovinovou farbou s výrazným pomarančovým tónom. Vôňu tvorí výrazná aróma mandariniek marínovaných v karameli a mieša sa s vôňou duba. Záver chuti je príjemne sladký, s výraznou chuťou duba, ktorá postupne prechádza do chuti jabĺk. Svojou jemnou chuťou získava vďaka prekvapkávaniu cez trojmetrovú vrstvu uhlia javora a následným približne štvorročným zrením v dubových sudoch.

Gentleman Jack

Pre Gentleman Jack je typická veľmi jemná a výrazná chuť pripominajúca exkluzívny koňak. Ako jediná na svete je táto whisky 2x prekvapkávaná cez drevené uhlie. Farba je svetlá medovinová, s iskrou. Vôňa je jemná, uhladená, s vyrovnanou vôňou sladkých pomarančov a podtónom čerstvej mäty. Jack Daniel´s destillery vyrába tento produkt od roku 1988. Prvé prekvapkávanie prebieha po destilácii pred uloženm do súdu a druhé do procesu starnutia, pred plnením do fliaš.

Jack Daniel´s Single Barrel

Jack Daniel´s Single Barrel bol predstavený v roku 1997. Sudy, v ktorých whiskey zreje, sú uložené vo vyšších poschodiach tzv. Barrel Houses, kde je v lete vyššia teplota a v zime naopak nižšia. Sudy sú tak vystavené zreteľnejším zmenám teplôt, prebieha tam vyššia miera zrenia a tá dodáva whiskey jej výraznú chuť a jantárovú farbu. U Single Barrelu je výrobný proces rovnaký, ale doba zrenia je približne o 2-3 roky dlhšia. Každá fľaša je plnená iba z jedného sudu, to znamená, že každá várka obsahuje približne 250 fliaš je v podstate originálom. Farba je sýta, tmavočervená - karamelová. Vôňa je zrelá, robustná, plná vôňa sladkej vanilky, jemného pomaranča a zrelej mäty. Môžeme tiež cítiť vôňu duba a čokolády. Záver chuti je dubový, jemne sladký, s cédrovým podtónom a chuťou jabĺk.

Jack Daniel´s Tennessee Honey

Najmladším členom Jackovej rodiny je Jack Daniel´s Tennessee Honey - jemný likér, jeho základ tvorí Jack Daniel´s old No.7 a medový likér. Ten je vyrábaný z pravého včelieho medu z oblasti Tennessee a vďaka nemu získal likér farbu do zlatista a sladkú jemnú chuť. V jeho chuti dominuje jemný nádych melasy, čokolády a praliniek, najlepšie vynikne, keď je Jack Daniel´s Tennessee Honey podávaný namrazený na -18 stupňov.

Jack Daniel´s Fire

To je to, čo ste očakávali - kombinácia Jack Daniel´s old No.7 a škoricového likéru. Ako už naznačuje názov, vôňa Jack Daniel´s Fire je ohnivo korenená s nádychom čerstvo pálivej škorice. Vychutnať si môžete likér s obsahom alkoholu 35%, ktorý bude prekvapením pre každého milovníka kvalitnej whiskey. Najlepšie si ho vychutnáte sám, po prípade s ľadom.

Jack Daniel´s Sinatra Select

Táto limitovaná edícia whiskey Jack Daniel´s Sinatra sa vyrába v jedinečných "Sinatra sudoch". Do sudov boli vyryté hlboké drážky, aby bola whiskey vystavená väčšiemu účinku dreva. Vzdáva hold Jackovmu najväčšiemu fanúšikovi, pánovi Frankovi Sinatrovi. Má jantárovú farbu, robustný charakter a príjemný dymový nádych s následným neuveriteľne ľahkým vanilkovým záverom.

Jack Daniel´s Winter Jack

Spríjemnite si zimné obdobie a zimu nechajte za dverami. Dokážete do vďaka Jack Daniel´s Winter Jack. Milovníci punča s Jackom Danielsom, jablkami, škoricou a klinčekmi si vďaka tomuto mimoriadnemu vydaniu prišli na svoje.

Jack Daniel´s 150th Anniversary

Whisky vyrobená na oslavu 150. výročia tohto liehovaru. Jacka Daniela pri založení pálenice zrejme nenapadlo, aký úspech bude raz jeho whiskey mať. Obľúbili si ju milovníci po celom svete. Preto musí mať narodeninová edícia tradičnú receptúru a výsledkom je unikátna limitovaná edícia s objemom alkoholu 50% so skutočne delikátnou chuťou komplexnej whiskey.