Žufánek Slivovica 0.50L

 
 
Destiláty a Liehoviny > Žufánek Slivovica 0.50L
 

Žufánek Slivovica 0.50L

Kúpou produktu získate 29 kreditov na ďalší nákup.
Kategória:Destiláty a Liehoviny
Dodacia lehota
Na sklade: 900
Dodacia lehota: Skladom do 24 h.
Kód produktu:8594053940052
Žufánek Slivovica 0.50L, 45%, Česká Republika
24,92 € bez DPH
29,90 € s DPH
Vaša cena: 24,92 € bez DPH
29,90 € s DPH

Popis produktu

Výroba slivovica je zložitý a dlhý proces, ktorý začína zberom sliviek (u nás im hovoríme trnky) a ich triedením. Šancu má iba zrelé a čisté ovocie. Z neho pripravíme kvas, ktorý dopravíme do uzavretých nerezových tankov s objemom 160 hl. Toto štádium výroby sa nazýva kvasenia a je najdôležitejším prvkom vo výrobnom procese. Za neprístupu vzduchu kvas zreje min. 60 dní, pričom túto dobu alebo intenzitu kvasenia môžeme regulovať pomocou chladiaceho duplikátora, ktorým sú vybavené všetky naše kvasné tanky.

Nami odporúčaná teplota podávania a skladovania je od 10 - 18 ° C.

Proces kvasenia neurýchľuje, pretože prirodzene a pomaly prekvasené ovocie dáva vzniknúť tej najlepšej slivovici.

Samotná výroba slivovice sa nazýva destilácia. Vykonávame ju na modernom zariadení stĺpcovú technológií, kedy sa z kvasu jediným procesom získava 3x destilovaná slivovica s typicky slivkovou vôňou a jemnou chuťou. Čerstvo vypálená slivovica má pomerne vysoký stupeň lihovitosti (okolo 55%) a preto sa musia riediť pramenitou vodou na konečných 50%.

Potom slivovica zreje v pivnici v nerezových nádržiach pri teplote okolo 12 ° C. Tu v pokoji leží 8 - 12 mesiacov aby bolo dosiahnuté harmónia v chuti a vôni, toľko typické pre slivovicu Žufánek.

 

Žufánek a synovia

Rodinná ovocinársko - včelárska farma ŽUSY s.r.o. (Žufánek a synovia) so zameraním na spracovanie ovocia, bylín a medu do formy kvalitných ovocných destilátov a likérov bola založená v roku 2000.

Pri zrode stáli manželia ing. Marcela a Josef Žufankovi a ich synovia Martin, Jozef a Jan. Spoločnosť sídli v malej obci Boršice u Blatnice blízkosti Uherského Hradiště.

Vlastné ovocné sady, ktoré obklopujú výrobný areál, sa nachádzajú v jednej z najlepších lokalít na pestovanie hlavne modrého ovocia na Morave. Z neho sa vyrába na modernom destilačnom zariadení stĺpcovou technológiou lahodne jemné ovocné pálenky s charakteristickou vôňou a chuťou, ovplyvnenú tunajšou mikroklímou a podložím na úpätí chránenej krajinnej oblasti Bielych Karpát.

Všetky produkty sú vyrobené z lokálnych surovín podľa pôvodných, osvedčených receptúr, bez použitia umelých farbív, ochucovadiel a aróm. Ovocie nesie certifikát BIO kvality.

 
 
BEZPEČNÉ BALENIE
TOVARU
DOPRAVA ZDARMA
S NÁKUPOM NAD 100€
EXPRESNÉ DORUČENIE
TOVARU
KAMENNÁ PREDAJŇA
V BRATISLAVE
 
 
Čo znamenajú jednotlivé štítky a dodacie lehoty pri produktoch?
 
 

Destilaty

 

Destiláty

Destiláty -   alebo pálenka je silný alkoholický nápoj. Na výrobu sa používa ovocie a podzemné časti rastlín obsahujúce sacharidy, ktoré po rozdrvení a rozomletí sú prevedené do roztoku nazývaného rmut. 

Ovocie

Kvalitný destilát je len z kvalitného, nepoškodeného, čistého, zrelého a aromatického ovocia, bez stoniek a zelených častí. Ovocie musí byť odkôstkované (neplatí však vždy, existujú výnimky, napr. slivovici prepožičiava menšie množstvo kôstok v rmute celistvosť). Kontroluje sa jeho cukornatosť, prítomnosť plesní a hniloby. .

r.jelinek tatova mebaron hildprant logo goral logo

Kvasenie

Základným pravidlom dobrého kvasenia je udržanie optimálnej teploty. Preto sa pri niektorých druhoch suchého ovocia môže pridať do rmutu teplá voda, aby sa vyplnili prípadné vzduchové medzery. Na odbúranie pektínu, ktorý zvyšuje viskozitu rmutu a tým bráni kvasinkám v prístupe k bunkovým stenám, sa môžu do kvasu pridať enzýmy. Rast škodlivých mikroorganizmov v rmute sa dá eliminovať zvýšením kyslosti (znížením pH), tzv. okyslením. Ideálna hodnota pH, pri ktorej je zaručená optimálna činnosť kvasiniek a enzýmov, a súčasne ochrana kvasu, sa pohybuje v rozmedzí 2,8 - 3 pH. Ak sa však kvas destiluje ihneď po prekvasení, môže byť táto hodnota v rozmedzí 3,2 - 3,5 pH.

Destilácia

Prebieha v dvoch fázach. V prvej ide hlavne o oddelenie tekutej zložky. Po prvej fáze sa v destiláte nachádza množstvo nežiaducich látok, ktoré treba z destilátu odstrániť pomocou druhej fázy, tzv. jemnej destilácie. V druhej fáze rozdeľujeme priebeh na tri podfázy: predkvap, jadro a dokvap. V tejto druhej fáze je najdôležitejšia úloha skúseného liehovarníka, odlíšiť tieto tri podfázy. Kvapalina z každej z týchto podfáz sa pomocou trojcestného ventilu pred chladičmi zachytáva do samostatnej nádoby. Kvapalina z predkvapu obsahuje množstvo látok, ktoré narušujú senzorické vlastnosti (napr. acetaldehyd, kyselina octová, etylacetát), a jedovaté látky (metanol). Jadro tvorí samotný destilát a teda finálny produkt destilácie, so všetkými senzorickými vlastnosťami. Dokvap je tvorený vyššími alkoholmi (s vyššími bodmi varu), ktoré si zachovávajú arómu. Pre konzumáciu však nie sú vhodné.

 
 
 
 
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky

Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky

Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené  so starými nariadeniami a daňovými systémami.

Čítať viac
 
 
Máš chuť si pozrieť, čo zaujímavé sme ešte zverejnili? Pozri si všetky články v našom blogu.