Írska Whisky
Írska whisky je jedným z najlepších svetových druhov whisky. Najčastejšie sa trikrát destiluje z nesladového jačmeňa, ktorý sa zvyčajne mieša s obilnou whisky, hoci existujú aj jednosladové. Predaje írskej whisky rastú, rovnako ako dostupné značky, takže je ideálny čas naliať si pohárik alebo namiešať kokteil z írskej whisky.
Z čoho sa vyrába írska whisky
Zákon o írskej whisky z roku 1950 má dve hlavné zložky:
► Írsku whisky je potrebné destilovať v krajine Írsko zo záparu zo sladu a obilných zŕn.
► Írska pot still whisky môže byť destilovaná iba v kotlíkových destilačných prístrojoch v Írsku zo zápary obilných zŕn, ktoré sa bežne pestujú v Írsku.
Írska whisky sa zvyčajne destiluje z nesladového jačmeňa, hoci niektoré môžu zahŕňať sladový jačmeň. Na sušenie sladu sa používajú uzavreté sušiarne, takže je vystavený iba horúcemu vzduchu a nie dymu. Fermentácia môže zahŕňať ďalšie enzýmy na prípravu škrobov na konverziu na alkohol. Potom sa trikrát destiluje v destilačných prístrojoch z medenej nádoby – niektoré, najmä obilné whisky, používajú kontinuálne destilačné prístroje. Podľa írskych zákonov musia všetky whisky vyzrieť minimálne tri roky v sudoch. Môžu to byť nové alebo predtým používané sudy a často v nich už bolo pred tým umiestnené sherry, bourbon alebo rum. Väčšinu tvoria miešané whisky, ktoré zahŕňajú obilnú whisky po sudovaní. Single malt whisky sa nachádzajú v prémiovom sortimente. Írska whisky sa zvyčajne plní do fliaš so 40 percentami objemu alkoholu alebo mierne vyšším.
Mnohé zo súčasných írskych whisky popierajú tieto výrobné normy, zavádzajú rašelinu, rôzne zrná a experimentujú s rôznymi typmi drevených sudov.
Ako chutí írska whisky?
Írska whiskey má výrazný chuťový profil, ktorý možno vo všeobecnosti opísať ako ľahký a ovocný so zreteľnými tónmi obilných zŕn. Starnutie tiež dodáva whisky charakteristickú dubovosť a karamel.
Typy írskej whisky
► Miešané Írske Whisky - Blended Irish Whiskey : Zmesi tvoria 90 percent celej produkcie írskej whisky.
► Jednosladové Írske Whisky - Single Malt Irish Whiskey : Vyrobená zo 100-percentného sladového jačmeňa, táto whisky sa vyrába v jedinej pálenici v kotlíkovom destilátore.
► Single Pot Still Whisky : Táto whisky, predtým nazývaná „pure pot still“ je zmesou sladového a nesladového jačmeňa destilovaného v kotlíkovom destilátore. Je to štýl whisky, ktorý je pre Írsko jedinečný.
► Obilná írska whisky : Obilná whisky je obzvlášť známa pre svôj ľahký štýl a je vyrobená z kukurice alebo pšenice. Vyrába sa v stĺpcových destilačných prístrojoch v Írsku nir často preferovaných kotlíkových destilačných prístrojoch.
► Jednozrnná írska whisky: Tento štýl má rovnaké vlastnosti ako obilná whisky, s výnimkou toho, že v destiláte je použité jednozrno.
► Potcheen: Tiež nazývaný poitín alebo poteen. Je to v podstate destilát, ktorý nespĺňa požiadavku na vek, aby mohol byť označený ako írska whisky.