



The Balvenie Madeira Cask 21 YO 0.70L GB

zväčšiť obrázok
299,00 € s DPH Vaša cena: 235,00 € bez DPH
282,00 € s DPH
Popis produktu
V priebehu piatich rokov od úspešného, ale obmedzeného vydania 17-ročnej jedinej sladovej whisky Balvenie, ktorá dozrela v sudoch po portugalskom víne z Madeiry, sa David C. Stewart MBE vrátil k receptu v ešte väčšom veku. The Balvenie 21 YO Madeira Cask Finish zrela v tradičných dubových sudoch najmenej 21 rokov predtým, ako bola premiestnená do sudov, v ktorých predtým zrelo portugalské víno. Balvenie Madeira Cask vo veku 21 rokov rozširuje sortiment jedinej sladovej škótskej whisky spoločnosti Balvenie.
- Vôňa: K jablku, Kiwi a pomaranču sa rýchlo pripojí vanilkový krém. K napitiu doslova vyzýva zaoblená vôňa dreva a korenia.
- Chuť: Vynikajúca rovnováha ovocia, duba a jačmeňa. Náznak ovocného šalátu dopĺňa egreš s podtónmi ľahkého karamelu.
- Záver: Grepfruit a karamelový koláč. Pri ďalších dúškoch náznaky dymu, nestratíte však dotyk ovocia.
William Grant & Sons Ltd. - Balvenie Distillery
Destiléria Balvenie leží v srdci oblasti Speyside na Škótskej vysočine. Destilériu vlastní a riadi po viac ako päť generácií nezávislá rodinná spoločnosť, vďaka ktorej je Balvenie Destillery stále oddaná tradičnej, starostlivej a majstrovskej výrobe sladovej whisky. Nikde inde nenajdete destilériu, ktorá stále pestuje svoj vlastný jačmeň, stále ho skladuje tradičným floor malting spôsobom, stále má debnárov starajúcich sa o sudy a tepcov medi starajúcich sa o destilačné prístroje. William Grant sa narodil 19. decembra 1839 v Dufftowne. V siedmych rokoch, aby zvýšil rodinný príjem, bol poslaný pásť dobytok na farmu pri hornom toku rieky Deveron. Potom sa vyučil obuvníkom a následne sa stal úradníkom a v roku 1866 začal pracovať ako účtovník v miestnej destilérii. Okamžite sa začal učiť umeniu destilácie a zanedlho bol vymenovaný manažérom.
Po takmer dvadsiatich rokoch v tejto destilérii opustil William Grant svoju prácu a kúpil si pole pri zrúcanine hradu Balvenie. Namaloval si plány svojej budúcej destilérie a na jeseň roku 1886 bol položený základný kameň Glenfiddichu. V roku 1892 už destiléria pracovala naplno a William Grant dokúpil ešte dvanásť akrov pozemku susediaceho s Glenfiddichom (i s právom na vodu) od firmy Mains of Balvenie. Na tomto mieste stál Balvenie New House, opustené panské sídlo z 18. storočia, ktoré bolo už viac ako 150 rokov neobývané. Táto impozantná budova bola zahrnutá do plánu na destilériu. Pivnica mala slúžiť ako sklad pre dozrievanie whisky, prvé poschodie ako sladovňa a vrchné dve poschodia ako úschovňa zrna. Oprava budovy trvala 15 mesiacov a celkovo stále vyše 2 000 libier. Prvá destilácia bola dokončená 1. mája 1893 s výnosom 435 galónov Balvenie.
Za posledných niekoľko pár rokov sa Balvenie stalo deviatou najlepšie predávajúcou jednodruhovou whisky a dopyt rastie. Odkedy sa liehovar Balvenie prvýkrát postavil, je stále vo vlastníctve William Grant & Sons, ktorí sú takisto vlastníkmi dvoch susediacich liehovarov Speyside, Glenfiddich a Kininvie. Ide o ocenený liehovar, jeho dva produkty zo základného produktového radu, PortWood 21-ročný a DoubleWood získali v roku 1998 zlaté medaily na medzinárodnej súťaži International Spirits Challenge, v roku 1997 na medzinárodnej súťaži tvrdého alkoholu a vína International Wine and Spirit Competition.
Jack Daniel’s Slovakia No.1
Na Slovensko dorazili fľaše Single Barrel Personal Collection s názvom „Slovakia No.1“. Jack Daniel’s Single Barrel Personal Collection je whiskey, ktorá sa vyrába rovnako ako tradičný Jack, ale v sudoch zrie o dva až tri roky dlhšie.
Celý sud sa v Lynchburgu fľaškuje a etiketuje ručne. Z jedného suda je približne 290 fliaš.
Drsný škót je prekvapivo jemný
Spoznal som ho počas predvianočného zhonu v jednej z našich predajní. Tváril sa inak ako páni škóti vznešeného pôvodu, a možno to bola práve jeho inakosť, pre ktorú sa na nás vetrom bičovaný mračil zo spodnej police. Z police, z ktorej som, ak sa nemýlim, odporučil dumajúcim zákazníkom nanajvýš dve fľaše.
Čo by ste o rume mali vedieť alebo aspoň tušiť
Rum s jeho bohatou históriou a jemným, sladkým chuťovým profilom, je jedinečný a nadčasový nápoj. A tak sme cítili potrebu povedať Vám o ňom viac. A ako to urobiť lepšie, ako Vám ponúknuť zopár menej známych faktov o tomto lahodnom alkoholickom nápoji...
Niečo z histórie
História pravého rumu siaha až do staroveku. Archeológovia sa domnievajú, že prototyp tohto destilátu bol známy už v starej Číne a Indii. Rum aký poznáme dnes vznikol v 17. storočí, keď čierni otroci na karibských trstinových plantážach zistili, že melasu - vedľajší produkt pri výrobe cukru z cukrovej trstiny – môžu prekvasiť na alkohol.