WHISKY / WHISKEY A BOURBON
Johnnie Walker Red Label 1L
21,38 € s DPH
Johnnie Walker Black Label 0.70L
29,90 € s DPH
28,34 € s DPH
The Arran Malt 10 YO 0.70L
40,14 € s DPH
The Balvenie Double Wood 12 YO 0.70L GB
69,28 € s DPH
Redbreast 12 YO 0.70L
76,17 € s DPH
Redbreast 15 YO 0.70L
122,76 € s DPH
Kilbeggan 3 YO 0.70L
22,90 € s DPH
19,07 € s DPH
Connemara Single Malt Peated 0.70L
35,90 € s DPH
31,09 € s DPH
Connemara 12 YO Peated 0.70L
64,90 € s DPH
64,32 € s DPH
Green Spot 8 YO 0.70L GB
49,34 € s DPH
Wild Turkey 81 0.70L
20,01 € s DPH
Wild Turkey 101 0.70L
29,90 € s DPH
28,08 € s DPH
Dalmore 12 YO 0.70L
78,90 € s DPH
Nestville Whisky 0.70L
16,90 € s DPH
16,34 € s DPH
Nestville Cherry 0.70L
17,90 € s DPH
17,09 € s DPH
Glenmorangie Nectar D'Or 0.70L GB
69,90 € s DPH
57,90 € s DPH
Nikka From The Barrel 0.50L GB
49,14 € s DPH
Jack Daniel's Sinatra Select 1L
189,90 € s DPH
177,00 € s DPH
Nestville Single Barrel 0.70L
26,50 € s DPH
25,21 € s DPH
Jack Daniel's 0.70L GP
32,26 € s DPH
Whisky
Whisky - Whisky alebo whiskey je druh destilovaného alkoholického nápoja vyrobeného z fermentovanej obilnej kaše. Rôzne zrná a druhy obilia (ktoré môžu byť sladované) sa používajú pre rôzne odrody vrátane jačmeňa, kukurice, raže a pšenice. Whisky zvyčajne dozrieva v drevených sudoch, ktoré sú často starými sudmi po sherry alebo môžu byť vyrobené aj zo spáleného bieleho duba. Whisky je celosvetovo prísne regulovaná liehovina s mnohými triedami a typmi. Typickými jednotiacimi charakteristikami rôznych tried a typov sú fermentácia obilia, destilácia a zrenie v drevených sudoch.
Whisky alebo Whiskey?
Na túto tému existujú dva názorové prúdy. Jedným z nich je, že pravopisný rozdiel je jednoducho záležitosťou regionálnej jazykovej konvencie pre hláskovanie slova, čo naznačuje, že pravopis sa líši v závislosti od zamýšľaného publika alebo pozadia alebo osobných preferencií pisateľa. Druhým je, že pravopis by mal závisieť od štýlu alebo pôvodu opisovaného destilátu. Hláskovanie whiskey je bežné v Írsku a Spojených štátoch, zatiaľ čo whisky sa používa vo všetkých ostatných krajinách produkujúcich whisky. V USA nebolo používanie vždy konzistentné. Od konca osemnásteho storočia do polovice dvadsiateho storočia používali americkí spisovatelia oba hláskovanie zameniteľne až do zavedenia sprievodcov štýlom novín.Od 60. rokov 20. storočia americkí spisovatelia čoraz častejšie používajú whiskey ako uznávaný pravopis pre zrelé obilné liehoviny vyrobené v USA a whisky pre starnuté obilné destiláty vyrobené mimo USA. Niektoré popredné americké značky, ako napríklad George Dickel, Maker's Mark a Old Forester (všetky vyrobené rôznymi spoločnosťami), však používajú pravopis whisky na svojich etiketáce. V Škótsku sa whisky, ktorá sa vyrába v Škótsku, jednoducho nazýva whisky, zatiaľ čo mimo Škótska (a v predpisoch Spojeného kráľovstva, ktoré upravujú jej výrobu) sa bežne nazýva škótska whisky alebo jednoducho „škótska“ .
Destilácia Whisky
Destilačný prístroj na výrobu whisky je zvyčajne vyrobený z medi, pretože z alkoholu odstraňuje zlúčeniny na báze síry, ktoré by znepríjemňovali pitie. Moderné destilačné prístroje sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele s medeným vnútrom. Najjednoduchší štandardný destilačný prístroj je bežne známy ako kotlíkový destilačný prístroj, ktorý pozostáva z jednej vyhrievanej komory a nádoby na zachytávanie čisteného alkoholu. Stĺpové destilačné prístroje sa často používajú pri výrobe obilnej whisky a sú najbežnejšie používaným typom destilačných prístrojov pri výrobe bourbonu a iných amerických whisky. Stĺpcové destilačné prístroje sa správajú ako séria samostatných destilačných prístrojov vytvorených v dlhej vertikálnej trubici. Zatiaľ čo jedna nádoba stále naplnená vínom môže poskytnúť paru obohatenú na 40 – 60 % alkoholu, kolóna môže stále dosiahnuť obsah alkoholu vo výparoch 95,6 %;.
Zrenie Whisky
Whisky nezrejú vo fľaši, iba v sude, takže „vek“ whisky je len čas medzi destiláciou a fľaškovaním. To odráža, do akej miery sud interagoval s whisky a zmenil jej chemické zloženie a chuť. Whisky, ktoré boli fľašované dlhé roky, môžu mať vzácnu hodnotu, no nie sú „staršie“ a nie nevyhnutne „lepšie“ ako novšia whisky, ktorá podobnú dobu zrela v dreve. Po dekáde alebo dvoch ďalšie zrenie v sude nemusí whisky nevyhnutne zlepšiť. Počas zrenia v drevených sudoch, najmä sudoch z amerického dubu a francúzskeho dubu whisky prechádza šiestimi procesmi, ktoré prispievajú k jej konečnej chuti: extrakcia, odparovanie, oxidácia, koncentrácia, filtrácia a farbenie. Najmä extrakcia vedie k tomu, že whisky získava množstvo zlúčenín, vrátane aldehydov a kyselín, ako je vanilín, kyselina vanilínová a syringaldehyd.Liehovarníci niekedy nechávajú svoju whisky dozrievať v sudoch, ktoré sa predtým používali na dozrievanie iných liehovín, ako je rum alebo sherry, aby im dodali konkrétne chute.
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.