ESHOP > BLOG > Biely rum alebo tmavý rum : Aký je rozdiel ?
 
Vybavujeme objednávku číslo: 2024011075 Priemerný počet dní do dodania tovaru: 1,2
 
 

Biely rum alebo tmavý rum : Aký je rozdiel ?

Dňa 12.10.2021
Biely rum alebo tmavý rum : Aký je rozdiel ?

Každý má svoju vlastnú prefenciu pokiaľ sa jedná alkohol. Niektorí ľudia budú piť iba číry alkohol (vodka, tequila atď.), zatiaľ čo iní radi popíjajú niečo tmavšie (whisky, bourbon, škótska). A tým sa  jednotlivé preferencie nekončia - ľudia majú tendenciu mať skutočne rozdielne názory aj v prípade rumu.

Biely rum alebo tmavý rum : Aký je rozdiel ?

Niektorí si radi vychutnávajú rum čistý, iní ho zas uprednostňujú v miešanom nápoji. A niektorí ho budú piť iba vtedy, ak sú primiešané do studeného ovocného koktailu. Základnou charakteristikou rumu na základe , ktorého ho rozdeľujeme je však je ho farba a či uprednostňujeme biely rum alebo tmavý rum.  

Aký je teda rozdiel medzi bielym rumom a tmavým rumom? Všetko závisí od chuti a farby každého druhu rumu. Úplne základným spôsobom, ako porozumieť rozdielom vo farbe, je to, že biely rum nestarne, zatiaľ čo tmavý rum starne. Hovoríme však "základným spôsobom", pretože nie vždy to platí pre každý rum.

Niektoré značky rumu pridávajú do rumu karamel alebo farbivá, aby zmenili jeho farbu bez toho, aby museli zostarnúť v sudoch. Na druhej strane však, niektoré  vyzreté rumy, ktoré majú tmavú farbu ako výsledok starnutia v sudoch, je možné filtrovať cez drevené uhlie, aby sa odstránila jeho tmavá farba. Farba rumu teda nie je vždy znakom toho, či je rum vyzretý alebo nie a nie je to ani prejavom jeho chuťového profilu.


sudy rum starnutieSudy určené pre dozrievanie rumu


Každý alkohol, ktorý je destilovaný má jasnú číru farbu. Je to jednoducho dôsledok destilačného procesu a je to aj rovnaký dôvod, prečo vodka a tequila sú pri svojom zrode čírymi tekutinami. Najtradičnejším spôsobom, ako dodať rumu farbu je absolvovať proces starnutia v sude. Čím dlhšie starne, tým je jeho  farba tmavšia. Následne preberie okrem rôznych odtieňov farieb aj rôzne chuťové profily, ktorými sa jednotlivé rumy odlišujú.

Rum má dlhú históriu v USA a  v Karibiku. Niektorí ľudia si rum spájajú s pirátmi, iní s vysokoškolskými jarnými prázdninami, niektorí s históriou USA ale každý si ho môže spojiť s tým, že sa s ním dobre zabavíte a chutí vynikajúco. Je to všestranný alkohol, ktorý takmer vždy poteší.

Aký je pôvod rumu?

Mnoho ľudí si pri myšlienke na rum spomenie na pirátov, no jeho história je oveľa dľhšia. Rum pochádza a vznikol v 50. rokov 16. storočia na Barbadose  kde bol prvýkrát spomenutý v už starých záznamoch. Pôvodne ho volali  „kill-devil“ alebo „rumbullion“ ale nakoniec mu zostalo skrátené a do dnes známe pomenovanie  - rum.

zbieranie melasy Rum bol prvým destilátom, ktorý sa  začal destilovať už v prvých dňoch histórie USA. New England rum sa v USA vyrába už viac ako 300 rokov. V skutočnosti to bol do značnej miery jeden z mála alkoholov, ktoré boli k dispozícii až do roku 1900, keď sa objavil gin a vodka. Rum má bohužiaľ temnú minulosť, pretože bol prvýkrát vo veľkej miere používaný v koloniálnom obchode s otrokmi. Otroci boli vymenení za melasu, ktorá bola potom premenená na rum a vymenená za ďalších otrokov.Je to destilovaný alkohol vyrobený buď z melasy (to, čo zostane po kryštalizácii cukrovej trstiny), alebo zo šťavy z cukrovej trstiny ak melasa nie je k dispozícii. Ťažké a tmavé rumy sú pôvodné a najstaršie druhy rumov sú s pôvodom na Barbadose, Jamajke a Guyane. Suché a ľahké rumy sa začali vyrábať až v 19. storočí.

Ktoré rumy sú najpopulárnejšie?

Rum je skvelý alkohol na párty. Ideálny pre dni strávené leňošením pri bazéne alebo povaľovaním sa na pláži a ak si vyberiete rum jednoducho sa nemôžete pomýliť. Ak s rumom iba začínate alebo potrebujete inšpiráciu, pozrite sa na náš zoznam niektorých z najobľúbenejších rumov (bielych rumov aj tmavých rumov) nižšie. V prípade , že nájdete ten vašej chuti najblžší , nezabudnite si  rum objednať na bottles.sk a my vám ho doručíme rýchlo a bezpečne.

Biely Rum 

  • Bacardi rum -  je jedným z najklasickejších a najznámejších dostupných rumov. Je to kvalitný rum za skvelú cenu. Bacardi sa filtruje cez drevené uhlie a potom dozrieva v bielych dubových sudoch, aby sa získal čistý jemný rum.
  • Captain Morgan  - pre skutočnú chuť Karibiku  je tu rum Captain Morgan White, ktorý odporúčame vyskúšať v jednom zo svojich obľúbených kokteilov z bieleho rumu. Zmiešajte so sódou, limetkou a pomliaždenými listami mäty pre klasické kubánske Mojito a vytvorte ovocné majstrovské dielo.
  • Malibu -  rum Malibu je synonymom dovoleniek na pláži a jarných prázdnin. Tento rum je známy svojou lahodnou kokosovou príchuťou, ktorá doplní všetky tropické nápoje, ako napríklad mrazené daiquiris.

Tmavý rum

  • Captain Morgan -  je ikonická značka rumu. Konzumenti rumu na celom svete poznajú ich vynikajúce tmavé rumy. Jedná sa o karibský rum s tajnou zmesou korenia v kombinácii s náznakmi vanilky a karamelu.
  • Kraken rum -  ďalší skvelý rum z Karibiku. Jeho zmes korení je zmiešaná s kávou, karamelom a karamelovými tónmi pre jedinečnú chuť.
  • Plantation -  rum z Barbadosu, ktorý dozrieva päť rokov. Je obohatený o banán z flambovaných plodov, kokos a náznaky sušeného ovocia, ktoré prinášajú skutočne príjemný zážitok z pitia.

Aké sú niektoré klasické rumové koktejly ?

Teraz, keď poznáte históriu rumu a rozdiel medzi svetlými a tmavými farebnými variáciami, je načase sa dostať k tým zábavným veciam: koktailom. Aj keď existujú rumy, ktoré sa majú popíjať čisté, väčšina rumov sa dá konzumovať primiešaná do vášho obľúbeného nápoja.

Či už chcete niečo tropické a ovocné, alebo tmavé a ťažké, môžete si vychutnať množstvo rumových koktailov. Nasleduje niekoľko klasických receptov na koktaily, v ktorých je použitý biely rum aj tmavý rum.

  • Daiquiri -   recept je skvelý na večierky alebo na objednávku v kokteilovom bare. Potrebujete biely rum, limetovú šťavu a jednoduchý sirup. Zmes pretrepte, sceďte a podávajte v vychladenom pohári.
  • Dark 'n' Stormy -  Jedná sa o kokteil, ktorý vznikol na Bermudách a  je jednoduchý a ľahko sa pripravuje. Potrebujete tmavý rum a zázvorové pivo. Zmiešajte s ľadom a pridajte limetku na ozdobu, a je to!
  • Mojito - Každý miluje dobré mojito. Je to taký všestranný nápoj, pretože do neho môžete vliať množstvo chutí, ako je černica alebo čučoriedka. Pôvodný recept vyžaduje limetky, cukor, lístky mäty, biely rum a sódu. Listy mäty a limetky zamiešate, potom pridáte rum a dochutíte sódou.
  • Mai Tai : Ľahký a osviežujúci citrusový nápoj, perfektný nápoj na večierky a stretnutia pri bazéne. Potrebujete biely rum, triple sec, citrónovú šťavu, limetovú šťavu a amaretto. Všetko dajte do šejkra s ľadom a potom pretrepte a nalejte na ľad a môžte podávať. Nezabudnite na ozdobu z citrónu a limetky!
  • Cable Car : Rumová verzia martini koktailu. Budete potrebovať korenený rum, citrónovú šťavu, curacao a jednoduchý sirup. Všetko pretrepte s ľadom a potom nalejte do pohára lemovaného škoricou a cukrom.

rumove koktejly


Záver

Rum je v rôznych častiach sveta k dispozícii stovky rokov a jeho história trvá už 300 rokov. Pôvod má v karibských krajinách, ako je Barbados a Jamajka. V USA to začalo v Novom Anglicku. Rum je lahodný destilát vyrobený z melasy alebo šťavy z cukrovej trstiny. Rovnako ako mnoho iných likérov, prichádza vo svetlých a tmavých variáciách. Rozdiel medzi týmito dvoma druhmi je farba a chuť, pričom farba rumu sa mení s procesom starnutia.

Existuje tmnožstvo zábavných a jedinečných koktailov, ktoré je možné pripraviť buď z bieleho alebo tmavého rumu. Keď sa rozhodnete pre druh rumu, ktorý chcete vyskúšať, alebo recept na kokteil, uľahčite si to a nechajte nás v bottles.sk dodať všetko čo potrebujete na prípravu dokonalého nápoja.