ESHOP > BLOG > Druhy pohárov na alkohol - ako si správne vybrať
 
Vybavujeme objednávku číslo: 2024011074 Priemerný počet dní do dodania tovaru: 1,2
 
 

Druhy pohárov na alkohol - ako si správne vybrať

Dňa 2.11.2021
Druhy pohárov na alkohol  - ako si správne vybrať

Ktoré poháre sa hodia ku akým typom alkoholických nápojov? Uľahčili sme vám rozhodovanie pomocou našho sprievodcu typmi pohárov a ich použitia. Od štíhlych pohárov na víno až po staromódne poháre na koktaily. Ak chcete aktualizovať svoj domáci bar alebo vínnu pivnicu  zoznámte sa s typmi skla, ktoré potrebujete mať pripravené. Tento rýchly sprievodca vám pomôže zistiť, ktoré typy pohárov sú vhodné pre ktorý nápoj!

Prečo investovať do rôznych typov alkoholových pohárov?

Dôvod je jednoduchý: zvýšiť zážitok z pitia. Každý typ  pohára je navrhnutý tak aby zvýraznil zložitosť vône, teploty, farby a chuti daného nápoja. Okrem toho mnohí znalci považujú aj prezentáciu za dôležitú, pretože efekt vrstvených a miešaných nápojov sa pri podávaní v nesprávnom type pohára stráca. A niekedy je použitie špecifického druhu pohára len rozumnejším prístupom – predstavte si nápoje, ktoré sa podávajú v tej istej nádobe, v ktorej sú pripravované.

Materiály pohárov

Pri zásobovaní domáceho baru existujú určité materiály, na ktoré by ste si mali dávať pozor. Všetko závisí od toho čo podávate. Sklo je najobľúbenejšie, zatiaľ čo kovy ako cín a meď sa bežne používajú na izoláciu chladených nápojov – vrátane moskevských mulov a mätových julepov. Niektorí barmani uprednostňujú akrylové nádoby pre trvanlivú a cenovo dostupnú možnosť. Najmä ak sa nápoje podávajú v neformálnom alebo vonkajšom prostredí.

Štýly pohárov na alkohol

Dnešné druhy pohárov na alkohol okrem pitia zlepšujú aj atmosféru. Bez ohľadu na preferovanú estetiku je ľahké nájsť štýl pohára, ktorý sa hodí k vašej udalosti. Napríklad klasické poháre na stopkách sa dokonale hodia na formálne príležitosti, zatiaľ čo barové poháre v jasných farbách s pútavými motívmi sú vhodne na pohodové chvíle na neformálnych akciách. Tak či onak, mať po ruke množstvo rôznych pohárov umožňuje zaujať pri hosťovaní priateľov a rodiny.

Poháre na koktaily

Typ nápojových pohárov, ktoré sa používajú na podávanie miešaných nápojov. Koktailové poháre sa dodávajú vo všetkých tvaroch a veľkostiach vďaka čomu je tento druh pofárov tak univerzálny ako aj funkčný.

Poháre "Highball"Poháre "Highball"

Vysoké a úzke poháre sú kompatibilné so všetkými druhmi nápojov, najmä s vysokými kokteilmi, ako je Seven and Seven, škótska a sóda a rum a Cola. Barmani často vyrábajú miešané už priamo  v pohároch highball pohároch, pričom pretrepané ingrediencie sa nalievajú na ľad.Tento typ nádoby má zvyčajne 2,5 dcl až  4 dcl a je vyšší ako staromódny pohár lowball a kratší ako pohár Collins.


Poháre "Lowball"Poháre "lowball"

Tiež známe ako staromódny pohár, lowball poháre sú kratšou verziou highball pohára a často sa používajú na podávanie liehovín ako je whisky.Vďaka širokej a pevnej základni sú nízke lowball poháre ideálne na mixovanie netekutých ingrediencií – napríklad mäty a iných byliniek – s hlavnými tekutými zložkami nápoja.


Poháre collinsPoháre "Collins"

Poháre Collins, známe aj ako chladivé poháre vyzerajú veľmi podobne ako poháre highball – jediným rozdielom je, že tento typ pohára je vyšší a užší.Poháre Collins, ktoré sa často používajú na podávanie miešaných nápojov, najmä koktailov Tom Collins a John Collins sú vhodnou alternatívou pri podávaní  koktailov, ktoré sa inak podávajú v pohári s highball.


Poháre "Martini"Poháre martini

Poháre na martini, ktoré boli známe  od parížskej výstavy v roku 1925, kedy boli predstavené ako moderná alternatíva k poháru kupé sa pôvodne používali na konzumáciu šampanského.Dnešná verzia obsahuje dlhšie stopky na minimalizáciu prenosu tepla a širší okraj, ktorý zvýrazňuje arómu likéru. Okrem toho strmo naklonené strany zabraňujú oddeleniu ingrediencií a tiež pomáhajú podopierať ozdoby na špáradlá a špajle.


Poháre "Rock"

pohare rockNízke, široké a pevné  poháre "rock" sa používajú na podávanie liehovín s ľadom ako aj destilovaných liehovín a sladkých nápojov..


 

Poháre na špeciálne koktaily

Špeciálne poháre, ktoré sa príliš nelíšia od vyššie spomínaných koktailových pohárov slúžia predovšetkým obľúbeným klasikám  ako aj vašim vlastným remeselným výtvorom.

pohare margaritaPoháre "Margarita"

Poháre na margaritu sú zvyčajne spojené s miešanými ovocnými zmesami a prichádzajú v mnohých rôznych štýloch a prevedeniach.Najpopulárnejší je pohár s "viacerými poschodiami" - je úzky pri stonke a široký pri okraji, ktorý je zvyčajne ozdobený soľou. Ďalšia výhoda: pohárov je , že sa  používajú aj na servírovanie občerstvenia a predjedla. Napríklad na krevetové koktaily, ovocný poháre a rôzne čipsové a zeleninové dipy.


Poháre "Grappa"Poháre grappa

Pohár Grappa, ktorý je vhodne pomenovaný po vysokoalkoholickom talianskom nápoji, ktorý sa vyrába z destilovaných zvyškov vinárstva je navrhnutý špeciálne pre tento nápoj. Poháre pre  Grappa, ktorá je citlivá na teplotu, majú dlhú stopku, ktorá zabraňuje prenosu tepla a drží štíhlu misu s rozšíreným okrajom.


Poháre puncPoháre "Punč"

Poháre na punč, menšie ako iné koktailové poháre sa používajú na podávanie menších porcií silnejších nápojov.Nápoje, ktoré si vychutnáte z punčových pohárov sú obľúbené medzi  nápojmi, ktoré sa dodávajú vo veľkých dávkach ako je vaječný likér a ovocné punče, ktoré sa najskôr zmiešajú v miske a potom sa nalejú do jednotlivých pohárov. Punčové poháre môžu ale nemusia mať rúčku a najčastejšie sú vyrobené zo skla, keramiky alebo striebra.


Poháre na víno

Typ pohárov na stopkách, vyrobený s rovnakou presnosťou a zložitosťou ako pri výrobe samotného vína.

pohare na biele vinoPoháre na biele víno

Vzhľadom na ľahší chuťový profil a arómu mnohých bielych vín je stopka pohára, v ktorom sa podáva menšia a kratšia ako u červených vín.Poháre na biele víno majú menšiu povrchovú plochu medzi nápojom a hornou časťou okraja, čo vedie k menšej oxidácii a  zvyšuje nuansy ostrých chutí.Pri príprave osviežujúcich kokteilov na báze vína ako sú streky zvážte aby ste mali na dosah ročník so silnou arómou a ovocnou príchuťou. Niektoré príklady sú Sauvignon Blanc a Rizling.


Poháre na červené vínoPoháre na červene vino

Keďže červené víno má hustejšiu konzistenciu a výraznú chuť pohár, v ktorom sa podáva má zvyčajne veľkú okrúhlu misku, ktorá pomáha zvýšiť rýchlosť oxidácie – vyhladzuje zložitosť chuti a vône. Sú vyššie ako poháre na biele víno, majú tendenciu sa zužovať k  okraju, ktorý pomáha nasmerovať vôňu a chuť vína priamo do nosa , čo zlepšuje zážitok z pitia. Poháre na červené víno sa ideálne hodia k sangrii – myslite aj na tie vína, ktoré sú vyrobené z Merlotu, Cabernet Sauvignon a Pinot Noir.


Poháre na šampanské

Dizajn väčšiny pohárov na šampanské je  úzky s vysokou miskou a smerom dovnútra skoseným okrajom čo pomáha zachovať sýtosť nápoja. Podobne ako poháre na víno aj tento typ pohárov má stopku, ktorá pomáha zabrániť prenosu tepla z vašej ruky. Na dne misky je tiež malý zárez, ktorý pomáha podporovať neustále stúpanie bublín.

pohar flautaPoháre "Flauta"

Flauty s čistým dizajnom a klasickou príťažlivosťou sú vysoké, rovné a štíhle, Tento typ skla má úzku misku, ktorá sedí na dlhej stopke. Tento dizajn nielenže zachováva sýtenie nápoja ale tiež zvyšuje estetický vzhľad nápoja tým, že umožňuje bublinám cestovať ďalej pri ich stúpaní na vrch pohára.


Poháre "Tulipán"Poháre tulipan

Poháre  tulipán, ktoré pripomínajú hybrid medzi flautou na šampanské, pohárom kupé a pohárom na biele víno sú navrhnuté s ohľadom na aromatické látky.Tulipány, ktoré majú širšiu misku ako flauta na šampanské umožňujú pri popíjaní prelínať vône bublín.Pohár má tiež mierne zakrivenie, ktoré umožňuje koncentrované prevzdušňovanie, udržiavanie pachov na mieste a podporuje správne stúpanie bublín.


pohare saucerPoháre "Saucer"

Saucer na šampanské, známa aj ako pohár na kupé sa používa menej často ako flauta na šampanské a pohár tulipán.Saucer poháre známe pre svoje rýchle prevzdušnenie a rýchly vývoj arómy boli najobľúbenejšie na začiatku 20. storočia, keď vďaka širokej a plytkej miske bolo ľahšie popíjať vtedajšie šampanské na báze sirupu. Prečo ale upadol do nemilosti dnešných puristov šampanského? Zjednodušene povedané, tvar misky je neúčinný pri udržiavaní toku bublín, čo znamená, že aróma zmizne tak rýchlo ako sa rozvinie. Moderné poháre typu saucer sa vo veľkej miere používajú na podávanie remeselných kokteilov vrátane Martinez, Sidecar a Aviation.


Poháre na whisky

Rovnako ako poháre lowball sú poháre na whisky ideálnym spôsobom ako si vychutnať destiláty.

glencairnPoháre "Glencairn"

Pohár na whisky Glencairn, ktorý existuje len od roku 2011 si už urobil meno ako „oficiálny“ pohár na whisky mnohých odborníkov. Pohár Glencairn založený na tradičných pohárikoch používaných pri škótskych whisky obsahuje misku v tvare tulipánu, ktorá sedí na pevnom podstavci – pomáha dodávať vôňu nápoja priamo do nosa.Od svojho vzniku je toto sklo dostupné v troch variáciách: verzia s 24% olovnatým krištáľom, bezolovnatá krištáľová verzia a sodno-vápenatá verzia, ktorá je najrozšírenejšia.


Poháre na likéry a destiláty

Navrhnuté na zlepšenie zážitku z bourbonu, brandy a iných nápojov podávaných v čistej forme.

pohar shotPoháre "Shot"

Nízke, malé a úzke panáky sa používajú na rýchlu konzumáciu čistého moku. Väčšinu shotov si vychutnáte priamo z pohára, zatiaľ čo hŕstka ďalších sa spustí ešte priamo do koktailu.Pre kreatívnejšie zmesi sa používa vyšší pohár na vystavenie vrstiev farby, chuti a iných prísad..

Poháre "Snifter"Poháre snifter

Sniftery, ktoré sa používajú na vychutnávanie bourbonu, brandy a whisky majú krátku stopku, ktorá drží okrúhlu misku. Tento dizajn nielenže uľahčuje znalcom uchopiť šálku do dlane ale podporuje aj prenos tepla, pretože tieto nápoje sa najlepšie podávajú pri izbovej teplote.


Poháre konakPoháre "Końak"

Koňakové poháre sú typom snifterov a  sú známe aj ako okrúhle poháre ,ktoré sú vzhľadom veľmi podobné snifterom. Majú tiež krátku stopku s okrúhlou miskou, ktorá je určená na uchopenie do dlane.Populárna voľba pre tých, ktorí si chcú naplno vychutnať chute a vône koňaku a brandy. Tento typ pohárov je medzi odborníkmi stále obľúbený.


 

 

karafa a pohare na alkohol

 
 
 
Poháre a karafy na bottles.sk