Americká Whisky
Americká whisky je whisky (destilovaný nápoj vyrobený z fermentovanej kaše obilných zŕn) vyrábaná v Spojených štátoch amerických. Primárne typy americkej whisky sú bourbon whisky, ražná whisky, ražná sladová whisky, sladová whisky, pšeničná whisky, Tennessee whisky a kukuričná whisky. Všetky sú vyrobené z kaše s najmenej 51% ich pomenovaných zŕn.
Zahrnuté sú aj miešané whisky, zmesi rovných whisky, obilné whisky a liehové whisky, ktoré neurčujú dominantné zrno. V prípade zmesí môžu americké whisky obsahovať umelé farbivá a arómy. Zákony upravujúce vyššie uvedené produkty sa líšia medzi výrobkami vyrobenými na predaj v Spojených štátoch a tými, ktoré sa vyvážajú do zahraničia.
Regulácie americkej whisky
Výroba a označovanie americkej whisky sa riadi hlavou 27 amerického kódexu federálnych predpisov. Mimo Spojených štátov rôzne iné krajiny uznávajú určité druhy americkej whisky ako je bourbon a whisky z Tennessee ako pôvodné produkty Spojených štátov, ktoré sa musia vyrábať v Spojených štátoch. Pri predaji v inej krajine sa od americkej whisky môže vyžadovať aj to aby vyhovovala miestnym požiadavkám na produkty, ktoré sa na whisky vo všeobecnosti vzťahujú pri predaji v danej krajine. V niektorých prípadoch to môže zahŕňať prísnejšie normy ako zákony USA.
Kanadské zákony vyžadujú aby produkty označené ako bourbon alebo Tennessee whisky spĺňali zákony Spojených štátov amerických, ktoré regulujú jej výrobu prodkutov „na spotrebu v Spojených štátoch“. Niektoré iné krajiny túto požiadavku nešpecifikujú. Toto rozlíšenie môže byť dôležité, pretože predpisy USA zahŕňajú značné výnimky pre produkty, ktoré sú určené skôr na vývoz ako na spotrebu v USA.
Druhy americkej whisky
Niektoré kľúčové typy americkej whisky uvedené v Kódexe federálnych predpisov USA zahŕňajú:
► Ražná whisky - vyrobená z kaše, ktorá pozostáva z najmenej 51% raže
► Ražná sladová whisky - vyrobená zo zápary, ktorá obsahuje minimálne 51 % sladovej raže
► Sladová whisky - vyrobená z kaše, ktorá obsahuje minimálne 51 % sladového jačmeňa
► Pšeničná whisky - vyrobená z kaše, ktorá pozostáva z najmenej 51% pšenice
► Bourbon whisky - vyrobená z kaše, ktorá obsahuje aspoň 51 % kukurice (kukurica)
► Kukuričná whisky - vyrobená z kaše, ktorá pozostáva z najmenej 80% kukurice