Centenario Fundacion 20 YO 0.70L
52,90 € s DPH Vaša cena: 51,48 € bez DPH
61,78 € s DPH
Popis produktu
Centenario Fundacion 20
Centenario Fundacion 20 - zmes jemných rumov pôvodom z Kostariky, zrejúcich osem a viac rokov. Počas doby dozrievania rum získava svoju jedinečnú a unikátnu chuť, vďaka ktorej je jedným z najobľúbenejších rumov nielen v Kostarike. Prísne tajná receptúra obsahuje špecifický proces miešania a zrenia. Ide o produkt s prvotriednou kvalitou a neporovnateľnou chuťou. Pred plnením do fliaš sa podrobuje veľmi prísnej kontrole kvality. Pomalý proces starnutia dáva nápoju nezameniteľnú arómu a chuť a farbu jantárovej medi. V chuti zacítite korenené orechy, škoricu, banánový puding, náznaky tabaku. V závere poteší pôsobivá dlhá karamelová chuť s jemným dotykom korenia.
Chuť a vôňa Centenario Fundacion 20
Pri rume Centenario Fundacion 20 sa človek stretáva predovšetkým s príjemnou, niekedy ťažkou sladkosťou. Ovocie a pražené orechy sprevádzajú sladké tóny a tóny brandy. Prémiový rum plný vône a elegantnej chuti oslovuje svojou sladkou, ovocnou osobnosťou široké publikum. Pikantný podtón ako škorica a aníz dotvára celkový pozitívny dojem. Na jednej strane silný a komplexný, na druhej strane harmonický. Jeho nádherne dlhotrvajúci záver odhaľuje sladkú až korenistú chuť. V roku 2009 porota na medzinárodnej súťaži liehovín 20-ročného Rona Centenaria natoľko zaujala, že bol poctený zlatom. Americký „Inštitút pre testovanie nápojov“ udelil zvodnému majstrovskému dielu neskutočných 94 bodov. Na degustáciách je Ron Centenario Fundacion 20 Years of Solera Rum často popisovaný ako „pôsobivý“ a „jeden z najlepších rumov na svete“.
Proces výroby rumu
Rum je jedným z najtradičnejších nápojov v Strednej Amerike a Karibiku. Jeho unikátna chuť pochádza z intenzity, farby a schopnosti kombinovať sa v miešaných nápojoch. Šťava z cukrovej trstiny sa po fermentácii necháva odležať v dubových sudoch. Vulkanická pôda Kostariky je ideálnou na pestovanie cukrovej trstiny a teda má najlepšie predpoklady k výrobe prvotriedneho a oceňovaného rumu – rumu Centenario. Rum Ron Centenario Fundacion 20 je založený na najjemnejšej cukrovej trstine, ktorá sa pestuje v Kostarike a melasa poskytuje surovinu na destiláciu podľa tradičných metód. O regionálne pestovanej cukrovej trstine je známe, že je obzvlášť šťavnatá a sladká. Po približne 15 -mesačnej rastovej fáze sa zberá ručne a mechanicky sa lisuje. Výsledná šťava z cukrovej trstiny je kvasená a destilovaná rôznymi spôsobmi. Stĺpcové destiláty dodávajú mladšie, silnejšie destiláty, zatiaľ čo proces destilácie v banke je vhodný pre staršie druhy rumu, pretože prináša bohaté a mierne výsledky. Tak sa vytvára základ pre Ron Centenario 20. Podľa toho, ktorý výrobok sa hľadá, potom v dubových sudoch prebieha dlhodobá fáza zrenia. V opekaných sudoch z bieleho duba z USA sa predtým nachádzala bourbonská whisky, ktorá na rum vplýva.
Názov produktu slávneho Rona Centenaria bol nedávno zmenený. Kým kedysi sa ušľachtilému rumu hovorilo 20 aňos, čo naznačuje celkový vek jedného destilátu 20 rokov, v súčasnosti sa označuje ako 20 rokov solera. Je to lepšie, pretože je to zmes rôznych starých jednotlivých destilátov. Odpočívajú v oddelených sudoch a proporcionálne sa navzájom opakovane miešajú a opäť skladujú. Najstaršie druhy rumu v konečne fľaškovanej zmesi bolo možné skladovať celkovo dve desaťročia, ale v zmesi sú aj oveľa novšie fľaše. Rumy rôznych ročníkov sa spolu starostlivo vezmú, nariedia na silu pitia, skontrolujú kvalitu a naplnia do svojej elegantnej fľaše. V minulosti bola fľaša predstavená v atraktívnej „koženej koži“, veľmi dekoratívnej, ale dnes už táto edícia neexistuje. Táto edícia mimoriadne atraktívneho rumu nám chýba.
Ako hodnotíme tento produkt my?
Klady: Tak toto už hej! Výborný rum, sladší ovocno orieškový úvod postupne prechádza do škoricovo karamelového záveru. Chuť rumu ostáva na jazyku ešte dlho po dopití.
Zápory: Nikdy ho nie je dosť.
Poznámky: Klobúk dole pred pánmi z Kostariky. Centenario 20 osloví aj fanúšikov už nedostupného rumu Zaya.
TOVARU
S NÁKUPOM NAD 100€
TOVARU
V BRATISLAVE
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.