WHISKY / WHISKEY A BOURBON
Tokinaka Blended 0.50L GB
38,90 € s DPH
35,90 € s DPH
Tokinoka Black 0.50L GB
57,84 € s DPH
55,38 € s DPH
Tokinoka Black Sherry Finish 0.50L
68,64 € s DPH
67,08 € s DPH
Tomatin 18 YO 0.70L GB
99,96 € s DPH
Tomatin Legacy 0.70L GB
27,36 € s DPH
26,01 € s DPH
Tullamore Dew 0.70L
16,62 € s DPH
Tullamore Dew 0.70L GBP
24,90 € s DPH
23,56 € s DPH
Tullamore Dew 12 YO 0.70L
44,30 € s DPH
Tullamore Dew 1L
22,44 € s DPH
Tullamore Dew Cider Cask 0.70L
20,50 € s DPH
19,50 € s DPH
Tullamore Dew Honey 0.70L
18,50 € s DPH
13,90 € s DPH
Tullamore Dew Porcelánový Džbán 0.70L
40,95 € s DPH
Tullamore Dew Single Malt 14 YO 0.70L
54,90 € s DPH
45,90 € s DPH
Tullamore Dew XO 0.70L
24,00 € s DPH
Tyrconnell Single Malt 0.70L GB
29,90 € s DPH
26,58 € s DPH
Whisky Islay Mist Deluxe 0.70L
23,00 € s DPH
Whisky Lauder´s Set 3 kusov - miniatúrky 0.15L
12,90 € s DPH
9,90 € s DPH
White Walker by Johnnie Walker 1L
59,90 € s DPH
49,90 € s DPH
Whyte & Mackay 0.70L
19,90 € s DPH
15,16 € s DPH
Wild Turkey 101 0.70L
29,90 € s DPH
28,08 € s DPH
Wild Turkey 81 0.70L
20,01 € s DPH
Wild Turkey Rare Breed Barrel Proof 0.70L GB
51,09 € s DPH
Woodford Reserve 0.70L
41,90 € s DPH
33,81 € s DPH
Woodford Reserve Rye 0.70L
48,90 € s DPH
43,66 € s DPH
Writers Tears Copper Pot Kniha 3x 0.05L
15,90 € s DPH
14,87 € s DPH
Yellow Rose Premium 0.70L
35,90 € s DPH
33,84 € s DPH
Whisky
Whisky - Whisky alebo whiskey je druh destilovaného alkoholického nápoja vyrobeného z fermentovanej obilnej kaše. Rôzne zrná a druhy obilia (ktoré môžu byť sladované) sa používajú pre rôzne odrody vrátane jačmeňa, kukurice, raže a pšenice. Whisky zvyčajne dozrieva v drevených sudoch, ktoré sú často starými sudmi po sherry alebo môžu byť vyrobené aj zo spáleného bieleho duba. Whisky je celosvetovo prísne regulovaná liehovina s mnohými triedami a typmi. Typickými jednotiacimi charakteristikami rôznych tried a typov sú fermentácia obilia, destilácia a zrenie v drevených sudoch.
Whisky alebo Whiskey?
Na túto tému existujú dva názorové prúdy. Jedným z nich je, že pravopisný rozdiel je jednoducho záležitosťou regionálnej jazykovej konvencie pre hláskovanie slova, čo naznačuje, že pravopis sa líši v závislosti od zamýšľaného publika alebo pozadia alebo osobných preferencií pisateľa. Druhým je, že pravopis by mal závisieť od štýlu alebo pôvodu opisovaného destilátu. Hláskovanie whiskey je bežné v Írsku a Spojených štátoch, zatiaľ čo whisky sa používa vo všetkých ostatných krajinách produkujúcich whisky. V USA nebolo používanie vždy konzistentné. Od konca osemnásteho storočia do polovice dvadsiateho storočia používali americkí spisovatelia oba hláskovanie zameniteľne až do zavedenia sprievodcov štýlom novín.Od 60. rokov 20. storočia americkí spisovatelia čoraz častejšie používajú whiskey ako uznávaný pravopis pre zrelé obilné liehoviny vyrobené v USA a whisky pre starnuté obilné destiláty vyrobené mimo USA. Niektoré popredné americké značky, ako napríklad George Dickel, Maker's Mark a Old Forester (všetky vyrobené rôznymi spoločnosťami), však používajú pravopis whisky na svojich etiketáce. V Škótsku sa whisky, ktorá sa vyrába v Škótsku, jednoducho nazýva whisky, zatiaľ čo mimo Škótska (a v predpisoch Spojeného kráľovstva, ktoré upravujú jej výrobu) sa bežne nazýva škótska whisky alebo jednoducho „škótska“ .
Destilácia Whisky
Destilačný prístroj na výrobu whisky je zvyčajne vyrobený z medi, pretože z alkoholu odstraňuje zlúčeniny na báze síry, ktoré by znepríjemňovali pitie. Moderné destilačné prístroje sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele s medeným vnútrom. Najjednoduchší štandardný destilačný prístroj je bežne známy ako kotlíkový destilačný prístroj, ktorý pozostáva z jednej vyhrievanej komory a nádoby na zachytávanie čisteného alkoholu. Stĺpové destilačné prístroje sa často používajú pri výrobe obilnej whisky a sú najbežnejšie používaným typom destilačných prístrojov pri výrobe bourbonu a iných amerických whisky. Stĺpcové destilačné prístroje sa správajú ako séria samostatných destilačných prístrojov vytvorených v dlhej vertikálnej trubici. Zatiaľ čo jedna nádoba stále naplnená vínom môže poskytnúť paru obohatenú na 40 – 60 % alkoholu, kolóna môže stále dosiahnuť obsah alkoholu vo výparoch 95,6 %;.
Zrenie Whisky
Whisky nezrejú vo fľaši, iba v sude, takže „vek“ whisky je len čas medzi destiláciou a fľaškovaním. To odráža, do akej miery sud interagoval s whisky a zmenil jej chemické zloženie a chuť. Whisky, ktoré boli fľašované dlhé roky, môžu mať vzácnu hodnotu, no nie sú „staršie“ a nie nevyhnutne „lepšie“ ako novšia whisky, ktorá podobnú dobu zrela v dreve. Po dekáde alebo dvoch ďalšie zrenie v sude nemusí whisky nevyhnutne zlepšiť. Počas zrenia v drevených sudoch, najmä sudoch z amerického dubu a francúzskeho dubu whisky prechádza šiestimi procesmi, ktoré prispievajú k jej konečnej chuti: extrakcia, odparovanie, oxidácia, koncentrácia, filtrácia a farbenie. Najmä extrakcia vedie k tomu, že whisky získava množstvo zlúčenín, vrátane aldehydov a kyselín, ako je vanilín, kyselina vanilínová a syringaldehyd.Liehovarníci niekedy nechávajú svoju whisky dozrievať v sudoch, ktoré sa predtým používali na dozrievanie iných liehovín, ako je rum alebo sherry, aby im dodali konkrétne chute.
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.