ESHOP > BLOG > Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
 
Vybavujeme objednávku číslo: 2024011069 Priemerný počet dní do dodania tovaru: 1,2
 
 

Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky

Dňa 8.11.2021
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky

Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené  so starými nariadeniami a daňovými systémami.

Štyri hlavné whisky regióny Škótska sú Campbeltown, Islay, Lowlands a Highlands. Speyside a Islands sú všeobecne akceptované ako pododdiely regiónu Highlands. Každá z týchto jednotlivých regionálnych skupín vyrába určité  množstvo whisky, ktoré sú si podobné vo svojich širokých základných príchutiach aj keď určite existuje niekoľko výnimiek. Regionálne charakteristiky a rozdiely whisky nie sú také jednoznačné ako pri vínach. Zistíte, že mnohé whisky z rovnakého regiónu majú podobné vlastnosti v chuti a štýle, ale ide skôr o usmernenie ako o stanovené pravidlo.

Konečná chuť whisky je určená skôr použitým zariadením a metódami výroby každej whisky než geografickou polohou kde sa whisky vyrába.

Oblasti škótskej whisky

oblasti skotska whiskyPri kúpe whisky rovnakého štýlu a vlastností ako tá, ktorú už máte radi, by ste mali zvážiť región, v ktorom sa whisky vyrába ale v žiadnom prípade by to nemalo byť jediné vodítko. Nižšie sa bližšie pozrieme na jednotlivé oblasti škótskej whisky kde  získate základné  informácie o whisky z tej ktorej oblasti. Škótska whisky sa vyrába v celom Škótsku a možno ju rozdeliť do šiestich oblastí alebo regiónov : 

Highlands 
Speyside
Islay
Islands
Lowlands
Campbeltown

1. Región Highlands

Highlands ( vysočina ) je zďaleka najväčšia zo všetkých oblastí produkujúcich whisky a ponúka vám najväčšie variácie štýlu. V tomto regióne nájdete niektoré z najznámejších liehovarov.

Na pevnine v Západnej vysočine je len niekoľko liehovarov. Slad z týchto liehovarov West Highland je oveľa menej rašelinový ako slady, ktoré sa nachádzajú v regióne Islay aj keď môžete zaznamenať mierny závan dymu. Ak by whisky z West Highland mali mať spoločný charakter tak treba podotknúť, že majú skôr sladký začiatok a suchý záver.

Charakter sladov ďalekej severnej vysočiny je výrazne ovplyvnený miestnou pôdou a pobrežnou polohou liehovarov. Majú tendenciu byť ľahké s korenistým charakterom a suchým záverom, niekedy so stopou slanosti.

Sladové whisky zo strednej, južnej a východnej vysočiny sú dosť zmiešané. Vo všeobecnosti sú ovocné a sladké ale nie také sladké ako slady nachádzajúce sa v Speyside. Majú ľahšie telo a sú sladké a rovnako ako ostatné slady Highland majú skôr suchý záver.

Výrobcovia Škótskej Whisky z Oblasti Highlands

Aberfeldy • Allt-a-Bhainne • Balblair  • Ben Nevis • Blair Athol • Brora • Clynelish • Dalmore • Dalwhinnie • Deanston • Edradour • Glen Albyn • Glencadam • Glen Garioch • Glenglassaugh • Glengoyne • Glenlochy • Glenmorangie • Glen Ord • Glenturret • Inchmurrin
 • Loch Lomond • Lochside • Millburn • North Port • Oban • Old Fettercairn • Old Pulteney • Royal Brackla • Royal Lochnagar • Teaninich • Tullibardin

REGION WHISKY highlands

2. Región Speyside

Speyside nie je oficiálne whisky región ale je všeobecne akceptovaný ako pododdelenie regiónu Highlands. Viac ako polovica všetkých škótskych liehovarov sa nachádza v Speyside. Speyside slady sú zvyčajne najsladšie zo všetkých škótskych whisky a mnohé z najpopulárnejších single maltov sa vyrábajú v Speyside.

Obrovský výber sladov Speyside ponúka rôzne silné stránky a možno ich vo všeobecnosti rozdeliť do dvoch kategórií, slady s ťažkou, bohatou príchuťou sherry a komplexnejšie slady s ľahkou kvetinovou príchuťou. Speyside slady sú v podstate sladké whisky aj keď niektoré môžu mať trochu rašelinový charakter len s jemným závanom dymu.

Zoznam sladov vyrobených v tomto regióne Škótska je dosť ohromujúci, ale medzi známejšie mená patria Glenfiddich, The Macallan, Balvenie, Glenlivet, Glenfarclas, Glen Moray a Aberlour.

Výrobcovia Škótskej Whisky z Oblasti Speyside

Aberlour • Allt-a-Bhainne • An Cnoc • Ardmore • Aultmore • Balmenach • Balvenie • Banff • Benriach • Benrinnes • Benromach • Braeval • Caperdonich • Cardhu • Coleburn • Convalmore • Cragganmore • Craigellachie • Dailuaine • Dallas Dhu • Dufftown • Glenburgie • Glen Deveron • Glendronach • Glendullan • Glenfarclas • Glenfiddich • Glen Grant • Glen Keith • Glenlivet • Glenlossie • Glen Mhor • Glen Moray • Glenrothes • Glentauchers • Imperial • Inchgower • Knockando • Linkwood • Longmorn • Macallan • Miltonduff • Mortlach • Pittyvaich • Singleton of Auchroisk • Speyburn • Strathisla • Tamdhu • Tamnavulin • Tomatin • Tomintoul • Tormore

region whisky speyside

3. Región Islands

Podobne ako  Speyside ani Islands nie sú oficiálne oblasťou whisky. Islands sú ďalšou časťou regiónu Highlands. Islands sú skôr geografickým regiónom ako charakteristickým whisky regiónom. Oblasť Islands zahŕňa všetky ostrovy Škótska produkujúce whisky, konkrétne Mull, Skye, Orkney, Arran, Jura a Lewis. Ostrov Islay je považovaný za samostatný región.

Vzhľadom na polohu ostrovných liehovarov majú ich whisky tendenciu mať pobrežný nádych. Majú o niečo viac rašelinový charakter ako väčšina horských sladov ale nie v takej miere rašelinnosti akú nájdete v sladoch Islay. Rašelinovosť je vo všeobecnosti jemnejšia a sladšia ako u silnejších bratrancov z Islay.

Výrobcovia Škótskej Whisky z Oblasti Islands

Arran • Highland Park • Isle Of Jura • Ledaig • Scapa • Talisker • Tobermory

region whisky islands
 

4. Región Islay

Na ostrove Islay (vyslovuje sa Eye-luh) je osem liehovarov. Islay sa nachádza vo vnútorných Hebridách v Škótsku. Ostrov je často bičovaný morskými vetrom a dažďom. Tieto živly majú určite svoje slovo pri výrobe whisky. Záver Islays je veľmi plochý a pozostáva prevažne z rašeliny čo má obrovský vplyv na chuť tu vyrábaných whisky.

Islay whisky sú najsilnejšie ochutené zo všetkých škótskych whisky a bývajú suché a rašelinové. Sú známe pre svoju silnú rašelinovú dymivosť, ktorá pochádza z rašelinového paliva, ktoré používajú na sladovanie jačmeňa.

Charakter sladových whisky Islay je veľmi často popisovaný ako veľmi dymový a liečivúy, slané a morské riasy so suchým záverom a niekedy s dosť štipľavým nádychom.

Výrobcovia Škótskej Whisky z Oblasti Islay

Ardbeg • Bowmore • Bruichladdich • Bunnahabhain • Caol Ila • Kilchoman • Lagavulin • Laphroaig • Port Ellen

region whisky Islay

5. Región Lowlands

Oblasť Lowlands  (nížiny) leží južne od pomyselnej čiary, ktorá vedie z Greenocku na západnom pobreží Škótska do Dundee na východe. Väčšina dolnozemských sladov vyrobených v tomto regióne končí v zmesiach ale stále existuje niekoľko samostatných sladov z tohto regiónu, ktoré je možné vyskúšať.

Slad z tejto oblasti má svetlú farbu a dosť suchý záver. Sušina pochádza zo samotného sladu, nie z rašeliny, keďže nížinné slady sa zvyčajne vyrábajú s nerašelinovým sladom. V chuti môžete nájsť aj určitú sladkú ovocnosť. Nížinné slady sú považované za vynikajúci aperitív.

Všeobecne možno povedať, že whisky z oblasti Lowland sú jemnejšie ako whisky zo susednej Highlands a veľmi ich oceňujú tí, ktorí začínajú so sladovou whisky, ako aj skúsení znalci.

Výrobcovia Škótskej Whisky z Oblasti Campbelltown

Auchentoshan • Bladnoch • Glenkinchie • Inverleven • Littlemill • Rosebank • St Magdalene

region whisky lowlands

6. Región Campbelltown

Campbeltown leží na konci polostrova Mull of Kintyre na západnom pobreží Škótska. Dnes tu whisky vyrábajú len tri pálenice, no v minulosti tu bolo vyše 30 páleníc.

Jednosladové whisky z Campbeltown sú veľmi výrazné. Majú tendenciu byť plné, známe svojou hĺbkou chuti a tiež mierne slaným záverom. S rašelinou s nádychom chuti podobnej tej, ktorá sa nachádza v islayskom slade.

Výrobcovia Škótskej Whisky z Oblasti Campbelltown

Glen Scotia • Longrow • Springbank

region whisky campbeltown