Škótska Whisky
Škótska whisky - Whisky vyrobená v Škótsku je známa ako škótska whisky alebo jednoducho „škótska“.
Regióny Škótskej Whisky
Škótska whisky sa vo všeobecnosti destiluje dvakrát, hoci niektoré sa destilujú tretíkrát a iné dokonca až dvadsaťkrát. Predpisy o škótskej whisky vyžadujú aby sa všetko, čo má označenie „škótska“, destilovalo v Škótsku a dozrievalo minimálne tri roky v dubových sudoch, okrem iných, špecifickejších kritérií. Každý údaj o veku na fľaši vo forme čísla musí odrážať vek najmladšej škótskej whisky použitej na výrobu tohto produktu. Whisky s uvedením veku je známa ako whisky s garantovaným vekom. Škótska whisky bez uvedenia veku môže mať podľa zákona až tri roky.
Základné druhy škótskej sú slad a obilie, ktoré sa spájajú a vytvárajú zmesi. Škótske sladové whisky boli rozdelené do piatich hlavných oblastí: Highland, Lowland, Islay, Speyside a Campbeltown. Každá z oblastí výroby whisky má odlišný chuťový profil a vlastnosti whisky, ktorú vyrábajú. .
Existuje aj šiesta oblasť uznávaná niektorými zdrojmi, aj keď nie Asociáciou škótskej whisky - Islands. Tento neoficiálny región (podľa asociácie súčasť Highlands) zahŕňa nasledujúce ostrovy produkujúce whisky, ktoré vyrábajú Island single malt: Arran, Jura, Mull, Orkneje a Skye.
Druhy Škótskej Whisky
Existujú dva základné druhy škótskej whisky, z ktorých sa vyrábajú všetky zmesi:
► Jednozrnná škótska whisky ( single grain ) je škótska whisky destilovaná v jedinom liehovare, ale okrem vody a sladového jačmeňa môže zahŕňať celé zrná iných sladových alebo nesladových obilnín. „Jednozrnna“ neznamená, že na výrobu whisky bol použitý iba jeden druh zrna – skôr prídavné meno „jednozrnový“ sa vzťahuje len na použitie jedného liehovaru.
► Jednosladová škótska whisky ( single malt ) musela byť destilovaná v jedinom liehovare s použitím procesu destilácie v kotli a vyrobená zo sladového jačmeňa.
Sladová whisky (malt whisky ) sa destiluje ako dávkový proces v kotlíkových destilačných prístrojoch, zatiaľ čo obilná whisky ( grain whisky ) sa môže destilovať kontinuálne v kontinuálnych destilačných prístrojoch alebo stĺpcových destilačných prístrojoch.
Z definície „jednozrnnej škótskej whisky“ je vylúčený akýkoľvek destilát, ktorý sa kvalifikuje ako jednosladová škótska whisky alebo ako miešaná škótska whisky. Posledné vylúčenie má zabezpečiť, aby sa miešaná škótska whisky vyrobená z jedného sladu (single malt) a jedného zrna ( single grain ) destilovanej v tom istom liehovare tiež nekvalifikovala ako jednozrnná škótska whisky. Takmer 90 % fliaš škótskej predaných za rok tvoria miešané whisky Pre škótsku whisky sú definované tri typy zmesí:
► Blended grain Scotch whisky znamená zmes dvoch alebo viacerých jednozrnných škótskych whisky z rôznych liehovarov.
► Blended malt Scotch whisky znamená zmes dvoch alebo viacerých jednosladových škótskych whisky z rôznych liehovarov.
► Blended Scotch whisky znamená zmes jednej alebo viacerých jednosladových škótskych whisky s jednou alebo viacerými jednozrnnými škótskymi whisky.
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.