WHISKY / WHISKEY A BOURBON - strana 20

 
 
ESHOP > Whisky a Bourbon
 
Vybavujeme objednávku číslo: 2024011101 Priemerný počet dní do dodania tovaru: 1,2
 
 
aaawhiskey_a_bourb.png balvenie.png jack.png talisker.png
 
 
 
 
Filter
Cenová hladina
Objem alkoholu (%)
Krajina pôvodu
Balenie
Výrobcovia
Filtrovanie produktov podľa výrobcov
Dostupnosť
Filtrujte podľa dostupnosti produktov
Špeciálne skupiny
Filtrovanie podľa špeciálnych skupín
 
 
 
 

WHISKY / WHISKEY A BOURBON

Zoradiť produkty podľa:
Zobraziť na stránku:

 
Woodford Reserve Rye 0.70L

Woodford Reserve Rye 0.70L

Woodford Distillery
Woodford Reserve Rye 0.70L, 45.2%, USA
Dodacia lehota
Na sklade: 901
Dodacia lehota: Skladom
detail
Ušetríte: - 11 %40,75 € bez DPH
48,90 € s DPH
36,39 € bez DPH
43,66 € s DPH
Writers Tears Copper Pot Kniha 3x 0.05L

Writers Tears Copper Pot Kniha 3x 0.05L

Writers Tears
Writers Tears Copper Pot Kniha 3x 0.05L, Írsko
Dodacia lehota
Tento produkt nie je momentálne k dispozícii.
Dodacia lehota: Nie je skladom
detail
Ušetríte: - 6 %13,25 € bez DPH
15,90 € s DPH
12,39 € bez DPH
14,87 € s DPH
Yellow Rose Premium 0.70L

Yellow Rose Premium 0.70L

Yellow Rose Distilling
Yellow Rose Premium American Whiskey 0.70L, 40%, USA
Dodacia lehota
Na sklade: 902
Dodacia lehota: Skladom
detail
Ušetríte: - 6 %29,92 € bez DPH
35,90 € s DPH
28,20 € bez DPH
33,84 € s DPH
 
 

 
 

Whisky

 

Whisky

Whisky - Whisky alebo whiskey je druh destilovaného alkoholického nápoja vyrobeného z fermentovanej obilnej kaše. Rôzne zrná a druhy obilia (ktoré môžu byť sladované) sa používajú pre rôzne odrody vrátane jačmeňa, kukurice, raže a pšenice. Whisky zvyčajne dozrieva v drevených sudoch, ktoré sú často starými sudmi po sherry alebo môžu byť vyrobené aj zo spáleného bieleho duba. Whisky je celosvetovo prísne regulovaná liehovina s mnohými triedami a typmi. Typickými jednotiacimi charakteristikami rôznych tried a typov sú fermentácia obilia, destilácia a zrenie v drevených sudoch.

Whisky alebo Whiskey?

Na túto tému existujú dva názorové prúdy. Jedným z nich je, že pravopisný rozdiel je jednoducho záležitosťou regionálnej jazykovej konvencie pre hláskovanie slova, čo naznačuje, že pravopis sa líši v závislosti od zamýšľaného publika alebo pozadia alebo osobných preferencií pisateľa. Druhým je, že pravopis by mal závisieť od štýlu alebo pôvodu opisovaného destilátu. Hláskovanie whiskey je bežné v Írsku a Spojených štátoch, zatiaľ čo whisky sa používa vo všetkých ostatných krajinách produkujúcich whisky. V USA nebolo používanie vždy konzistentné. Od konca osemnásteho storočia do polovice dvadsiateho storočia používali americkí spisovatelia oba hláskovanie zameniteľne až do zavedenia sprievodcov štýlom novín.Od 60. rokov 20. storočia americkí spisovatelia čoraz častejšie používajú whiskey ako uznávaný pravopis pre zrelé obilné liehoviny vyrobené v USA a whisky pre starnuté obilné destiláty vyrobené mimo USA. Niektoré popredné americké značky, ako napríklad George Dickel, Maker's Mark a Old Forester (všetky vyrobené rôznymi spoločnosťami), však používajú pravopis whisky na svojich etiketáce. V Škótsku sa whisky, ktorá sa vyrába v Škótsku, jednoducho nazýva whisky, zatiaľ čo mimo Škótska (a v predpisoch Spojeného kráľovstva, ktoré upravujú jej výrobu) sa bežne nazýva škótska whisky alebo jednoducho „škótska“ .

whisky jack daniels jameson whisky bushmills whisky jim beam whisky makers mark whisky

Destilácia Whisky

Destilačný prístroj na výrobu whisky je zvyčajne vyrobený z medi, pretože z alkoholu odstraňuje zlúčeniny na báze síry, ktoré by znepríjemňovali pitie. Moderné destilačné prístroje sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele s medeným vnútrom. Najjednoduchší štandardný destilačný prístroj je bežne známy ako kotlíkový destilačný prístroj, ktorý pozostáva z jednej vyhrievanej komory a nádoby na zachytávanie čisteného alkoholu. Stĺpové destilačné prístroje sa často používajú pri výrobe obilnej whisky a sú najbežnejšie používaným typom destilačných prístrojov pri výrobe bourbonu a iných amerických whisky. Stĺpcové destilačné prístroje sa správajú ako séria samostatných destilačných prístrojov vytvorených v dlhej vertikálnej trubici. Zatiaľ čo jedna nádoba stále naplnená vínom môže poskytnúť paru obohatenú na 40 – 60 % alkoholu, kolóna môže stále dosiahnuť obsah alkoholu vo výparoch 95,6 %;.

Zrenie Whisky

Whisky nezrejú vo fľaši, iba v sude, takže „vek“ whisky je len čas medzi destiláciou a fľaškovaním. To odráža, do akej miery sud interagoval s whisky a zmenil jej chemické zloženie a chuť. Whisky, ktoré boli fľašované dlhé roky, môžu mať vzácnu hodnotu, no nie sú „staršie“ a nie nevyhnutne „lepšie“ ako novšia whisky, ktorá podobnú dobu zrela v dreve. Po dekáde alebo dvoch ďalšie zrenie v sude nemusí whisky nevyhnutne zlepšiť. Počas zrenia v drevených sudoch, najmä sudoch z amerického dubu a francúzskeho dubu whisky prechádza šiestimi procesmi, ktoré prispievajú k jej konečnej chuti: extrakcia, odparovanie, oxidácia, koncentrácia, filtrácia a farbenie. Najmä extrakcia vedie k tomu, že whisky získava množstvo zlúčenín, vrátane aldehydov a kyselín, ako je vanilín, kyselina vanilínová a syringaldehyd.Liehovarníci niekedy nechávajú svoju whisky dozrievať v sudoch, ktoré sa predtým používali na dozrievanie iných liehovín, ako je rum alebo sherry, aby im dodali konkrétne chute.

 
 

 
 
 
 
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky

Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky

Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené  so starými nariadeniami a daňovými systémami.

Čítať viac
 
 
Máš chuť si pozrieť, čo zaujímavé sme ešte zverejnili? Pozri si všetky články v našom blogu.