WHISKY / WHISKEY A BOURBON
Sir Edward´s Blended Scotch Whisky 0.70L v darčekovom balení
22,90 € s DPH
21,95 € s DPH
Sir Edward´s darčekový set 2x0.70L Blended Scotch Whisky
32,90 € s DPH
29,00 € s DPH
Sir Edward´s Whisky 12YO 0.70L
32,90 € s DPH
29,90 € s DPH
Slipknot Iowa Whiskey No.9 0.70L
51,60 € s DPH
51,48 € s DPH
Smokehead 0.70L GB
45,72 € s DPH
Smokehead Rum Rebel Whisky 0.70L GB
59,12 € s DPH
Smokehead Sherry Bomb 0.70L GB
59,04 € s DPH
57,51 € s DPH
Suntory Hakushu Distiller´s Reserve 0.70L
140,40 € s DPH
Suntory Hibiki Harmony 0.70L GB
166,80 € s DPH
Suntory The Chita 0.70L GB
85,90 € s DPH
65,99 € s DPH
Suntory Toki 0.70L
39,90 € s DPH
37,90 € s DPH
Suntory Yamazaki 12 YO 0.70L GB
417,14 € s DPH
Talisker 10 YO Single Malt 0.70L GB
45,32 € s DPH
Talisker 18 YO 0.70L GB
231,02 € s DPH
Talisker Port Ruighe 0.70L
55,90 € s DPH
53,82 € s DPH
Talisker Skye 0.70L
45,18 € s DPH
Talisker Storm 0.70L
46,90 € s DPH
45,51 € s DPH
Tamdhu Sherry Oak Casks Batch Strength 006 0.70L GB
96,24 € s DPH
93,75 € s DPH
Teeling Amber Ale Finish Irish Whiskey 0.70L
47,90 € s DPH
39,90 € s DPH
Teeling Big Batch 5L
248,00 € s DPH
219,90 € s DPH
Whisky
Whisky - Whisky alebo whiskey je druh destilovaného alkoholického nápoja vyrobeného z fermentovanej obilnej kaše. Rôzne zrná a druhy obilia (ktoré môžu byť sladované) sa používajú pre rôzne odrody vrátane jačmeňa, kukurice, raže a pšenice. Whisky zvyčajne dozrieva v drevených sudoch, ktoré sú často starými sudmi po sherry alebo môžu byť vyrobené aj zo spáleného bieleho duba. Whisky je celosvetovo prísne regulovaná liehovina s mnohými triedami a typmi. Typickými jednotiacimi charakteristikami rôznych tried a typov sú fermentácia obilia, destilácia a zrenie v drevených sudoch.
Whisky alebo Whiskey?
Na túto tému existujú dva názorové prúdy. Jedným z nich je, že pravopisný rozdiel je jednoducho záležitosťou regionálnej jazykovej konvencie pre hláskovanie slova, čo naznačuje, že pravopis sa líši v závislosti od zamýšľaného publika alebo pozadia alebo osobných preferencií pisateľa. Druhým je, že pravopis by mal závisieť od štýlu alebo pôvodu opisovaného destilátu. Hláskovanie whiskey je bežné v Írsku a Spojených štátoch, zatiaľ čo whisky sa používa vo všetkých ostatných krajinách produkujúcich whisky. V USA nebolo používanie vždy konzistentné. Od konca osemnásteho storočia do polovice dvadsiateho storočia používali americkí spisovatelia oba hláskovanie zameniteľne až do zavedenia sprievodcov štýlom novín.Od 60. rokov 20. storočia americkí spisovatelia čoraz častejšie používajú whiskey ako uznávaný pravopis pre zrelé obilné liehoviny vyrobené v USA a whisky pre starnuté obilné destiláty vyrobené mimo USA. Niektoré popredné americké značky, ako napríklad George Dickel, Maker's Mark a Old Forester (všetky vyrobené rôznymi spoločnosťami), však používajú pravopis whisky na svojich etiketáce. V Škótsku sa whisky, ktorá sa vyrába v Škótsku, jednoducho nazýva whisky, zatiaľ čo mimo Škótska (a v predpisoch Spojeného kráľovstva, ktoré upravujú jej výrobu) sa bežne nazýva škótska whisky alebo jednoducho „škótska“ .
Destilácia Whisky
Destilačný prístroj na výrobu whisky je zvyčajne vyrobený z medi, pretože z alkoholu odstraňuje zlúčeniny na báze síry, ktoré by znepríjemňovali pitie. Moderné destilačné prístroje sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele s medeným vnútrom. Najjednoduchší štandardný destilačný prístroj je bežne známy ako kotlíkový destilačný prístroj, ktorý pozostáva z jednej vyhrievanej komory a nádoby na zachytávanie čisteného alkoholu. Stĺpové destilačné prístroje sa často používajú pri výrobe obilnej whisky a sú najbežnejšie používaným typom destilačných prístrojov pri výrobe bourbonu a iných amerických whisky. Stĺpcové destilačné prístroje sa správajú ako séria samostatných destilačných prístrojov vytvorených v dlhej vertikálnej trubici. Zatiaľ čo jedna nádoba stále naplnená vínom môže poskytnúť paru obohatenú na 40 – 60 % alkoholu, kolóna môže stále dosiahnuť obsah alkoholu vo výparoch 95,6 %;.
Zrenie Whisky
Whisky nezrejú vo fľaši, iba v sude, takže „vek“ whisky je len čas medzi destiláciou a fľaškovaním. To odráža, do akej miery sud interagoval s whisky a zmenil jej chemické zloženie a chuť. Whisky, ktoré boli fľašované dlhé roky, môžu mať vzácnu hodnotu, no nie sú „staršie“ a nie nevyhnutne „lepšie“ ako novšia whisky, ktorá podobnú dobu zrela v dreve. Po dekáde alebo dvoch ďalšie zrenie v sude nemusí whisky nevyhnutne zlepšiť. Počas zrenia v drevených sudoch, najmä sudoch z amerického dubu a francúzskeho dubu whisky prechádza šiestimi procesmi, ktoré prispievajú k jej konečnej chuti: extrakcia, odparovanie, oxidácia, koncentrácia, filtrácia a farbenie. Najmä extrakcia vedie k tomu, že whisky získava množstvo zlúčenín, vrátane aldehydov a kyselín, ako je vanilín, kyselina vanilínová a syringaldehyd.Liehovarníci niekedy nechávajú svoju whisky dozrievať v sudoch, ktoré sa predtým používali na dozrievanie iných liehovín, ako je rum alebo sherry, aby im dodali konkrétne chute.
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.