WHISKY / WHISKEY A BOURBON
Jameson Caskmates 0.70L
22,90 € s DPH
21,90 € s DPH
Tullamore Dew XO 0.70L
24,00 € s DPH
Jack Daniel´s Single Barrel RYE 0.70L GB
69,90 € s DPH
53,87 € s DPH
Jack Daniel's Straight Rye Whiskey 0.70L
35,90 € s DPH
30,93 € s DPH
The Irishman Single Malt 12YO 0.70L GB
68,78 € s DPH
The Irishman The Harvest 0.70L
38,61 € s DPH
Johnnie Walker Double Black 1L GB
51,90 € s DPH
48,51 € s DPH
Jack Daniel's 3x 0.05L GBX
18,90 € s DPH
17,90 € s DPH
The Macallan Quest 1L GB
93,90 € s DPH
77,90 € s DPH
Ardbeg AN OA 0.70L GB
63,52 € s DPH
The Macallan Lumina 0.70L GB
114,90 € s DPH
108,80 € s DPH
Bushmills Original 1L
23,51 € s DPH
Jack Daniel's Single Barrel - Barrel Strength 0.70L GB
104,90 € s DPH
98,75 € s DPH
Jack Daniel's Bottled in Bond 1L GB
54,90 € s DPH
43,02 € s DPH
Jack Daniel's Master Distiller No.6 0.70L GB
40,09 € s DPH
Aberfeldy 12 YO 0.70L GB
52,21 € s DPH
Aberlour 12 YO Double Cask Matured 0.70L GB
57,90 € s DPH
55,86 € s DPH
Aultmore 12 YO 0.70L GB
61,46 € s DPH
Basil Hayden's Small Batch Bourbon 0.70L
59,90 € s DPH
58,70 € s DPH
Bowmore Legend 0.70L GB
39,90 € s DPH
38,46 € s DPH
Whisky
Whisky - Whisky alebo whiskey je druh destilovaného alkoholického nápoja vyrobeného z fermentovanej obilnej kaše. Rôzne zrná a druhy obilia (ktoré môžu byť sladované) sa používajú pre rôzne odrody vrátane jačmeňa, kukurice, raže a pšenice. Whisky zvyčajne dozrieva v drevených sudoch, ktoré sú často starými sudmi po sherry alebo môžu byť vyrobené aj zo spáleného bieleho duba. Whisky je celosvetovo prísne regulovaná liehovina s mnohými triedami a typmi. Typickými jednotiacimi charakteristikami rôznych tried a typov sú fermentácia obilia, destilácia a zrenie v drevených sudoch.
Whisky alebo Whiskey?
Na túto tému existujú dva názorové prúdy. Jedným z nich je, že pravopisný rozdiel je jednoducho záležitosťou regionálnej jazykovej konvencie pre hláskovanie slova, čo naznačuje, že pravopis sa líši v závislosti od zamýšľaného publika alebo pozadia alebo osobných preferencií pisateľa. Druhým je, že pravopis by mal závisieť od štýlu alebo pôvodu opisovaného destilátu. Hláskovanie whiskey je bežné v Írsku a Spojených štátoch, zatiaľ čo whisky sa používa vo všetkých ostatných krajinách produkujúcich whisky. V USA nebolo používanie vždy konzistentné. Od konca osemnásteho storočia do polovice dvadsiateho storočia používali americkí spisovatelia oba hláskovanie zameniteľne až do zavedenia sprievodcov štýlom novín.Od 60. rokov 20. storočia americkí spisovatelia čoraz častejšie používajú whiskey ako uznávaný pravopis pre zrelé obilné liehoviny vyrobené v USA a whisky pre starnuté obilné destiláty vyrobené mimo USA. Niektoré popredné americké značky, ako napríklad George Dickel, Maker's Mark a Old Forester (všetky vyrobené rôznymi spoločnosťami), však používajú pravopis whisky na svojich etiketáce. V Škótsku sa whisky, ktorá sa vyrába v Škótsku, jednoducho nazýva whisky, zatiaľ čo mimo Škótska (a v predpisoch Spojeného kráľovstva, ktoré upravujú jej výrobu) sa bežne nazýva škótska whisky alebo jednoducho „škótska“ .
Destilácia Whisky
Destilačný prístroj na výrobu whisky je zvyčajne vyrobený z medi, pretože z alkoholu odstraňuje zlúčeniny na báze síry, ktoré by znepríjemňovali pitie. Moderné destilačné prístroje sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele s medeným vnútrom. Najjednoduchší štandardný destilačný prístroj je bežne známy ako kotlíkový destilačný prístroj, ktorý pozostáva z jednej vyhrievanej komory a nádoby na zachytávanie čisteného alkoholu. Stĺpové destilačné prístroje sa často používajú pri výrobe obilnej whisky a sú najbežnejšie používaným typom destilačných prístrojov pri výrobe bourbonu a iných amerických whisky. Stĺpcové destilačné prístroje sa správajú ako séria samostatných destilačných prístrojov vytvorených v dlhej vertikálnej trubici. Zatiaľ čo jedna nádoba stále naplnená vínom môže poskytnúť paru obohatenú na 40 – 60 % alkoholu, kolóna môže stále dosiahnuť obsah alkoholu vo výparoch 95,6 %;.
Zrenie Whisky
Whisky nezrejú vo fľaši, iba v sude, takže „vek“ whisky je len čas medzi destiláciou a fľaškovaním. To odráža, do akej miery sud interagoval s whisky a zmenil jej chemické zloženie a chuť. Whisky, ktoré boli fľašované dlhé roky, môžu mať vzácnu hodnotu, no nie sú „staršie“ a nie nevyhnutne „lepšie“ ako novšia whisky, ktorá podobnú dobu zrela v dreve. Po dekáde alebo dvoch ďalšie zrenie v sude nemusí whisky nevyhnutne zlepšiť. Počas zrenia v drevených sudoch, najmä sudoch z amerického dubu a francúzskeho dubu whisky prechádza šiestimi procesmi, ktoré prispievajú k jej konečnej chuti: extrakcia, odparovanie, oxidácia, koncentrácia, filtrácia a farbenie. Najmä extrakcia vedie k tomu, že whisky získava množstvo zlúčenín, vrátane aldehydov a kyselín, ako je vanilín, kyselina vanilínová a syringaldehyd.Liehovarníci niekedy nechávajú svoju whisky dozrievať v sudoch, ktoré sa predtým používali na dozrievanie iných liehovín, ako je rum alebo sherry, aby im dodali konkrétne chute.
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.