Destiláty a Liehoviny
Domáca Pálenka Hruškovica 0.05L
5,90 € s DPH
5,85 € s DPH
Domáca Pálenka Jablkovica 0.05L
6,51 € s DPH
Domáca Pálenka Slivovica 0.05L
5,90 € s DPH
5,85 € s DPH
Pacho Matrtaj Frndžalica Surová 0.70L
35,90 € s DPH
35,37 € s DPH
FD Malinovica 0.50L
32,90 € s DPH
Baron Hildprandt - Ze zralých meruněk 0.70L
27,90 € s DPH
27,86 € s DPH
Fernet Stock Citrus 1L
15,81 € s DPH
Kosher Slivovica biela 0.70L
36,90 € s DPH
34,96 € s DPH
Borovička BOREC 0.70L
9,90 € s DPH
9,59 € s DPH
Ricard Pastis 0.70L
21,88 € s DPH
Borôvka 0.70L
39,90 € s DPH
36,26 € s DPH
Hruška Goral trad. 0.70L
14,20 € s DPH
12,90 € s DPH
Boulard VSOP 1L GB
45,90 € s DPH
43,50 € s DPH
BVD Čučoriedkovica 0.35L
46,88 € s DPH
Grappa Cru Amarone Invecchiata Cellini 0.50L
17,90 € s DPH
16,90 € s DPH
Bošácka slivovica 0.70L GBP
27,90 € s DPH
27,58 € s DPH
Borovička BOREC s horcom 0.70L
10,04 € s DPH
Goral Drienkovica 0.70L
33,90 € s DPH
31,90 € s DPH
Domáca Pálenka Liptovská 1L
36,27 € s DPH
Fernet Stock 1L
14,25 € s DPH
Destiláty
Destiláty - alebo pálenka je silný alkoholický nápoj. Na výrobu sa používa ovocie a podzemné časti rastlín obsahujúce sacharidy, ktoré po rozdrvení a rozomletí sú prevedené do roztoku nazývaného rmut.
Ovocie
Kvalitný destilát je len z kvalitného, nepoškodeného, čistého, zrelého a aromatického ovocia, bez stoniek a zelených častí. Ovocie musí byť odkôstkované (neplatí však vždy, existujú výnimky, napr. slivovici prepožičiava menšie množstvo kôstok v rmute celistvosť). Kontroluje sa jeho cukornatosť, prítomnosť plesní a hniloby. .
Kvasenie
Základným pravidlom dobrého kvasenia je udržanie optimálnej teploty. Preto sa pri niektorých druhoch suchého ovocia môže pridať do rmutu teplá voda, aby sa vyplnili prípadné vzduchové medzery. Na odbúranie pektínu, ktorý zvyšuje viskozitu rmutu a tým bráni kvasinkám v prístupe k bunkovým stenám, sa môžu do kvasu pridať enzýmy. Rast škodlivých mikroorganizmov v rmute sa dá eliminovať zvýšením kyslosti (znížením pH), tzv. okyslením. Ideálna hodnota pH, pri ktorej je zaručená optimálna činnosť kvasiniek a enzýmov, a súčasne ochrana kvasu, sa pohybuje v rozmedzí 2,8 - 3 pH. Ak sa však kvas destiluje ihneď po prekvasení, môže byť táto hodnota v rozmedzí 3,2 - 3,5 pH.
Destilácia
Prebieha v dvoch fázach. V prvej ide hlavne o oddelenie tekutej zložky. Po prvej fáze sa v destiláte nachádza množstvo nežiaducich látok, ktoré treba z destilátu odstrániť pomocou druhej fázy, tzv. jemnej destilácie. V druhej fáze rozdeľujeme priebeh na tri podfázy: predkvap, jadro a dokvap. V tejto druhej fáze je najdôležitejšia úloha skúseného liehovarníka, odlíšiť tieto tri podfázy. Kvapalina z každej z týchto podfáz sa pomocou trojcestného ventilu pred chladičmi zachytáva do samostatnej nádoby. Kvapalina z predkvapu obsahuje množstvo látok, ktoré narušujú senzorické vlastnosti (napr. acetaldehyd, kyselina octová, etylacetát), a jedovaté látky (metanol). Jadro tvorí samotný destilát a teda finálny produkt destilácie, so všetkými senzorickými vlastnosťami. Dokvap je tvorený vyššími alkoholmi (s vyššími bodmi varu), ktoré si zachovávajú arómu. Pre konzumáciu však nie sú vhodné.
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.