Destiláty a Liehoviny
Grappa Moscato 0.70L
28,80 € s DPH
28,04 € s DPH
Grappa Moscato Gran Cuvée 0.70L
34,80 € s DPH
30,91 € s DPH
Slivovica Jelínek Biela Budík 0.70L GBP
26,40 € s DPH
24,56 € s DPH
Specht Malinovica 0.50L
15,00 € s DPH
Specht Slivovica v okrúhlej fľaši 0.70L
22,90 € s DPH
19,90 € s DPH
Specht Hruškovica Williams 0.50L
18,00 € s DPH
Specht Slivovica 0.50L
14,90 € s DPH
13,00 € s DPH
Bottega Fragranze Grappa 0.70L
59,00 € s DPH
Bottega Maestri Grappa v kazete 0.70L
64,00 € s DPH
La Cigogne® Malinovica 0.70L
28,90 € s DPH
27,00 € s DPH
La Cigogne® Mirabelle 0.70L
29,90 € s DPH
La Cigogne® Hruškovica Williams 0.70L
29,90 € s DPH
La Cigogne® Hruškovica Williams 0.50L
22,00 € s DPH
La Cigogne® Hruškovica Williams 0.50L v špeciálnej karafe v darčekovom kartóne
39,90 € s DPH
La Cigogne® Malinovica 0.50L
26,00 € s DPH
G.E. Massenez Calvados s jablkom vo fľaši 0.70L
49,90 € s DPH
45,99 € s DPH
G.E. Massenez Stará Slivovica 0.70L v darčekovom kartóniku
42,90 € s DPH
39,00 € s DPH
La Cigogne® Slivovica 0.50L
19,90 € s DPH
Angostura Bitters 0.20L
15,21 € s DPH
Mini Busnel Calvados 0.03L
2,40 € s DPH
2,10 € s DPH
Destiláty
Destiláty - alebo pálenka je silný alkoholický nápoj. Na výrobu sa používa ovocie a podzemné časti rastlín obsahujúce sacharidy, ktoré po rozdrvení a rozomletí sú prevedené do roztoku nazývaného rmut.
Ovocie
Kvalitný destilát je len z kvalitného, nepoškodeného, čistého, zrelého a aromatického ovocia, bez stoniek a zelených častí. Ovocie musí byť odkôstkované (neplatí však vždy, existujú výnimky, napr. slivovici prepožičiava menšie množstvo kôstok v rmute celistvosť). Kontroluje sa jeho cukornatosť, prítomnosť plesní a hniloby. .
Kvasenie
Základným pravidlom dobrého kvasenia je udržanie optimálnej teploty. Preto sa pri niektorých druhoch suchého ovocia môže pridať do rmutu teplá voda, aby sa vyplnili prípadné vzduchové medzery. Na odbúranie pektínu, ktorý zvyšuje viskozitu rmutu a tým bráni kvasinkám v prístupe k bunkovým stenám, sa môžu do kvasu pridať enzýmy. Rast škodlivých mikroorganizmov v rmute sa dá eliminovať zvýšením kyslosti (znížením pH), tzv. okyslením. Ideálna hodnota pH, pri ktorej je zaručená optimálna činnosť kvasiniek a enzýmov, a súčasne ochrana kvasu, sa pohybuje v rozmedzí 2,8 - 3 pH. Ak sa však kvas destiluje ihneď po prekvasení, môže byť táto hodnota v rozmedzí 3,2 - 3,5 pH.
Destilácia
Prebieha v dvoch fázach. V prvej ide hlavne o oddelenie tekutej zložky. Po prvej fáze sa v destiláte nachádza množstvo nežiaducich látok, ktoré treba z destilátu odstrániť pomocou druhej fázy, tzv. jemnej destilácie. V druhej fáze rozdeľujeme priebeh na tri podfázy: predkvap, jadro a dokvap. V tejto druhej fáze je najdôležitejšia úloha skúseného liehovarníka, odlíšiť tieto tri podfázy. Kvapalina z každej z týchto podfáz sa pomocou trojcestného ventilu pred chladičmi zachytáva do samostatnej nádoby. Kvapalina z predkvapu obsahuje množstvo látok, ktoré narušujú senzorické vlastnosti (napr. acetaldehyd, kyselina octová, etylacetát), a jedovaté látky (metanol). Jadro tvorí samotný destilát a teda finálny produkt destilácie, so všetkými senzorickými vlastnosťami. Dokvap je tvorený vyššími alkoholmi (s vyššími bodmi varu), ktoré si zachovávajú arómu. Pre konzumáciu však nie sú vhodné.
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.