Destiláty a Liehoviny
Mini Framboise Malina 0.03L
2,80 € s DPH
2,63 € s DPH
Mini Kirsch Fougerol 0.05L
3,50 € s DPH
3,15 € s DPH
Mini Viliams 0.03L
2,90 € s DPH
2,63 € s DPH
Mini Specht Himber 0.04L
2,40 € s DPH
2,10 € s DPH
Mini Specht Wiliams 0.04L
2,40 € s DPH
2,10 € s DPH
Mini Snehuliak 0.04L
4,50 € s DPH
4,20 € s DPH
Nannerl Marhuľový destilát „Veľkonočné kuriatko“ - miniatúrka 0.04L
5,50 € s DPH
5,00 € s DPH
Mazzetti Grappa Muscatel 0.70L
38,00 € s DPH
Mazzetti Riserva Al Cubo - Grappa di Barolo Riserva 2011 0.50L
91,90 € s DPH
87,99 € s DPH
Mazzetti Grappa Riserva Alba 0.70L
65,90 € s DPH
62,10 € s DPH
Mazzetti Grappa Riserva Vitae 0.70L
48,99 € s DPH
MAZZETTI Riserva 18.46 so 4 pohárikmi 0.70L
91,90 € s DPH
87,78 € s DPH
Mazzetti Decant'art Pablo Picasso - Grappa di Barolo Invecchiata 0.70L
204,90 € s DPH
198,00 € s DPH
Mazzetti Decant'art Raffaello - Grappa di Barolo Invecchiata 0.70L
204,90 € s DPH
198,00 € s DPH
Mazzetti Decant'art Leonardo da Vinci - Grappa di Moscato Invecchiata 0.70L
204,90 € s DPH
198,00 € s DPH
Mazzetti Decant'art Vincent Van Gogh - Grappa di Barbaresco 0.70L
204,90 € s DPH
198,00 € s DPH
Mazzetti Grappa Súdok 0.50L
29,90 € s DPH
29,00 € s DPH
Peureux Pure Premium 0.70L
39,90 € s DPH
Absinth Van Gogh 0.70L
42,90 € s DPH
39,90 € s DPH
Absinth Grande 0.35L
27,90 € s DPH
24,00 € s DPH
Absinth Fluo 26° 0.70L
25,90 € s DPH
24,00 € s DPH
Bošácka slivovica Ihlan 50R 0.50L
24,90 € s DPH
22,43 € s DPH
Bošácka slivovica Ihlan 60R 0.50L
24,90 € s DPH
22,43 € s DPH
Angostura Bitters Cocoa 0.10L
13,00 € s DPH
Angostura Bitters Orange 0.10L
13,00 € s DPH
Marhuľovica Maruna 1.50L
69,90 € s DPH
64,90 € s DPH
Amaro Montenegro 0.05L
3,60 € s DPH
3,15 € s DPH
Destiláty
Destiláty - alebo pálenka je silný alkoholický nápoj. Na výrobu sa používa ovocie a podzemné časti rastlín obsahujúce sacharidy, ktoré po rozdrvení a rozomletí sú prevedené do roztoku nazývaného rmut.
Ovocie
Kvalitný destilát je len z kvalitného, nepoškodeného, čistého, zrelého a aromatického ovocia, bez stoniek a zelených častí. Ovocie musí byť odkôstkované (neplatí však vždy, existujú výnimky, napr. slivovici prepožičiava menšie množstvo kôstok v rmute celistvosť). Kontroluje sa jeho cukornatosť, prítomnosť plesní a hniloby. .
Kvasenie
Základným pravidlom dobrého kvasenia je udržanie optimálnej teploty. Preto sa pri niektorých druhoch suchého ovocia môže pridať do rmutu teplá voda, aby sa vyplnili prípadné vzduchové medzery. Na odbúranie pektínu, ktorý zvyšuje viskozitu rmutu a tým bráni kvasinkám v prístupe k bunkovým stenám, sa môžu do kvasu pridať enzýmy. Rast škodlivých mikroorganizmov v rmute sa dá eliminovať zvýšením kyslosti (znížením pH), tzv. okyslením. Ideálna hodnota pH, pri ktorej je zaručená optimálna činnosť kvasiniek a enzýmov, a súčasne ochrana kvasu, sa pohybuje v rozmedzí 2,8 - 3 pH. Ak sa však kvas destiluje ihneď po prekvasení, môže byť táto hodnota v rozmedzí 3,2 - 3,5 pH.
Destilácia
Prebieha v dvoch fázach. V prvej ide hlavne o oddelenie tekutej zložky. Po prvej fáze sa v destiláte nachádza množstvo nežiaducich látok, ktoré treba z destilátu odstrániť pomocou druhej fázy, tzv. jemnej destilácie. V druhej fáze rozdeľujeme priebeh na tri podfázy: predkvap, jadro a dokvap. V tejto druhej fáze je najdôležitejšia úloha skúseného liehovarníka, odlíšiť tieto tri podfázy. Kvapalina z každej z týchto podfáz sa pomocou trojcestného ventilu pred chladičmi zachytáva do samostatnej nádoby. Kvapalina z predkvapu obsahuje množstvo látok, ktoré narušujú senzorické vlastnosti (napr. acetaldehyd, kyselina octová, etylacetát), a jedovaté látky (metanol). Jadro tvorí samotný destilát a teda finálny produkt destilácie, so všetkými senzorickými vlastnosťami. Dokvap je tvorený vyššími alkoholmi (s vyššími bodmi varu), ktoré si zachovávajú arómu. Pre konzumáciu však nie sú vhodné.
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.