Destiláty a Liehoviny
Fernet Stock 0.20L
3,90 € s DPH
3,50 € s DPH
Fernet Stock 0.50L
8,16 € s DPH
Fernet Stock 0.50L GBP
11,90 € s DPH
11,54 € s DPH
Fernet Stock 1L
14,25 € s DPH
Fernet Stock Barrel Edition 0.70L
16,19 € s DPH
Fernet Stock Citrus 0.20L
3,90 € s DPH
3,50 € s DPH
Fernet Stock Citrus 0.50L GBP
12,59 € s DPH
Fernet Stock Citrus 1L
15,86 € s DPH
Fernet Stock Citrus 1L
15,81 € s DPH
Fernet Stock Grep 1L
13,90 € s DPH
12,90 € s DPH
Fior Di Vite 0.70L
23,10 € s DPH
Frucona Gazdovská Slivovica 1.5L
43,50 € s DPH
39,50 € s DPH
Frucona Spišská Borovička 0.70L
9,12 € s DPH
Frucona Spišská Borovička 1.5L
44,90 € s DPH
39,30 € s DPH
Frucona Spišská Borovička 3L
79,90 € s DPH
G.E. Massenez Calvados s jablkom vo fľaši 0.70L
49,90 € s DPH
45,99 € s DPH
G.E. Massenez Stará Slivovica 0.70L v darčekovom kartóniku
42,90 € s DPH
39,00 € s DPH
Goral Borovička 0.70L GB
25,90 € s DPH
24,90 € s DPH
Goral Drienkovica 0.70L
33,90 € s DPH
31,90 € s DPH
Goral Hruškovica 0.70L
33,90 € s DPH
32,90 € s DPH
Destiláty
Destiláty - alebo pálenka je silný alkoholický nápoj. Na výrobu sa používa ovocie a podzemné časti rastlín obsahujúce sacharidy, ktoré po rozdrvení a rozomletí sú prevedené do roztoku nazývaného rmut.
Ovocie
Kvalitný destilát je len z kvalitného, nepoškodeného, čistého, zrelého a aromatického ovocia, bez stoniek a zelených častí. Ovocie musí byť odkôstkované (neplatí však vždy, existujú výnimky, napr. slivovici prepožičiava menšie množstvo kôstok v rmute celistvosť). Kontroluje sa jeho cukornatosť, prítomnosť plesní a hniloby. .
Kvasenie
Základným pravidlom dobrého kvasenia je udržanie optimálnej teploty. Preto sa pri niektorých druhoch suchého ovocia môže pridať do rmutu teplá voda, aby sa vyplnili prípadné vzduchové medzery. Na odbúranie pektínu, ktorý zvyšuje viskozitu rmutu a tým bráni kvasinkám v prístupe k bunkovým stenám, sa môžu do kvasu pridať enzýmy. Rast škodlivých mikroorganizmov v rmute sa dá eliminovať zvýšením kyslosti (znížením pH), tzv. okyslením. Ideálna hodnota pH, pri ktorej je zaručená optimálna činnosť kvasiniek a enzýmov, a súčasne ochrana kvasu, sa pohybuje v rozmedzí 2,8 - 3 pH. Ak sa však kvas destiluje ihneď po prekvasení, môže byť táto hodnota v rozmedzí 3,2 - 3,5 pH.
Destilácia
Prebieha v dvoch fázach. V prvej ide hlavne o oddelenie tekutej zložky. Po prvej fáze sa v destiláte nachádza množstvo nežiaducich látok, ktoré treba z destilátu odstrániť pomocou druhej fázy, tzv. jemnej destilácie. V druhej fáze rozdeľujeme priebeh na tri podfázy: predkvap, jadro a dokvap. V tejto druhej fáze je najdôležitejšia úloha skúseného liehovarníka, odlíšiť tieto tri podfázy. Kvapalina z každej z týchto podfáz sa pomocou trojcestného ventilu pred chladičmi zachytáva do samostatnej nádoby. Kvapalina z predkvapu obsahuje množstvo látok, ktoré narušujú senzorické vlastnosti (napr. acetaldehyd, kyselina octová, etylacetát), a jedovaté látky (metanol). Jadro tvorí samotný destilát a teda finálny produkt destilácie, so všetkými senzorickými vlastnosťami. Dokvap je tvorený vyššími alkoholmi (s vyššími bodmi varu), ktoré si zachovávajú arómu. Pre konzumáciu však nie sú vhodné.
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.