Destiláty a Liehoviny
Jelínek Slivovica Československá 0.35L
13,90 € s DPH
12,90 € s DPH
Jelínek Slivovica Zlatá 3 YO 0.70L
22,35 € s DPH
Jelínek Slivovica Zlatá budík 0.05L
3,98 € s DPH
Jelínek Trnkovica 0.70L
22,73 € s DPH
Jubilejná Hruška 0.7L
12,90 € s DPH
12,83 € s DPH
Kosher Slivovica biela 0.70L
36,90 € s DPH
34,96 € s DPH
Koskenkorva Peach 0.70L
10,78 € s DPH
La Cigogne® Hruškovica Williams 0.50L
22,00 € s DPH
La Cigogne® Hruškovica Williams 0.50L v špeciálnej karafe v darčekovom kartóne
39,90 € s DPH
La Cigogne® Hruškovica Williams 0.70L
29,90 € s DPH
La Cigogne® Malinovica 0.50L
26,00 € s DPH
La Cigogne® Malinovica 0.70L
28,90 € s DPH
27,00 € s DPH
La Cigogne® Mirabelle 0.70L
29,90 € s DPH
La Cigogne® Slivovica 0.50L
19,90 € s DPH
La Fee Absinthe Bohemian 0.7L
42,10 € s DPH
39,53 € s DPH
Marhuľovica Maruna 0.70L GBP
28,73 € s DPH
Marhuľovica Maruna 1.50L
69,90 € s DPH
64,90 € s DPH
Marhuľovica Tri Stromy 0.70L
19,47 € s DPH
Marsen Hrozno z dobrej úrody 0.7L
14,40 € s DPH
13,00 € s DPH
Marsen Slivka tradične dobrá 0.70L
14,97 € s DPH
Destiláty
Destiláty - alebo pálenka je silný alkoholický nápoj. Na výrobu sa používa ovocie a podzemné časti rastlín obsahujúce sacharidy, ktoré po rozdrvení a rozomletí sú prevedené do roztoku nazývaného rmut.
Ovocie
Kvalitný destilát je len z kvalitného, nepoškodeného, čistého, zrelého a aromatického ovocia, bez stoniek a zelených častí. Ovocie musí byť odkôstkované (neplatí však vždy, existujú výnimky, napr. slivovici prepožičiava menšie množstvo kôstok v rmute celistvosť). Kontroluje sa jeho cukornatosť, prítomnosť plesní a hniloby. .
Kvasenie
Základným pravidlom dobrého kvasenia je udržanie optimálnej teploty. Preto sa pri niektorých druhoch suchého ovocia môže pridať do rmutu teplá voda, aby sa vyplnili prípadné vzduchové medzery. Na odbúranie pektínu, ktorý zvyšuje viskozitu rmutu a tým bráni kvasinkám v prístupe k bunkovým stenám, sa môžu do kvasu pridať enzýmy. Rast škodlivých mikroorganizmov v rmute sa dá eliminovať zvýšením kyslosti (znížením pH), tzv. okyslením. Ideálna hodnota pH, pri ktorej je zaručená optimálna činnosť kvasiniek a enzýmov, a súčasne ochrana kvasu, sa pohybuje v rozmedzí 2,8 - 3 pH. Ak sa však kvas destiluje ihneď po prekvasení, môže byť táto hodnota v rozmedzí 3,2 - 3,5 pH.
Destilácia
Prebieha v dvoch fázach. V prvej ide hlavne o oddelenie tekutej zložky. Po prvej fáze sa v destiláte nachádza množstvo nežiaducich látok, ktoré treba z destilátu odstrániť pomocou druhej fázy, tzv. jemnej destilácie. V druhej fáze rozdeľujeme priebeh na tri podfázy: predkvap, jadro a dokvap. V tejto druhej fáze je najdôležitejšia úloha skúseného liehovarníka, odlíšiť tieto tri podfázy. Kvapalina z každej z týchto podfáz sa pomocou trojcestného ventilu pred chladičmi zachytáva do samostatnej nádoby. Kvapalina z predkvapu obsahuje množstvo látok, ktoré narušujú senzorické vlastnosti (napr. acetaldehyd, kyselina octová, etylacetát), a jedovaté látky (metanol). Jadro tvorí samotný destilát a teda finálny produkt destilácie, so všetkými senzorickými vlastnosťami. Dokvap je tvorený vyššími alkoholmi (s vyššími bodmi varu), ktoré si zachovávajú arómu. Pre konzumáciu však nie sú vhodné.
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.