Destiláty a Liehoviny
Goral Malinovica 0.70L
33,90 € s DPH
31,90 € s DPH
Goral Slivovica 0.70L
33,90 € s DPH
32,90 € s DPH
Goral Slivovica 3L GB
199,90 € s DPH
Grappa Cru Amarone Invecchiata Cellini 0.50L
17,90 € s DPH
16,90 € s DPH
Grappa Moscato 0.70L
28,80 € s DPH
28,04 € s DPH
Grappa Moscato Gran Cuvée 0.70L
34,80 € s DPH
30,91 € s DPH
Horec Spišská Borovička 0.70L
13,52 € s DPH
Hruška Goral trad. 0.70L
14,20 € s DPH
12,90 € s DPH
Hruškovica R.Jelínek 0.70L
22,90 € s DPH
19,28 € s DPH
Hruškovica Tri Stromy 0.70L
21,48 € s DPH
Imperator Zlatá Borovička 1.50L
39,90 € s DPH
39,58 € s DPH
Jelínek Čerešnovica 0.70L
22,58 € s DPH
Jelínek Hruškovica budík 0.05L
3,76 € s DPH
Jelínek Malinovica 0.70L
26,45 € s DPH
Jelínek Malinovica 0.70L
22,90 € s DPH
21,00 € s DPH
Jelínek Marhuľovica Budík 0.70L
27,24 € s DPH
Jelínek Moravská-zlatá slivka 1L
16,92 € s DPH
Jelínek Slivovica Biela budík 0.05L
3,98 € s DPH
Jelínek Slivovica Biela Budík 0.70L
22,35 € s DPH
Jelínek Slivovica Biela Budík 3L
107,61 € s DPH
Destiláty
Destiláty - alebo pálenka je silný alkoholický nápoj. Na výrobu sa používa ovocie a podzemné časti rastlín obsahujúce sacharidy, ktoré po rozdrvení a rozomletí sú prevedené do roztoku nazývaného rmut.
Ovocie
Kvalitný destilát je len z kvalitného, nepoškodeného, čistého, zrelého a aromatického ovocia, bez stoniek a zelených častí. Ovocie musí byť odkôstkované (neplatí však vždy, existujú výnimky, napr. slivovici prepožičiava menšie množstvo kôstok v rmute celistvosť). Kontroluje sa jeho cukornatosť, prítomnosť plesní a hniloby. .
Kvasenie
Základným pravidlom dobrého kvasenia je udržanie optimálnej teploty. Preto sa pri niektorých druhoch suchého ovocia môže pridať do rmutu teplá voda, aby sa vyplnili prípadné vzduchové medzery. Na odbúranie pektínu, ktorý zvyšuje viskozitu rmutu a tým bráni kvasinkám v prístupe k bunkovým stenám, sa môžu do kvasu pridať enzýmy. Rast škodlivých mikroorganizmov v rmute sa dá eliminovať zvýšením kyslosti (znížením pH), tzv. okyslením. Ideálna hodnota pH, pri ktorej je zaručená optimálna činnosť kvasiniek a enzýmov, a súčasne ochrana kvasu, sa pohybuje v rozmedzí 2,8 - 3 pH. Ak sa však kvas destiluje ihneď po prekvasení, môže byť táto hodnota v rozmedzí 3,2 - 3,5 pH.
Destilácia
Prebieha v dvoch fázach. V prvej ide hlavne o oddelenie tekutej zložky. Po prvej fáze sa v destiláte nachádza množstvo nežiaducich látok, ktoré treba z destilátu odstrániť pomocou druhej fázy, tzv. jemnej destilácie. V druhej fáze rozdeľujeme priebeh na tri podfázy: predkvap, jadro a dokvap. V tejto druhej fáze je najdôležitejšia úloha skúseného liehovarníka, odlíšiť tieto tri podfázy. Kvapalina z každej z týchto podfáz sa pomocou trojcestného ventilu pred chladičmi zachytáva do samostatnej nádoby. Kvapalina z predkvapu obsahuje množstvo látok, ktoré narušujú senzorické vlastnosti (napr. acetaldehyd, kyselina octová, etylacetát), a jedovaté látky (metanol). Jadro tvorí samotný destilát a teda finálny produkt destilácie, so všetkými senzorickými vlastnosťami. Dokvap je tvorený vyššími alkoholmi (s vyššími bodmi varu), ktoré si zachovávajú arómu. Pre konzumáciu však nie sú vhodné.
Škótska Whisky - sprievodca regiónmi výroby škótskej whisky
Rovnako ako kvalitné vína sveta aj škótske single malt whisky sú zoskupené podľa regiónov. Tradične existovali štyri regióny na pálenie whisky. Tieto regióny sú však viac spojené so starými nariadeniami a daňovými systémami.